Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ускоро "европске" таблице на колима

rss

05.09.2010. Извор: Вечерње новости

Ускоро ће бити усвојен правилник о регистрацији, после чега ће у Заводу за израду новчаница почети производња дуго очекиваних “европских” регистарских таблица.

У Министарству унутрашњих послова су за Новости потврдили да ће се нове таблице издавати почетком следеће године, али није прецизиран датум.

"Више пута је одлаган почетак издавања таблица, јер после доношења новог закона о безбедности саобраћаја нису одмах усвојени и неопходни правилници“ кажу у МУП Србије.

Нова регистарска подручја, поред постојећих, постаће још 18 српских градова.

То су: Алексинац, (АЛ), Бачка Паланка (БП), Бачка Топола (БТ), Бечеј (БЧ), Велика Плана (БВП), Врбас (ВБ), Инђија (ИН), Кањижа (КА), Књажевац (КЖ), Ковин (КО), Неготин (НГ), Пријепоље (ПП), Петровац на Млави (ПТ), Свилајнац (СВ), Смедеревска Паланка (СП), Стара Пазова (СТ), Ћуприја (ЋУ) и Шид (ШИ).

Незванично, помињала се могућност да свака општина добије своје регистрационо подручје. Али, то је веома компликована могућност имајући у виду да Србија има чак 181 општину.

Од тога се, по свему судећи, одустало, па је извесно да ће ознаке добити 59 градова и општина, што је за 18 више него до сада. У полицији негирају шушкања да ће возачи одмах морати да замене старе таблице.

„Свако ко региструје возило и добије старе таблице моћи ће да их вози до истека регистрације. На тај начин ћемо грађанима омогућити смањење трошкова, али и избећи гужве на шалтерима полицијских станица“, категорични су у МУП.

Иако нико од надлежних у МУП не жели да открије како ће тачно изгледати нове ознаке на возилима, највероватније ће то бити неко од решења које је почетком ове године представљено јавности.

Нове таблице ће донекле подсећати на старе, али ће бити димензија као оне које се користе у земљама Европске уније. Фонт слова и бројева је дизајниран тако да буде видљив и камерама, које ће се на улицама користити за аутоматско регистровање прекршаја и прослеђивања казне на кућну адресу власника возила.

Могућност да возачи убудуће сами бирају шта ће писати на таблицама није предвиђено новим правилником. То значи да нико неће моћи да добије регистрацију са нечијим именом. Неће се моћи бирати ни комбинација цифри као што је досад био случај.

На левој страни таблица налазиће се плаво поље у коме ће се налазити ознака Србије (СРБ), а изнад се оставља простор за ознаку ЕУ када наша земља постане чланица Европске уније.

Како је и планирано, поред ће бити велика ознака града и мали грб Србије, испод којег ће бити ознака градског подручја, на ћирилици. Следи група од три броја којима се по потреби може додати још једна цифра. На десном крају биће утиснута цртица, а иза ње још два слова, међу којима се могу наћи и она која се не налазе у српском писму попут “икс”, “дупло ве” и “ипсилон”.

Први пут предвиђено је издавање и четвртастих таблица за аутомобиле и моторе. Као новина се издваја и серијски број, који ће бити утиснут на доњем десном углу сваке таблице. Он ће бити потпуно различит од бројева на самој ознаци, па ће се тако знати који је радник произвео таблицу, у којој смени и која ју је особа издала у полицији.

Свако продужавање важности таблице биће обележено налепницом на шофершајбни возила.

Таблице жуте боје са ознакама “Е” и “П”, као и до сада, предвиђена су за представништва страних фирми и новинских кућа. Црне су резервисане за дипломатска представништва и стране мисије, а остаће и такозване привремене регистарске ознаке, стандардне беле боје. Возила нестандардних димензија и маса носиће таблице црвене боје.


# општина саобраћај аутомобил Петровац на Млави Велика Плана Смедеревска Паланка
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима