Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Феномени и трендови у Србији: Професија музички ПР менаџер Саша Гидра Марковић

rss

22.01.2020.

Текст је оригинално објављен на порталу Musicpocket.org

Феномени и трендови у Србији: Професија музички ПР менаџер Саша Гидра Марковић

Настављамо нашу обимну причу о Музичком ПР-у код нас, и увелико смо прешли на мушке представнике ове специфичне и посебне вештине иза кулиса концерата, бендова, снимања албума. Како је надаље веома тешко добити изјаве и интервјуе од дама у свету ПР-а јер су увек стално презаузете и ангажоване, њих морамо да сачекамо у неким другим приликама током нашег истраживања. Имали смо 12 величанствених жена из овог посла, а надамо се стрпљиво и другим персонама из различитих сфера ПР-а у музици.

Прелазимо на следећег саговорника, који је и сам имао свој бенд, дакле познаје материју из прве руке и света одличног музичког искуства.

Од своје ране младости за себе каже да је вечити борац за права рокенрола.
Некадашњи фротмен бенда “Еротске чоколадице“, са којим је издао два албума “Млада партизанка” и “Кад ти се памет заврти” за издавачку кућу ИТММ, сада је организатор многих музичких догађаја превасходно у свом граду и оснивач познатог “Ал Роцк феста” у Алексинцу.

Аутор је и књиге “Био једном рокенрол” у коме су главни актери познате личности из света рокенрола, наравно у истинитим причама.

Последњих година активан је на сцени као музички агент, организатор, музички ПР и сарадник многих познатих бендова од којих су неки ККН, Артан Лили, Новембар, Човек без слуха.

Он је …. Александар Саша Марковић, зову га Гидра. Рођен је у Алексинцу, 1975. године. Посебно задовољство му је да сарађује са мање афирмисаним бендовима из провинције, где највише истиче сарадњу са панк – ска бендом из Крушевца – “Црвени картон” са којим је у двогодишњем периоду (2017-2018) имао преко 150 наступа широм земље и региона!
Осим тога, Гидра има и врло запажену сарадњу са комичним хип -хоп саставом “Крушевац гето”, са којим бележи доста успешних наступа широм Србије.

Ово је даље …. Гидрина прича.

 


Истовремено сте у музичком послу и организатор концерата, промотер, ПР, агент, сарадник многих познатих бендова. Да ли постоји нека функција којој дајете предност или сте све заједно помало да би у том позиву били активни и успешни? Ваша љубав према послу организатора и музичког ПР менаџера родила се јер сте и сами имали свој бенд са два запажена албума?

 – За себе волим да кажем да сам најпре пријатељ свих бендова, а затим све остало. Организацијом концерта се бавим од своје ране младости, још из периода основне школе када сам у свом првом бенду имао двоструку улогу фронтмена и организатора манифестација. Наравно истим путем сам наставио и кроз средње образовање и тако до дана данашњег. Било је то неко друго време, када је рокенрол био омиљена музика у млађој популацији, када су доминирали школски бендови, викендом се правиле, свирке, а публике никад више. Појавом мог првог озбиљног бенда “Еротске Чоколадице”, са којима имам два издата албума (ИТММ), имао сам срећу да обиђем друге градове и у њима упознам своје саборце са којима сам и данас у одбрамбеним редовима за права рокенрола.

Колико је данас посао музичког роцк ПР-а у развијен у Србији? Постоји ли рецепт за успешног ПР менаџера и шта та особа све треба да поседује од особина и квалитета? Шта је данас вешт и успешан музички ПР посао, као и промотерско звање као организација концерата и музичких фестивала? Ваш радни дан изгледа ….како?

 – Мислим да се у Србији мали број људи бави овим послом, поготово ван Београда. Разлози  су сигурно опадање популарности овог музичког правца, ангажовање у овом послу 24х и наравно материјална сигурност. Моја срећа што сам у овом послу доста дуго и што сам пре свега имао дуго година бенд и кроз њега научио пуно корисних ствари , једноставно знам како треба бенд да “дише”. Рецепт за успех у овом послу је врло прост – “Срце на терен”. Максимална посвећеност послу и поштовање према бендовима су моји адути. Знате и сами да нам је читава сцена у изузетном лошем стању и зато морамо да поштујемо тренутно стање и подржимо младе снаге. Напомињем морате имати километражу на терену да би могли разумети и испоштовати своје клијенте.  

Како волите и живите кроз роцк, ви сте заправо од своје ране младости вечити борац за права рокенрола? Куда он иде данас, из вашег угла као ПР-а и промотера? Да ли се слажете са оним чувеним стиховима “Да бог да црко рокенрол кад га свако свира”?

 –  Овај чувени стих бих ја данас мало преправио – “Да богда црко рокенрол кад га свако данас организује”. То пре свега мислим на разне фестивале који су се претворили у локалне “вашаре” чији су организатори људи које интересује само финансијска страна, брза зарада. Наравно то су људи који се баве бизнисом, немају појма о музици и које не занимају проблеми на домаћој сцени. Лако је организовати нешто са великим буџетом, бројним  присиљеним спонзорима уз наравно бесплатан улаз. Зато поштујем људе у малим срединама, који само захваљујући својим ентузијазмом и над људским напорима чувају своје фестивале и културне догађаје, То су за мене локални хероји и борци за рокенрол. Имам срећу да познајем све те људе и трудим се да им максимално изађем у сусрет.

Као ПР и организатор, причајте нам о “Ал Рок фесту” у Алексинцу, који сте ви основали. Да ли је данас тешко, од толике понуде (бесплатних) музичких догађаја, манифестација и ревија по Србији, реализовати и један потпуно нови са акцентом на роцк као светињу квалитетне музике? Како путем ПР активности и кампање заинтересовати велики број публике да долази и код вас на овај догађај? Тежак процес?

 –  Ал Рок фест се ове 2020. године одржава по пети пут. Организатор ове манифестације је локални Центар за културу и уметност, са којим имам изузетну сарадњу. Заједничким снагама успели смо да угостимо свих ових година врхунске бендове и допунимо фестивал разним другим пратећим садржајима. Прошле године успели смо да га проширимо на три дана, доведемо Пецу Поповића, Електрични оргазам, Артан Лили, Ирисх Стењ оф Синдидун и друге извођаче. Захваљујући географском положају Алексинца и изваредном  концертном простору, успевамо да привучемо пуно популације из околних градова (Ниш, Крушевац, итд). “Ал Роцк” расте сваког дана и надамо се да ће и пети по реду испунити очекивања бројних поштоваоца овог малог фестивала који је уједно и централни културни догађај крајем августа у југоисточном делу Србије.

Данас је све више жена у послу музичког ПР менаџера. Зашто је то тако? Да ли се оне донекле више разумеју у музику или су једноставно рођене више за ту позицију? Кога бисте издвојили од колега оба пола ко ради одлично свој посао ПР-а?

 – Приметио сам да поједине млађе колегинице замишљају да су пале са “свемира” и да су  на некој позицији богом дане. Свим драгим дамама, које се баве овим  послом топло препоручујем да се угледају на Бранку Главоњић и Олгу Кепцију. Мислим да сам овом реченицом све рекао.

Промотер сте бендова алтернативне рок и пунк струје – ККН, Артан Лили, Новембар, Човек без слуха. Са којима од њих је најлакше радити и планирате ли да обновите сарадњу? Како је било тада радити ПР и промоцију њихове каријере? На кога сте од њих највише поносни докле су сада догурали?

 –  Сарадња  са овим бендовима постоји одавно још из  времена када су гостовали у Алексинцу на разним локалним манифестацијама. Касније та сарадња прерасла у пријатељство, узајамно поштовање и пристојан вид пословне сарадње. Сви бендови су дуго на сцени, врхунски професионалци и право је уживање сарађивати са њима. Нажалост група Новембар више не постоји, због преране смрти фротмена Горана Костића Косте, који иначе има велики утицај на мој данашњи рад.  На овом списку бих такође при додао још неке бендове као што су Џа или Бу, Атхеист реп.

Са бендом Џа или бу

Успели сте од мањих састава да направите велики пробој за њихове каријере: пунк роцк бенд “Црвени картон” са којим сте током 2017-2018. имали преко 150 наступа широм региона, и хип-хоп саставом “Крушевац гето”, са доста успешних наступа широм Србије. Да ли је тешко промовисати нове бендове који тек стасавају на музичкој сцени као што су ови? Које су то маркетиншке, промотерске и ПР стратегије биле за ове бендове – друштвене мреже, објаве по медијима, локалним радио и ТВ станицама, шира прича на републичком нивоу?

 –  Крушевачки “Црвени картон” је моја лична карта.  Моја прича заправо почиње са њима. Феноменални револуционарни  панк ска бенд је био заправо мој водич кроз време. Заједничким снагама упели смо да од потпуно анонимног бенда направимо бенд који је годишње имао преко 80 наступа, од тога 15 фестивала. За две године активног рада  имали смо око 170 наступа, пропутовали регион уздуж и попреко и направили сјајну причу. Драго ми је што смо тим примером показали и дали  подстрек бендовима из провинције да ако нешто вреди, ако се ради са пуно љубави,  кад тад мора да то дело исплива на површину.

Атрактивни двојац “Крушевац гето” је популарни комеди хип хоп састав као мој први пројекат са оваквом врстом музике. Приметно је да хип – хоп сцена има подршку, поготово међу млађом популацијом. Захваљујући невероватним талентом за здрав хумор, ове момке  данас на популарним мрежама прати 500 000 љубитеља, што је незамишљиво за многе популарне рок бендове. Сарадња са њима је врло интересантна , забавна и права је релаксација у данашње време. Зато свима топло  препоручујем као лек за све проблеме – “Крушевац гето”.

Шта бисте могли да нам најавите од будућих пројеката на којима радите као промотер, организатор и музички ПР? Можда се кува у вашој радионици и нека нова књига попут “Био једном рокенрол”? Најавите нам то у стилу ПР саопштења, да се читаоци заинтересују за наредне ваше догађаје. Планови за Ал Рок фест 2020?

 –  Будући пројекти долазе сами по себи.  Акценат на мој рад је наставак сарадње са бендовима, власницима клубова, организаторима фестивала, концерта. Посебно бих   издвојио сарадњу са разним  музичким порталима на које сви некако најмање обраћају пажњу. Некад сам и сам радио на њима па знам како је бити у тој кожи. Апелујем на све чиниоце на музичкој сцени да максимално поштују музичке портале и те младе људе које на њима волонтерски  раде.

Одговорно тврдим да само 20%, млађе популације слуша рокенрол и то је заправо проблем број један на рокенрол сцени Србије. Публике на концертима је све мање, само да не дође дотле да бендови сами себи буду публика на концерту!!

Велики поздрав за све читаоце Музичког џепа, само тако наставите и  све најлепше у новој 2020 години!

А ми, зна се … екипа смо која никада не спава.
Чекамо нове занимљиве саговорнике у нашој серији о Музичком ПР-у.

Извор: Иван Макрагић


# интервју Центар за културу и уметност Џа или бу фестивал Саша Марковић Гидра Из прве руке Ал Рок Фест Крушевац Гето
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима