Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Одржан штрајк у алексиначком суду

rss

11.01.2016.

Штрајк упозорења је одржан данас у алексиначком суду, од 12.05 до 13.05 сати

Одржан штрајк у алексиначком суду

Републички одбор Синдиката правосуђа одлучио се за штрајк упозорења због најављене рационализације и отпуштања запослених који раде на одређено време, а без предходне детаљне анализе и преиспитивања потреба посла и без аргументованих преговора са социјалним партнерима - репрезентативним синдикатима, пише у саопштењу синдикалаца.

Према важећој систематизацији радних места у Управи за извршење кривичних санкција систематизовано је укупно 5.913 запослених а Законом је предвиђен максималан број запослених у јавном сектору у Управи за извршење кривичних санкција лимитиран на 3.796 запослених на неодређено време.

У време ступања на снагу важеће систематизације пре 3 године у Управи за извршење кривичних санкција је било попуњено 4.223 систематизована радна места и за ове три године број извршилаца природним одливом је смањен за 427 запослених. Предвиђено је и да се гасе сва непопуњена радна места што би значило да се у односу на важећу систематизацију тај број редукује за укупно 2.117 запослених.

Предходна систематизација је донета уз сагласност и активно учешће синдиката у њеном доношењу и овакав начин поступања послодавца је најтеже кршење договора постигнутог са представницима запослених. На овакав начин гашењем неопходних, а искључивом кривицом послодавца не попуњених систематизованих радних места додатно ће се повећати обим посла и озбиљно нарушити безбедност на раду а и сама лична безбедност запослених, пише у допису који је достављен синдикалним организацијама Савеза Самосталног Синдиката Србије.

Ово због тога што се окупљање врши у затвореним просторијама, односно у правосудним органима, као и због тога што је то право гарантовано чланом 54. Устава Републике Србије: "Мирно окупљање грађана је слободно. Окупљање у затвореном простору не подлеже одобрењу, ни пријављивању."

Учествовање у штрајку упозорења, као ни генералном штрајку, не представља повреду радне обавезе, не може бити основ за покретање дисциплинског поступка, нити може бити основ за престанак радног односа, пише на сајту Синдиката правосуђа.

Премијер Србије Александар Вучић такође је добио допис.


# Александар Вучић суд синдикат штрајк систематизација
@avucic @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима