Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Заборавио сам деци да уведем воду

rss

02.12.2008. М. С.

Кућа малих Дикића из Моравца коначно ће бити прикључена на градски водовод

Заборавио сам деци да уведем воду

Дејану (12) и Светозару (14) Дикићу, малишанима са Косова који су са глувонемом мајком после смрти оца голи и боси стигли у село Моравац код Алексинца, помоћ добрих људи не престаје да стиже.

Али, прикључак за воду, који им је јавно обећан, никако да стигне.

Директор алексиначког водовода још прошле године је у емисији „Квадратура круга“ РТС-а обећао да ће, кад су већ добротвори направили монтажну кућу и опремили је, до ње бесплатно стићи и вода. Међутим, годину дана касније, вода из Алексинца још путује и требало би, сазнаје „Ало!“, ове недеље да потекне и у њиховом домаћинству јер су радови у току.

Дејан и Светозар су из села Теренце код Косовске Каменице. Судбина је хтела да њих двојица, после смрти тешко болесног оца, с болесном мајком дођу у Моравац, надомак Алексинца, у кућу свог деде по оцу. Док се они брину о мајци, о њима се стара полубрат по оцу Радован. У Србију су дошли без ичега, у напуштену и оронулу кућицу.

- Покупили смо оно мало ствари што смо имали и дошли овде. Лепо је ту... Ново друштво, па нас је у почетку било мало срамота, али сада више није - каже старији Света.

- Сада има и девојчица - додаје кроз смех млађи Деки. Привикавање је, кажу, много лакше ишло уз брата Радована, оца шесторо деце, уз то и незапосленог.

Првих шест месеци је било тешко. Није било хране ни пара... Социјална помоћ коју су добијали на Косову никако није могла да се преусмери. Паре су се са Косова враћале у Београд.

- Али ево, стигла је, купили смо неке свиње храњенице, сада имају преко 120 кила - прича Радован.

Помагао је Радован, али помагали су и други. Предраг Искреновић из Житорађа о Декију и Свети брине као о најрођенијима. Највише захваљујући њему, Дикићи су добили нову монтажну кућицу.

- За њих сам чуо на телевизији. Никако нисам могао да се помирим с тим. Ступио сам у контакт с њиховим учитељем Слободаном из Косовске Каменице. Хтели смо да им ту стару кућу у Каменици реновирамо. Међутим, деца, која су на Косову живела у планини и морала километре да пешаче до школе, желела су да се преселе код рођака у Моравац. Анимирао сам људе, скупили смо новац и направили ту кућу - за „Ало!“ прича Пеђа, власник једне кафане у Житорађу.

Декију и Свети урадио је и темељ за кућу, купио кухињу, намештај, плочице, ангажовао мајсторе, посећује их, доноси им храну и новац. Али, оно што није могао јесте да им обезбеди прикључак за воду.

То је јавно обећао директор алексиначког водовода.

- Јесам, обећао сам, прошлог децембра. А онда зима, па лето, радови, једноставно сам заборавио! Да ме је само неко подсетио, све би то било урађено раније - каже за „Ало!“ директор Драгиша Симић, али и додаје да је своје обећање почео да испуњава.

Управни одбор је дао сагласност да се Декију и Свети бесплатно одобри прикључак, а радници су већ ископали шахт.

- Јесте, радници су ископали шахт и сад копају канал да вода дође до купатила - каже Деки.

- Ја кад порастем, хтео бих да будем мајстор - додаје он.

Засад иду у школу у суседни Житковац, али и помажу у кући.

- Ујутру нахранимо козе, стоку... А кад порастем, волео да будем музичар - каже старији Светозар.

 

И држава да помогне

Предраг Искреновић, који је појединачно највише помогао Дејану и Светозару, позива и друге људе добре воље, нарочито оне добростојеће, да помогну деци. Искреновић је, каже, зачуђен и разочаран што се, како тврди, нико из центра за социјални рад у Алексинцу досад није интересовао за децу.

 

http://www.alo.co.yu/vesti/10172/Zaboravio_sam_deci_da_uvedem_vodu


# Моравац Светозар Дикић Дејан Дикић Житковац Водовод и канализација ЈП Драгиша Симић Предраг Искреновић Житорађе управни одбор
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима