Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Традиционално пливање за богојављански крст на Јужној Морави код Катуна

rss

19.01.2015. Радио Алексинац

У традиционалном богојављанском пливању на Јужној Морави код Катуна, од осам пливача, први је до часног крста стигао Бојан Станковић из Алексинца, а друго место је заузео Небојша Ценић из Тешице, коме је ово треће учешће и који је и ранијих година био међу победницима.
Трећи је до крста стигао грађевински радник из Глоговице Саша Маринковић.

Традиционално пливање за богојављански крст на Јужној Морави код Катуна

За часни крст још су пливали и Александар Николић из Ниша, пореклом из Катуна, Небојша Гијић, Владан Јовић и Милош Никић из Алексинца, као и Игор Динић из Житковца. Најбољи пливачи награђени су пехарима које је обезбедила Скупштина општине Алексинац, а које им је, у име локалне самоуправе, уручио начелник Одељења за општу и друштвене делатности Драган Јовановић.

После литургије и пливања за богојављански крст у порти цркве Свети Прокопије у Катуну учесници и сви присутни гости су могли да пробају роштиљ, као и кувани купус са сувим ребрима, специјалитет који је за ову прилику спремио млади алексиначки кувар Лазар Лукић, иначе ученик средње угоститељске школе у Соко Бањи.

Пливање за часни крст у Катуну организовала је Црквена општина Станци, а како сазнајемо од тамошњег свештеника Стефана Милановића, ово је трећа година за редом да се манифестација одржава. Милановић је изразио и задовољство што је из године у годину број учесника, као и посетилаца све већи.

Верује се и да се на Богојављање, у поноћ, „отварају небеса“ и да се тада свака жеља може испунити. Богојављањем се завршава божићно светковање, а данас се освећује и такозвана богојављанска вода, за коју се верује да је лековита и чудотворна.


# Јужна Морава општина Тешица Катун Глоговица пливање школе Православље хришћанство Богојављење крст Бојан Станковић Небојша Ценић Саша Маринковић Станци Драган Јовановић Милош Никић Небојша Гијић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима