Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Бурна седница СО Алексинац око буџета

rss

25.03.2013. извор: Радио Алексинац

Усвојен ребаланс буџета за 2013. годину

Није прошао предлог опозиције за финансирање народне кухиње и провоза за најсиромашније

Оставке су поднеле одборнице Јасмина Јефтић (ДСС) и Александра Симић (СНС)

Бурна седница СО Алексинац око буџета

У првом делу данашњег скупштинског заседања издвојиле су се две теме око којих су одборници утрошили највише времена. Једна је везана за амадман одборничке групе ДСС, који је поднет на Предлог одлуке о изменама и допунама буџета општине Алексинац за 2013 годину.

Демократска странка Србије затражила је да се изменама и допуном буџета обезбеде средства у висини од 19.496.608 динара за отварање народне кухиње у Алексинцу и 15 милиона за субвеционисање бесплатног јавног превоза за стара лица, пензионере, труднице и особе са инвалидитетом.

Владајућа већина и општинска влада су одбацили овај амандман уз образложење да тренутно преговори са „Ниш-експресом“ не теку повољно по општину, јер овај превозник за те услуге тражи знатно више него што је актуелна власт спремна да издвоји из буџета. Наш извор у пензионерској организацији каже да је „Ниш експрес“ тражио 28 милиона.

Председник општине Ненад Станковић из СНС-а коментаришући овај амандман ДСС напоменуо је да они, владајућа већина, и даље не одустају до реализације идеје о субвеционисаном јавном превозу за поједине категорије, али да локална самоуправа не може да прихвати понуђену цену. Он је подносиоцима амандмана замерио што су предложили да се средства обезбеде тако што ће се мање средстава издвојити за основно образовање, спорт и за сређивање општинског дворишта, а цео покушај је окаректерисао као политички, упитавши зашто ДСС ове предлоге није уградила у општински буџет претходних година када га је креирала.Шеф одборничке групе ДСС-а  Драгослав Радојковић одговорио је да тада нису имали толико велики буџет од преко милијарду динара.

На крају је усвојен ребаланс буџета за 2013. годину у  облику који је предложила владајућа већина па је планирано да се у општинску касу слије 1.407.737.832 динара, што је повећање за 31.674.832 динара. Вишак новца расподелиће се основном и средњем образовању, Општинској управи и месним заједницама.

Скупштинско заседање у овом делу седнице обележило је излагање одборника ДС-а Александра Кузмановића, који је цитирао предизборне говоре актуелног председника општине Ненада Станковића, упитавши зашто је тада тако говорио, а сада ради супротно. Председник Станковић је у одговору напоменуо да нека питања која су му постављена нису у његовој и у надлежности општине, што би по његовом мишљењу одборник Кузмановић требало да зна.

Приликом разматрања извештаја о раду Општинске управе за прошлу годину, одборници ДСС-а су оптужили актуелну власт да су због политичке припаднбости отпустили троје радника Општинске управе, чланова ове странке, а једног прогласили за технолошки вишак. Начелник општинске управе Дејан Милошевић је казао да су ови радници добили отказ јер је управна испекторка нашла неправилности приликом запошљавања истих.

 

Две седнице Општинског већа у једном дану

У скупштинским аналима ће остати забележено и то да су данас одржане две седнице Општинске владе, једна јутрос пре заседања општинског парламента, а друга у току рада Скупштине. На јутарњој седници Општинског већа одбачен је амандмант ДСС-а о народној кухињи и субвенционисању јавног превоза за одређене категорије становника, а на другој седници подржани су предлози за повећање издвајања за спорт, због финансирања здравствених прегледа играча, за партиципацију у трајном збрињавању избеглих лица, као и предлози везани за инвестициона улагања у школство.

Такође, оставка одборнице ДСС-а Јасмине Јефтић је догађај који ће утицати на будући парлематарни живот у општинској скупштини, пошто је највероватније да  ће се у скупштинску клупу вратити бивши председник општине Иван Димић (ДСС). На овој седници оставку је поднела и одборница СНС-а Александра Симић, актуелна главна и одговорна уредница општинеке телевизије АЛТ.

Доста негодовања код опозиционих одборника изазвало је и сазнање да је актуелни секретар СО Алексинац Данијела Петковић Димитријевић затражила да јој се ангажовање у изради Акционог плана запошљавања плаћа као додатни рад, у висини од 20 одсто њене плате, што износи нето 16.000 динара. Члан Адмистративно-мандатне комисије Горан Петковић из ДС-а је упозорио да нема спецификације обављених послова и сматра да је скоро у целости овај план преписан од прошле године.


Очито да после ове седнице политичке тензије неће бити ништа мање него раније, а можда нас очекује и период политичких размирица и осталог што иде уз такву атмосферу.

Нинослав Миљковић


# председник општине Драгослав Радојковић Александар Кузмановић Дејан Милошевић Јасмина Јефтић Александра Симић Иван Димић народна кухиња Ниш експрес Горан Петковић буџет Данијела Петковић Ненад Станковић Нинослав Миљковић технолошки вишак СО Алексинац
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима