Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Вакцинисаним корисницима домова за старе дозвољене посете, у строго контролисаним условима

rss

29.01.2021. Н1

Епидемиолошкиња, министарка и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је на Кризном штабу једногласно одлучено да нема попуштања епидемиолошких мера, али и да је усвојена препорука да се вакцинисаним корисницима домова за старе дозволе посете, у строго контролисаним условима и уз поштовање епидемиолошких мера.

Фото: архива

Након завршеног редовног састанка Кризног штаба, рекла је да бележимо стабилнију ситуацију последњих недеља, али је и даље висок ниво бројева заражавања и умирања.

Говорећи о вакцинацији, навела је да је вакицисано нешто више од 415.000 људи и да је заинтересованост грађана велика.

Имали смо три нежељене, теже реакције на 415.000 вакцинисаних, али ни у једном тренутку те особе нису биле животно угрожене, навела је др Кисић Тепавчевић. Како је додала, хоспитализоване су, биле су под лекарском опсервацијом и пуштене су кући. Радило се о једном хематому, блажем облику алергијске реакције и о једном запаљењу лимфних чворова, појаснила је. „Ни у једном моменту нису били животно угрожени“.

Говорећи о корисницима Геронтолошких центара, каже да је у њима изузетна заинтересованост, да је око 6.500 корисника до сада примило бар једну дозу, а негде и обе. У неким домовиа, навела је, има бар по један случај ковида који би могао да компромитује вакцинацију, па се ту чека.

„Данас је усвојена препорука да се вакцинисаним корисницима дозволе посете у строго контролисаним условима“, навела је Кисић Тепавчевић, подсећајући да су они 10 месеци били стрпљиви.

Посете ће бити омогућене онима који су комплетно вакцинисани и битно је да су добили две дозе вакцине, као и да је од друге дозе прошло најмање седам дана, казала је.

Кисић Тепавчевић је рекла да је садашња процена да између милион и по и два милиона људи у нашој земљи би требало да буде вакцинисано да би се стекао колективни имунитет који би могао да заустави епидемију. Истакла је да је то ипак груба процена.

Сада немамо више само пасивну борбу, сада смо кренули у напад, имамо вакцину у рукама и најзад је ова борба против коронавируса активна, рекла је Кисић Тепавчевић.

Извор


# вакцине коронавирус др Дарија Кисић Тепавчевић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима