Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У циљу превенције пројекти вредни 70 милиона

rss

18.05.2015. Бета

Нови пројекти за заштиту од поплава ће се реализовати у Параћину, Свилајнцу, Шабцу, Богатићу, Алексинцу, Бачкој Паланци, Рашкој, Новом Пазару, Неготину

У циљу превенције пројекти вредни 70 милиона

Директор владине Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић изјавио је данас да ће се ове године почети са реализацијом пројеката намењених унапређењу превенције од елементарних катастрофа, чија је вредност око 70 милиона евра.

Благојевић је казао да 50 милиона евра обезбеђено кроз донације (од чега 40 милиона из европских фондова), а да је 20 милиона кредит који је узет код Светске банке.

"У питању су пројекти са којих је после више од деценије скинут прашина и који су стајали у фиокама локалних самуправа и институција јер нису обезбеђена средства, сада их имамо", рекао је Благојевић новинарима у Београду после међународног скупа стручњака за смањење ризика од катастрофа.

Благојевић је прецизирао да се ће се пројекатима предвиђа доношење планова ризика, формирање водно-информационих система, система за предвиђање плављења, система за рано упозоравање, али и изградња нових објеката за заштитуту од плављења.

Према његовим речима, нови пројекти ће се зидати у Параћину, Свилајнцу, Шабцу, Богатићу, Алексинцу, Бачкој Паланци, Рашкој, Новом Пазару, Неготину.

Додао је да ће се очистити 60 километара канала у Обреновцу, 36 километара тренежних канала у Сурчину и на Новом Београду, као и да је планирана је куповина мобилне опреме за заштиту од плављења.

Благојевић је казао да ће се радити анализа која је неопходна за студију заштиту плављења Колубаре, али и катастар клизишта.

"Катастар је неопходан како би се добила слика високе резолуције ризика који над од клизишта предстоје, јер је процена да трећина територије у земљи налази под клизиштима", рекао је он.

Директор владине канцеларије је казао је да је прошле године урађено много и да смо ми сада  спремнији за нове природне непогоде, али да то није довољно.

"Није довољно урађено да се унарпеди заштита од поплава у Србији и због тога сам незадовољан, али то ће се сад променити, 2015 је година превенције, прошла година је била година обнове. Грешке више не смемо да правимо", рекао је Благојевић.

Додао је да се ускоро оцечкује и доношење новог закона чији је радни назив Закон о управљању ризицима и који предвиђа да Канцеларија за обнову и помоћ поплављеним подручјима "добије свог наследника".

Благојевић је нагласио да је зато међународни скуп у Београду који је окупио експерте из 20 држава Европе, Азије и Уједињених нација веома значајан, јер ће они својим практичним знањем допринети у формирању новог закона и одрживог система управљања ризицима од природних катастрофа.

Стална координаторка Уједињених нација и стална представница Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији Ирена Војачкова-Солорано нагласила је да се веики број пројеката односи на локалне самуправе и да их је зато неопходно повезати и ојачати.

"Важно је да будемо спремни да одговоримо на ризике и спречимо их", нагласила је она.

Боравак око 40 искусних стручњака из ове области у Србији обухватиће поред Београда и посете општинама, где ће и представници локалних самоправа имати прилике да са гостима из иностранства размене искуства у раду на смањењу ризика од природних катастрофа.

 


# Јужна Морава поплава превенција Марко Благојевић ризик
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима