Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Већници стопирали одлуку о куповини пољопривредног земљишта од Војске Србије

rss

16.11.2015. Радио Алексинац

Чланови Општинског већа Општине Алексинац су подржали Нацрт одлуке о утврђивању закупнина за пословни простор у јавној својини, којим се регулише поступак оглашавања ако се не нађу заинтересовани у четири и више позива.

Већници стопирали одлуку о куповини пољопривредног земљишта од Војске Србије

Уколико дође до такве ситуације, оглашени локал се може издати непосредном погодбом, али његова цена не сме да буде мања од 50 процената тржишне висине закупнине.

Такође, новим предлогом неће бити уступања пословног простора бесплатно, па ће хуманитарне и остале друштвене организације морати да плаћају закупнину у висини од 20 посто од тржишне вредности. Почетна закупнина за локале кретаће се од 90 динара по метру квадратном у четвртој зони до 450 динара у првој, односно за магацине од 45 до 200 динара, а за гараже од 25 динара по метру квадратном на месечном нивоу у четвртој зони до 120 динара у првој зони. Ова одлука биће валидна када добије зелено светло и од општинског парламента. 

Одборници СО Алексинац изјашњаваће се и о Одлуци о обустављању поступка права својине на непокретности уз надокнаду од Републике Србије, односно Министарства одбране. Алексиначка локална самоуправа је раније донела одлуку да купи од војске, по веома повољним условима, пољопривредно земљиште у околини Алексинца и исто је намеравала да понуди у закуп заинтересованим субјектима за унапређење воћарске производње. У међувремену Министарство одбране је обавестило Општину Алекснац да је дошло до кориговања цена и да локална самоуправа може уз накнаду да добије право коришћења, што је по закону, а не да земљиште буде у њеној својини. У том случају локална самоуправа не би могла самостално и у потпуности да располаже поменутом имовином. Ови разлози су определили већнике да се изјасне за обуставу поступка преузимања поменутог земљишта.

Општинска влада усвојила је ценовник Јавног предузећа за путеве и стамбено комуналну делатност Општине Алексинац за услуге зимског одржавања локалних путева, улица и јавних површина. Такође, изгласан је ценовник ЈКП „Комуналне услуге“ за радове који би се изводили на уклањању дивљих депонија. По том ценовнику, без ПДВ-а, радни сат неквалификованог радника је 440 динара, а најскупљи је рад булдожера, 6.000 динара.

Општинско веће је усвојило и Закључак о утврђивању просечних цена квадратног метра одговарајућих непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2016. годину у Општини Алексинац. Приликом одговарања на питања већника Иван Обрадовић, начелник Одељења за утврђивање, наплату и контролу јавних прихода, рекао је да ће пореска оптерећења за поменуту имовину грађана бити иста као и до сада, само што је другачији обрачун задужења, а значајног повећања пореза неће бити ни за привредне субјекте.

Данашња седница Општинске владе за неке спортске колективе била је и срећна, пошто су добили додатна средства из буџета. Због одустајања од такмичења Женског рукометног клуба „Алексинац“ било је нераспоређених 200 хиљада динара, које су по пола припале мушком рукометном клубу и Одбојкашком клубу „Далко“.

И ово заседње Општинског већа није могло да прође без вансудског поравњања због уједа паса луталица, па је и овом приликом прихваћено неколико предлога.


# општинско веће Комуналне услуге ЈП радни сат Министарство одбране СО Алексинац
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима