Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Тестирање опреме за спасавање која је стигла из Русије

rss

06.06.2014. РТС

Спасилачке екипе Српско-руског хуманитарног центра у Нишу тестирале су на Бованском језеру опрему намењену спасавању људи из поплава која је стигла из Руске Федерације

Тестирање опреме за спасавање која је стигла из Русије

Опрему су тестирали искусни спасиоци који су учествовали у евакуацији људи током мајских поплава у Србији.

На Бованском језеру опробане су могућности два гумена чамца различите снаге мотора и система управљања,  и два типа ронилачких одела.

Међу спасиоцима који су учествовали у вежби је и један од најбољих и најнаграђиванијих руских спасилаца Михаил Шутов, који је учествовао и у акцијама у поплављеном Обреновцу.

"У Обреновцу су услови били тешки. Гумени чамци су били незгодни, јер су испод воде биле металне ограде, и могли су да се оштете, а метални чамци су се лако превртали. Ипак, спасиоци су били врло професионални и прилагођавали се условима и све је урађено како треба", каже Михаил Шутов, начелник претраживачко спасилачког тима.

Шутов је тестирао ронилачко одело сувог типа, које спасиоцу дозвољава да дуго остане у води. На Бованском језеру тестирано је и одело мокрог типа.

"Ово одело намењено је за рад у топлој води, у топло доба године, док је за ситуације као у Обеновцу боље одело сувог типа. А најјачи утисак из акција у поплавама у Србији је велики одзив и пожртвованост волонтера који су долазили са свих страна", каже Алексеј Хоружиј, спасилац.

Чамци су погодни за акције и у великим и у мањим рекама, тако да су коришћени у акцијама у Обреновцу, где су даноноћно биле и екипе Српско - руског хуманитарног центра.

"Руска федерација спремна је да пошаље и другу потребну опрему и помоћ, и то за реаговање у пожарима, поплавама, разминирању. Имамо добру сарадњу са Сектором за ванредне ситуације МУП-а Србије, тако да увек знамо шта је тачно потребно у одређеној ситуацији", каже Анатолиј Башкирев, први заменик директора Српско-руског хуманитарног центра.

Руска федерација је послала и хуманитарну помоћ. Два хеликоптера К-32 доставила су угроженима храну, ћебад, шаторе, а руски спасиоци су спасли две и по хиљаде људи, међу којима 104 деце.


# Ниш Бованско језеро Русија опрема за спасавање тестирање
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима