Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Живот као у руском роману

rss

21.06.2009. Д. СТОЈАНОВИЋ

АЛЕКСИНАЦ - Славиша Филиповић (32), из Гредетина, код Алексинца, после осмолетке могао је без икаквих проблема да настави школовање и постане власник дипломе неког заната, средње школе или чак факултета. Нико га у томе није спречавао, напротив, родитељи су му чак говорили "иди сине да учиш више школе, јер је пољопривреда као рударење", али он се ипак определио да остане у селу и, бар засада није се покајао.

Иначе, у овом, једном од најнапреднијих и најугледнијих домаћинстава у алексиначком делу Поморавља, данас живи и егзистира четири генерације Филиповића. На челу је Славишин деда Миле (81), затим је ту отац Стојадин (57), па Славиша и његов син Петар (9). Женски део домаћинства су Славишина мајка Зорица (53), супруга Данијела (32) и најмлађи члан ћерка Сандра (4).

Свако у овој сложној фамилији има своја задужења, зна се шта ко и када треба да ради, а поштеда може да уследи само у случају болести. Ипак, уз консултације са оцем ако баш нешто пригусти, јер је искуство и те како корисно, главни терет на себе је преузео Славиша, кршан делија одскоро два метара висине,за кога подизање џака са пшеницом од 60 килограма представља праву играчку.

- Остао сам овде са својима и не кајем се. Ради се од јутра до сутра, али тако би би ваљда требало да буде у сваком послу ако неко хоће да успе. Ја сам ка успеху који сам планирао тек на почетку, али млад сам и уз помоћ осталих укућана сигурно стижем до циља - истиче Славиша.

Филиповићи немају неку специјализовану производњу, већ се баве свим пољопривредним пословима, али ипак нешто више одскаче говедарство.

Тренутно у својим шталама опремљеним као на западу имају укупно 20 грла сименталске расе, од којих је 13 крава, док су остало телад или јунад. Дневно уз помоћ музилица намузу између 150 и 160 литара млека

које истог дана продају и на тај начин месечно приходују нешто више од 100.000 динара.

- Нисмо задовољни са откупном ценом од 23 динара по литру, а памтимо и када је била 34 (плаћање петнаестодневно), јер много треба и рада и улагања, тако да нам на крају остане чисто негде око половине од поменутог износа - додаје Славиша.

Иначе, око крава и друге стоке, као и у пољским пословима, Славиши највише помажу отац и супруга. Мајка је углавном задужена за кухињу због болести, док је за децу главни задатак школа, односно забавиште.

- Тренутно обрађујемо око 10 хектара земље под разним културама, а ту је и 40 ари под јагодама, које такође доносе леп приход. Тешко је брате, јер се нажалост у овој нашој пољопривредној држави баш пољопривреда најмање цени, а политичарима су пуна уста сељака само пред изборе - каже Славиша, наглашавајући да су репроматеријал и све остало неоправдано много скупи, па тако за литар нафте треба дати четири литара млека.

Имају Филиповићи и своје воћњаке, па виноград који им доноси и вино и одличну ракију, како кажу, за своје потребе, али и за пријатеље. Баве се и многим другим пословима, које захтева једно пољопривредно домаћинство, а на крају Славиша се сетио и замолио да забележимо како је и откупна цена јунади од око 150 динара по килограму више него смешна.

СВЕ ЗБОГ ДЕЦЕ

- ИАКО радимо рударски, не жалимо се, поготову ја. Могао сам да будем господин са ташном и машном, али одабрао сам њиву и шталу. Имамо све од покућства, када нам нешто затреба скокнемо до Алексинца или Ниша, а надаље радићемо још више да би мојој деци било добро, којима ћу ипак да препоручим да се школују за неки канцеларијски посао - каже Славиша на растанку. Ради се од јутра до сутра, тако треба ако хоћеш успех - каже Славиша

http://www.novosti.rs/


# школе Гредетин
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима