Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Земља живих"- почетак новог живота

rss

23.01.2012. Извор: РТС

Пожар који је избио уочи Нове године, уништио је објекат поред цркве Светог Нестора у Витковцу код Алексинца који је зависницима помагао на путу духовног и телесног оздрављења. Од њих петнаест у Витковцу је остало само пет, a прву помоћ у санирању последица понудили су им мештани околних села.

"Земља живих"- почетак новог живота

Последња од шест комуна које данас чине заједницу "Земља живих" у којој се лече сви видови зависности,основана је при парохијској цркви "Свети Нестор" у Витковцу код Алексинца. Уочи Нове Године избио је пожар, који је до темеља уништио објекат.

На ободу Мојсињске Свете горе, на месту скровитом и благословеном, од давнина знаном по чудотворним исцељењима, пре нешто више од годину дана основана је најмлађа комуна заједнице "Земља живих".

Пожар који је уочи Нове године избио, како се сумња, услед квара на инсталацијама у котларници и до темеља уништио објекат у којем су штићеници боравили и радили, условио је да од њих петнаест у Витковцу данас остане само пет.

Привремени смештај пронашли су у парохијској кући цркве Св. Нестора, а прву помоћ у санирању последица понудили су им мештани околних села. Иако су на почетку били подозриви према оснивању заједнице, мештани су се на њу у међувремену навикли и прихватили штићенике којима су после пожара дали намирнице, огрев и намештај.

Б.С. (30) се каже десет година дрогирао, а од тога пет година је био на хероину. У заједници је десет месеци.

"Овде сам дошао да потражим неки бољи живот. Нажалост, ова кућа се запалила пре месец дана, али надамо се сви да ће бити људи добре воље и да ћемо на пролеће обновити ову нашу кућу. Надам се да ће много браће потражити своју утеху и свој неки спас", каже Б.С.

Међу штићеницима се не праве разлике. Најмлађи је имао осамнаест, а најстарији члан заједнице седамдесет и две године. Врата "Земље живих" отворена су свима који су спремни да послушају, да прихвате веру и да се мењају.

Пројекат је намењен свима који осећају кризу смисла, осећају духовну празнину, а немају начина да је надоместе. Најбројнији су хероински зависници, зависници од психоактивних супстанци, токсикомани, али међу штићеницима су и алкохоличари , коцкари и људе са разним другим видовима социјалних проблема.

"Ушао сам у заједницу пре девет месеци. Четрнаест година сам се дрогирао. Наркоманију нисам ни сматрао као болест. Мислио сам да могу престати кад год пожелим. Нисам био свестан опасности коју ова болест зависности носи. За мене је "Земља живих" почетак новог живота. Желимо да остваримо неки искрен однос међу нама који напољу нисмо имали", прича Њ.Ј. из Земуна (30).

Д.Ј. из Новог Сада (33) хероином се дрогирао дест година, а у заједници је већ 16 месеци.

"Овде стичемо свест о одговорности, а та одговорност ће ми данас-сутра бити потребна у животу, на разним пољима. Када се оженим ово ће ми помоћи да бринем о свом детету и својој породици. Никада пре овог нисам знао шта одговорност значи. Ово је рађење на себи у правом смислу", каже Д.Ј.

Најмлађи по стажу у заједници је А.М. (27) из Књажевца који се дрогирао шест година хероином, ишао на терапије, психијатра, а онда му је, kae, пријатељ рекао да оде у заједницу "Земља живих".

Боравак у заједници је бесплатан и у просеку траје 2,5 године. Од око 500 зависника, који су до сада прошли кроз свих шест комуна заједнице "Земља живих", до краја је терапију испоштоавло и са благословом отишло њих осамдесетак . Успех је тим већи ако се зна да током боравка у заједници лекова нема. Физичко и духовно исцељење постиже се молитвом, постом, радном и психо терапијом.

Југослав Ћурчић, свештеник цркве "Св. Нестора" у Витковцу каже да они људе одвикавају од психоактивних супстанци покушавајући да их привуку Божјом љубављу, пажњом и искреношћу.

"Они се овде уче литургијском начину живљења. Прихватају правила која су јако строга, дисциплине која је скоро војничка. Читав дан им је испланиран. Комуне су конципиране тако да људе окрећу једне ка другима. Уређујући однос са ближњима људи уређују и однос са Богом и са самим собом. Када човек дође у ту фазу самосвести, да препозна своје недостатке, онда је спреман да се суочи са самим собом и да уз помоћ оних који су му ближи, који су са њим у заједници, уз Божију помоћ превазиђу све проблеме", каже Ћурчић.

Многи од зависника у "Земљи живих" први пут се сусрећу са вером и љубављу, а кроз свакодневне обавезе на фарми, у пластенику и пчелињаку стичу радне навике и дисциплину.

"Овде у заједници се учимо хришћанском животу. Мени је хероин убио родитељски инстикт. Све сам око себе уништио- породицу, пријатеље, кумове, другове..све, све. Створио сам пакао од свог живота. Овде је све супротно, има пуно љубави, среће и смеха . После овог свега пружићу породици љубав коју нисам знао да им дам. Много су пропатили. Ова заједници ми је повратила осећања и помогла да поново волим", прича један штићеник.

Кроз "Земљу живих" у Витковцу за годину дана прошло је тридесетак зависника. Резултати лечења охрабрују, а били би и бољи уколико се уз помоћ људи добре воље подигне нови објекат.

Под патронатом Српске православне цркве 2006. године у манастиру Ковиљ, код Новог Сада, основана је заједница "Земља живих" са циљем да се на суштински другачији начин наркоманима и другим зависницима, помогне на путу духовног и телесног оздрављења. Јуна прошле године са Министарством здравља потписан је Протокол о сарадњи чиме је "Земљи живих" и званично дат легитимитет.


# Витковац наркоманија Југослав Ћурчић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима