Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Штета 40 милиона евра (видео)

rss

26.06.2011. Извор: РТС, Алексинац.НЕТ

Материјална штета, причињена после невремена које је погодило Србију, износи нешто мање од 40 милиона евра, рекао Ивица Дачић. Најтежа ситуација у околини Алексинца где становништво већ два дана нема струју, а било је и проблема са водом.

Штета коју су претрпели градови и села у Србији погођени невременом процењије се на нешто мање од 40 милиона евра. Министар унутрашњих послова Ивица Дачић је, приликом посете Крушевцу, рекао да је реч о првим проценама Републичког штаба за ванредне ситуације, указавши да су највећу штету претрпели пољопривредници.

Министар је нагласио да држава у сарадњи са градовима и општинама треба да пронађе начин како би сви којима је град нанео штету били обештећени.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да ће тачна цифра бити позната у наредним данима и да ће ти подаци биће достављени владиној комисији за накнаду штете од елементарних непогода.

У овом тренутку је, каже Марић, приоритет нормализација снабдевања електричном енергијом у општини Алексинац.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић нагласио је да је приоритет надлежних нормализација снабдевања електричном енергијом општине Алексинац, где је невреме оштетило по четири стуба далековода из правца Крушевца и Ниша.

- Свега једна четвртина те општине има струју. Покушавамо на све могуће начине да у контактима са људима из ЕПС-а обезбедимо да се проток ка Алексинцу повећа - нагласио је Марић, и додао да грађани Алексинца неће добити струју бар у наредна три до четири дана.

"Сигурно је да сви грађани Алексинца неће добити струју бар у наредна три до четири дана, а и то је врло оптимистична прогноза", нагласио је Марић.

Струја се испоручује само приоритетима - болницама, полицији и водоводу, док грађани струју добијају тек на два сата дневно. Становници Алексинца имају проблем и са храном, јер је највећа пекара остала без струје.

"Пет хиљада хектара је потпуно уништено, а још 5.000 хектара је уништено 30 до 50 одсто. Међутим, све то није толико важно, колико је изражен проблем са струјом. Чини ми се да би ЕПС и извођачи могли да учине много више", рекао је председник општине Алексинац Иван Димић.

 

Без нових олуја до краја лета

Метеоролози кажу да се до краја лета неће поновити временска непогода оваквих размера. У Алексинцу неће бити струје још најмање три-четири дана. Страдали усеви...

Стручњаци објашњавају да су јака киша, пљускови и град карактеристични за мај и јун, док су овакве временске непогоде ређе у току јула и августа. У „Ведер ту амбрела" кажу да се клима у Србији не мења већ да имамо само мања колебања и одступања од просечних временских прилика за одређено доба године. Они најављују за четвртак продор хладне масе са запада, али кажу да ће промена времена бити знатно блажа.

- Биће грмљавине, али временске непогоде неће бити такве јачине као што је било прошлог петка. Тада је хладна ваздушна маса дошла са северозапада и због преласка преко прегрејаног тла Србије, на коме су владале тропске температуре, дошло је до невремена - објашњавају у „Ведер ту амбрела".

Метеоролог Часлав Станојевић из РХМЗ каже да се сваке године у другој половини јуна дешавају сличне непогоде.

- Увек су највише погођени исти крајеви, запад и централна Србија, а непогоде су нешто блаже или јаче него ова коју смо недавно имали. Јун је такав месец, доста је нестабилан - наводи Станојевић.


Род мањи и до 50 одсто

 

Експерт за агроекономију, професор Миладин Шеварлић, наглашава да су се и раније дешавале овакве временске непогоде.

- Наравно, за сваког пољопривредника ког овако нешто задеси догоди се трагедија јер изгуби цео род. Овде се поставља питање да ли је противградни систем могао интензивније да делује. Причињена је огромна штета. Малињаци се добро регенеришу, па ће следеће године род бити мањи за око 30 до 40 одсто. Веће последице имаће род јабука и шљива, које ће следеће године подбацити за чак 50 одсто - објашњава Шеварлић, и додаје да је због оваквих непогода важно апеловати на пољопривреднике да почну да осигуравају своје усеве.

 


# председник општине Иван Димић Ивица Дачић Предраг Марић штета
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима