Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Житковац: Трују нам децу!

rss

22.07.2007. Прес (Р. С.)

Житковац: Трују нам децу!

Мештани Житковца у општини Алексинац већ неколико дана протестују испред стоваришта за откуп секундарних сировина "Кумико" и траже његово затварање, јер сумњају да је рад тог предузећа узроковао појаву алергије код деце.

- Од септембра прошле године неколико деце која живе у непосредној близини стоваришта металног отпада често има проблеме са алергијом. Не знамо да ли је то последица рада овог отпада, али ја тврдим да се почетак рада стоваришта и алергије наше деце временски поклапају. Нешто ту има - рекао је мештанин Житковца Оливер Стефановић.

- Од надлежних општинских и републичких инспекција тражимо да затворе отпад "Кумико", који ради десетак месеци, јер је живот у овом насељу од буке и прашине постао неподношљив. Имамо информацију да је у мају надлежна инспекција том предузећу забранила рад, али они и даље раде пуном паром. Поред свакодневне несносне буке, приморани смо да удишемо дим, који повремено испуштају из стоваришта, који има ко зна какве честице. Тешки камиони после кише са плаца предузећа на улицу износе блато и индустријску прашину. Наша деца се после тога играју у тој истој улици, па сами процените да ли је то у реду - истакао је мештанин Житковца Миодраг Илић.


Има забране, нема забране (!?)

У Инспекцији за заштиту животне средине кажу да предузећу "Кумико" није забрањен рад како мештани тврде.

- Предузећу "Кумико" уручено је решење којим се забрањује откуп и рециклажа металног отпада на тој локацији до одобрења Студије о утицају на животну средину, али то не значи да им је забрањен рад. Отпад који они прикупљају иде за Македонију, па има пратећу документацију, што подразумева и мерење радиоактивности - рекао је инспектор за заштиту животне средине Александар Цветковић.
 

Међутим, у центру за откуп секундарних сировина "Кумико" кажу да су приче мештана претеране.

- И сам имам децу и не желим да будем крив за било чије здравље, посебно не наших најмлађих. Управо зато сам предложио мештанима, који сумњају да им деца добијају алергију због честица прашине и испарења из стоваришта, да изнајмим аутобус и да сву децу из Житковца и околине пребацим на преглед у нишки Клинички центар. Да се једном стави тачка на ту причу - рекао је један од партнера фирме "Кумико" у извозу отпадног метала Братислав Кузмановић.

Кузмановић је истакао да се предузеће налази у такозваној зеленој зони.

- Сировине које ми откупљујемо нису опасне по околину. На отпаду ради 13 радника и сви су доброг здравственог стања и немају алергију. Метални отпад се само скупља и утоварује у вагоне. Прашина која је нападала по крововима околних кућа није од метала, већ од шљаке која је ту била пре него што смо почели са радом - рекао је Кузмановић.


# Житковац Александар Цветковић Оливер Стефановић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима