Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Усвојен буџет за 2014. годину, општина наставља да троши

rss

18.12.2013. Извор: Алексинац.Нет, Радио Алексинац

На деветнаестој седници Скупштине општине Алексинац усвојен је буџет општине за 2014. годину.

Тим буџетом предвиђени су приходи у износу од 1.187.045.000 динара и расходи у вредности од 1.268.125.000 динара.

Усвојен буџет за 2014. годину, општина наставља да троши

Буџетски мањак износи 81.080.000 динара или нешто више од 705,000 евра. Буџетски расходи по овој рачуници износе 11.181.806 евра (по јучерашњем курсу).

Начелница Одељења за финансије Драгана Јовановић је изјавила да су на изглед буџета за наредну годину осим планираних прихода утицале и смернице добијене из Републике.

Обраћајући се одборницима, председник општине Ненад Станковић је напоменуо да се приликом израде буџета водило рачуна пре свега о могућностима и потребама ове локалне заједнице.

Станковић: Раст буџета последњих година није био утемељен на реалним приходима

- Не чека нас добра буџетска година, али она не мора да буде тако тешка уколико наша рационалност у трошењу буџетских средстава буде на неком озбиљнијем, вишем нивоу, то јест да се поведе мало више рачуна о трошењу и о могућим уштедама, а које неће угрозити читав систем локалне самоуправе. Наравно, сви ми волимо да буџет из године у годину расте, али раст утемељен ни на чему није могућ. Раст буџета последњих година није био утемељен на реалним приходима и зато нас чека оваква буџетска 2014. година. Уколико поведемо рачуна о јавном динару, ми нећемо у великој мери осетити тежину буџетске 2014. године.

За представнике опозиције, пре свега одборника Ивана Димића из Демократске странке Србије, планирани буџет је нереалан и потрошачки. Димић је у обраћању одборницима такође оптужио актуелну власт да се према новцу грађана Алексинца односе крајње расипнички.

Димић: Буквално ћемо преживљавати, а од изградње нема ништа.

- Моја прва замерка је да је овај буџет и даље расипнички. Буџет је већи за 6,6 милиона динара што је повећање од око 0,5 процената у односу на прошлогодишњи буџет. То јест, буџет нам не расте ни пола процента, а плате по закону расту два процента. Приходи нам расту за пола процента, а расходи обавезно за два посто, па све мање пара остаје за нешто друго. За предузећа и установе нема кризе а за грађане очигледно има кризе јер ће инвестиције бити потпуно исечене. Тако ће Дирекција наредне године добити 100 милиона мање инвестиција, код основног образовања ћемо имати 30 милиона мање, дакле за 130 милиона ћемо мање градити у 2014. него у 2013. години. А да будемо поштени, ни у 2013, години није бог зна шта урађено. Буквално ћемо преживљавати, а од изградње нема ништа.

Димић је додао да актуелна власт стално говори о смањењу трошкова, али да конкретних резултата још увек нема. Година јесте тешка, али се бар неким симболичним акцијама, попут смањења трошкова репрезентације, може учинити одређени корак напред, сматра он.

Шеф одборничке групе ДС-а у СО Алексинац Драгољуб Цветковић је замерио што у буџету није планирана већа сума за подсећање запошљавања младих преко програма „Прва шанса“.

Цветковић: Без средстава за "Прву шансу"

- Прошле године смо предвидели негде око 290 милиона за пројекат „Прва шанса“, али од тога није било ништа. На прошлом или претпрошлом ребалансу та средства у поменуте сврхе нису искоришћена. А мислим да треба да буду искоришћена, да дамо бар наду многим младим људима. Да сам председник општине, предвидео бих већу суму новца од планираних три милиона за наредну годину.

Цветковић је закључио да је 2014. година изазов за све, али и да ће економска криза, недостатак новца у локалним буџетима, као и најављена масовна отпуштања радника знатно угрозити тренутни рејтинг Српске напредне странке.

 

 

Увећање прилично у односу на претходну годину

Уколико нови буџет упоредимо са пројекцијом буџета за 2013. годину (916.595.000) буџет је на расходној страни већи за више 350 милиона динара у односу на прошлогодишњу пројекцију или више од 38 процената. На општинском сајту још није доступна Одлука о буџету (иако су у обавези да ово јавно објаве) тако да грађанству није позната структура повећања. Оно што ће грађани сигурно осетити јесте повећање пореза на имовину за више од двоструког износа који су плаћали прошле године. Са друге стране укинута је накнада за грађевинско земљиште.

Ова пројекција јесте нереална, зато што је у међувремену усвојен ребаланс буџета за 2013. годину, јер је Република распоредила знатно више новца општинама, па је и општинска каса била знатно пунија. Наравно, већина општина је искористила овај новац за повећање зарада и броја запошљених, обнову и повећање возног парка.

Касније је Република пренела и обавезе локалним самоуправама, као што је подела здравствених центара на домове здравља које су у обавези да финансирају општински буџети, а са друге стране је наступила несташица новца.

Иако највећи део новца долази од пореза на доходак (издвајања од запослених и занатлија), и подједнако великим делом трансферима из републичког буџета (по основу ПДВ-а), очекивано је повећање пореза на имовину.

Циљ повећања пореза на имовину, одлукама које су усвојене на претходној седници, било је да се порез утврђује на основу тржишних вредности. Будући да промета некретнина у Алексинцу готово и нема, поставља се питање да ли је тржишна вредност реалност или изнуђено решење. Новине су нови систем зона према комуналној опремљености и опремљености јавним објектима и другим садржајима. Укупно је одређено седам зона, од којих је пет градских, а две су сеоске.

Тако да стан од 50 квадрата у првој зони има тржишну вредност 2.615.750 или 22800 евра. По стопи од 0,28% порез би износио више од 7300 динара.

 

УРС: Предлог Републичког буџета за 2014. годину угрожава даљи економски развој Алексинца

Предлог републичког будзета за 2014. годину, који су посланици Скупштине Србије усвојили у петак, изазвао је бурне реакције код појединих странака. Из Уједињених региона Србије поручују да буџет, чије је кључне ставке креирало Министарство привреде, прети да угрози сваки економски напредак Србије јер уместо подстицања приведе и пољопривреде предвиђа штедњу на платама и пензијама.

Из УРС-а додају да је погрешно и то што се новим буџетом уместо хитних отплата већ постојећих кредита предлажу нова задуживања државе, од чега ће, сматрају они, користи имати само банке и стечајни управници. Посебан револт у овој странци изазвале су, како кажу, помпезне најаве министра привреде Радуловића о масовном отпуштању радника, а да притом није понуђена ниједна права алтернатива по питању подстицаја за отварање нових радних места.

- Ове мере ће највише погодити најнеразвијеније општине попут Алексинца, јер без подстицајних средстава за отварање радних места сигурно не би дошло до отварања погона Грамера у Алексинцу и низа других фабрика у српским варошицама. И поред напора локалне самоуправе да створи што повољнију климу за привлачење инвестиција и отварање нових производних погона, предложени буџет у огромној мери обесмишљава сваку активност, а стопа незапослености у нашој општини, која је тренутно на историјском максимуму, може наставити да расте – изјавио је ПР ОО УРС-а у Алексинцу Милош Паовић.

Новим предлогом буџета умањена су и средства из трансфера за локалне самоуправе у односу на 2013. годину, чиме је процес децентрализације практично заустављен, а економски напредак општине Алексинац и других средина попут наше, угрожен, закључује Паовић, а преноси Радио Алексинац.

 


# председник општине Алексинац Драгољуб Цветковић буџет општина незапосленост Милош Паовић Дирекција Ненад Станковић Радио Алексинац Ана Јовановић СО Алексинац
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима