Станковић: Пољопривреда, лежишта мрког угља и привлачење инвеститора главни пут АлексинцаСтанковић: Пољопривреда, лежишта мрког угља и привлачење инвеститора главни пут Алексинца
Претрага
cirilica | latinica

Станковић: Пољопривреда, лежишта мрког угља и привлачење инвеститора главни пут Алексинца

rss

12.10.2017 Грађанин

Нишки портал Грађанин објавио је интервју са председником општине Алексинац, Ненадом Станковићем.

Ненад Станковић, фото: Инфо-Г

Како Станковић никада није одговорио на наше захтеве за интервјуисањем, овом приликом преносимо интервју који су урадиле нишке колеге.

Кажите нам три друштвено – привредна правца у којима би Алексинац са околним селима требало да види своју будућност? Да ли је то пољопривреда, привлачење инвестиција… зашто је Алексинац на добром путу?

Пољопривреда је, дефинитивно, најважнија привредна грана у општини Алексинац, поред производње хране потребно је више радити на преради, дакле радити на развијању прехрембене индустрије. Привлачење инвестиција је нешто на чему константно радимо како би запослили и становнике општине чија егзистенција не зависи од пољопривреде, да смо на добром путу показује у континуирано смањење незапослених.

Шта је то, који је то капитал који Алексинац има, а који би могао на најбољи начин да се искористи у привредном, друштвеном, па и туристичком смислу?

Велика лежишта мрког угља представљају огроман капитал наше општине и надамо се да ћемо уз подршку Владе Републике Србије и ЈП ПЕУ Ресавица успети да отворимо нове јаме за експлоатацију угља на Алексиначком Руднику. Иако туризам не представља примарну грану привреде, општина Алексинац поседује велики туристички потенцијал у богатом историјском наслеђу, културно – историјским споменицима и објектима од историјског значаја као што су: Манастир Св. Стевану Липовцу, Спомен Црква Н.Н. Рајевског (гроф Вронски из „Ане Карењине“) у Горњем Адровцу, Делиград, Шуматовац, Манастир Св. Роман, Манастир Св. Нестор у Витковцу, у пририодним богатствима (Бованско језеро, ловишта, термални извори) и изузетном географском положају (Коридор 10, близина Сокобање и Ниша)

Фото: Радио АлексинацНалазите се међу пет општина у Србији у којима се најбже издају грађевинске дозволе. То би свакако требало искористити. Какви су вам планови у том административном успеху. Да ли ћете то на неки начин рекламирати ради већег привлачења инвестиција, како сте успели да се котирате на тако високо место?

У процесу подизања нивоа организације у општинског администрацији у свим областима постигли смо врло добре резултате. Младим и способним кадровима, добром организацијом и успешном применом Правилника о поступку спровођења обједињене процедуре омогућили смо потенцијалним инвеститорима да Алексинац буде привлачније и атрактивније место за улагање капитала.

Шта са пољопривредом у алексиначким селима. Опште је познато да је земља око Мораве једна од најплоднијих у земљи. Како то искористити, да ли има планова за субвенције пољопривреника. Како пољопривреднику омогућити да му се побољша стандард?

Иако је Алексиначка котлина богата плодним земљиштем, сматрамо да капацитети и потенцијали нису довољно искоришћени. Због тога Општина сваке године преко Фонда за развој пољопривреде издваја средства, као једну од мера за бољи живот и стандард суграђана и житеља општине који живе у руралним срединама. Изједначавање услова живота на селу онима у градској средини је наш континуирани задатак, а то подразумева унапређење инфраструктуре – добри путеви, вида за пиће, јавна расвета и све што живот грађана чини лагоднијим и комфирнијим. Наравно, препознајемо и проблеме – уситњеност парцела и недовољне површине под режимом наводњавања – и трудићемо се да у наредном периоду радимо више на решавању истих.

Шта је највећи друштвено – привредни проблем, тренутно, општине Алексинац. Шта је то што би могло да се реши и олакша вам посао?

Поред позитивних кретања, стопа незапослености је још увек изнад републичког просека. Радићемо још интезивније на довођењу домаћих и страних инвеститора, као и на подизању капацитета постојећих, наравно уз подршку Владе Републике Србије.

Колико и која предузећа су најавила долазак и формирање погона у општини Алексинац. Која су то предузећа и чиме се баве.

Инвеститори у области текстила су врло заинтересовани за долазак због добре инфраструктуре, уређеног земљишта, способне и квалификоване радне снаге. Једна од предности наше општине је и брзина издавања грађевинских дозвола, те ће постојећи и нови привредни субјекти који желе да прошире своје капацитете имати максималну логистичку подршку.

Колика је садашња стопа незапослености и како је решити. Алексинац се налази на Коридору 10, да ли ту има шансе за формирање погона, кампова, бензинских пумпи, а у преносном смислу да ли ту има шансе за већи број запошљавања?

У последњих пар година број регистрованих незапослених лица је смањен за 1.500. Напоменуо бих да је повећан број запослених у приватном а смањен у јавном сектору, што је одлика реалне и здраве економије. Општина Алексинац се налази на самом Коридору 10 и има потенцијале како за развој привреде, тако и за пружање великог броја услуга и развој трговинске делатности.

Који су вам даљи планови на популаризацији општинских ресурса? Шта је изводљиво урадити, а да од тога имају грађани корист?

У наредном периоду циљ је задржати позитиван тренд у разним областима где има помака. Користити све могуће механизме да се истакну добре и позитивне ствари, а не само негативне.

Ненад Станковић, председник општине Алексинац

Рођен је 18. новембра 1958. године у селу Суповац (тада Општина Житиште, данас Градска општина Црвени Крст – Ниш).

Основну школу похађао је у Житковцу и Алексинцу. Матурирао је у Алексиначкој гимназији. Дипломирао је социологију на Филозофском факултету у Нишу. Радио је у грађевинским предузећима и Алексиначким рудницима да би касније предавао у Алексиначкој гимназији. Био је члан Српске радикалне странке да би после формирања Српске напредне странке прешао у ову партију. Отац је двоје деце.

И. Мојсиловић, Грађанин

Коментара: 21


# СНС незапосленост инвестиције интервју Ненад Станковић пољопривреда
@sns_aleksinac @▲ ▼ [+][-]


 • (+32) (-43)

  gradjanin 12.10.2017
  Neka gospodin Stankovic uzme motiku i nek radi poljoprivredu...
  stopa nezaposlenosti se smanjila jer ako zakasnite 15 minuta za prijavu odma vas brisu iz sistema... cim niste u sistemu biro rada... odmah nezaposlenost se smanjuje... tako je gospodin stankovic smanjio nezaposlenost

 • (+30) (-44)

  Pokret Socijalista pita 12.10.2017
  Da li je tačno da je Neša ponavljao u Gimnaziji jer je imao 9 zaključenih jedinica?

 • (+21) (-42)

  rudar 12.10.2017
  Lazu te duso lazu,jos ti rudnik vode lopovi iz Sjenice i DS.

 • (+23) (-40)

  Ljilja 12.10.2017
  Predizborna obecanja kao i uvek pred izbore

 • (+10) (-24)

  Nemanja 12.10.2017
  Neka g-din precednik demantuje info da su odbili 2 investitora,jer navodno nemaju lokaciju.
  Jedan je otišao za Niš,a drugi će u Belu Palanku

 • (+33) (-20)

  Neutralni 13.10.2017
  Gledano iz ugla aleksincana, ocigledno je da su sve prednosti Aleksinacke opstine kao geografske regije predstavljene. Aleksinac se krece u dobrom pravcu, pocinje da ozivljava privreda (koje nije ni bilo posle sankcija i bombardovanja), a i poljoprivrednici imaju sve vise i vise pomoci i potsticaja od drzave i opstine.

 • (+34) (-21)

  Milica 13.10.2017
  I najveci skeptici moraju priznati da se u Aleksincu sve menja na bolje. Sve je vise i vise firmi i radnih mesta. Bilo bi odlicno kada bi i Aleksinacki rudnik ponovo proradio, ali to zavisi najvise od drzave...

 • (+29) (-19)

  Zoran Tanaskovic 13.10.2017
  Radim trenutno u jednoj niskoj firmi, ali su mi komsije zaposljeni u Grameru i zive sasvim solidno od plata. Ne kazem da je sve idealno, treba jos da se radi na ozivljavanju privrede, ali perspektive za mlade u aleksincu definitivno ima.

 • (+27) (-20)

  Milan G.Adrovac 13.10.2017
  Sto se opstine Aleksinac tice, zadnjih godina je primetno poboljsanje svuda - ulice su cistije, urednije, lokalni putevi se bolje odrzavaju. Cak se i mladi vracaju selima, jer iz opstine dobijaju podsticaje. Sto se mene tice, pohvale, neka se nastavi u tom pravcu.

 • (+28) (-19)

  Za "gradjanina" 13.10.2017
  Koliko sam upucen, Nenad Stankovic je profesor, ima diplomu i nema potrebe da radi poljoprivredu, a i rukovodi opstinom (i to, na zalost zlobnika veoma uspesno), pa nema ni puno vremena za to. Kako god, poljoprivreda ce se sve vise razvijati u Aleksincu, a uporedo sa njom i privreda.

 • (+26) (-20)

  Ceca 13.10.2017
  Mogu vam priznati da sam pre 10-ak godina mislila da nema sansi da se Aleksinac vrati nekadasnjem "sjaju", kada se reka radnikaslivala oko mosta na Moravici. Zadnjih nekoliko godina vidim primetne pomake u dobrom smeru. Ukoliko jos jedna jaka firam poput Gramera dodje u Aleksinac (a ocigledno je da ce tako biti), bice mi drago da nisam bila u pravu.

 • (+26) (-19)

  SALE 13.10.2017
  Pustimo ove ljude samo nek rade bre! Konacno je dosao neko na celu Aleksinca ko radi u interesu stanovnika!

 • (+28) (-17)

  Radisa M. 13.10.2017
  Cinjenica je da Vucic mnogo trci - to se sve prenosi sa vrha drzave i na opstinu. Nasi opstinari trebaju samo ispratiti sve i stvoriti uslove za potencijalne investitore. Verujem da ce se sve kretati iz godine u godinu na bolje, samo da ostane mir u Srbiji.

 • (+28) (-18)

  ValentinA 13.10.2017
  Ja vam mogu reci samo ono sto vidim - zadnjih godina uradjena je jedna jednosmerna ulica, sada se radi druga, korito Moravice se veoma brzo uredjuje, ljudi rade - jednom recju ALEKSINAC ZIVI! :)

 • (+12) (-27)

  Pokret socijalista pita 13.10.2017
  Od kada je Nesq predsednik u Aleksincu je sve bolje.
  U opstini je napravljen WC od 30.000 evra.
  Izgradjen je plato kod Doma kulture za 400.000 evra.
  Aleksinackim direktorima kupio 15 limuzina da se svrckaju.
  Protiv opstinskih funkcionera podneto 6 prekrsajne i 3 krivicne prijave. Zloupotreba budzeta dokazana za 120 miliona dinara.
  U celu vlast jedini normalan direktor je Buda Markovic

 • (+19) (-27)

  Uzoran gtadjanin 13.10.2017
  Citam komentare i nemogu sa verujem koliko botova ima pa svi komentari osim 3 su SNS!!!!! Sta se u Aleksincu promenilo nabolje u zadnjih 20 god. NISTA SAMO NAGORE!!!!!! SMANJENA STOPA NEZAPOSLENOST.... KOLIKO MLADIH LJUDI JE NAPUSTILO ALEKSINAC?????? I NIKO SE NEVRACA I SVOJ NOVAC NE ULAZE U Aleksinac zbog lopova DANIJELE POPA RACETA VESNE MOGU DA NABRAJAM I D argumentujem ..... Ko nam vedri i oblaci u opstini GORANCI I ALBANCI RADI STA HOCE !!!!! ULICE SU NAM PUSTE POSLE 15 H OMLADINA DROGIRANA KONSTANTNO PRIVREDNICI PREVARANTI NIJEDNA FIRMA U ALEKSINCU SE NEEVODI NA VLASNIKA VEC NA PERU MIKU LAZU !!!! LAZEM PROVERITE !!!!! ALEKSINAC GRAD DUHOVA !!!! _UZDRAVLJE!!!!

 • (+26) (-13)

  Grujica 14.10.2017
  Ne znam ni ja kako uspevaju ali nesto se desava poslednjih godina u Aleksincu... na bolje. Vidi se to, neko ce priznati neko nece. Mislim da najvece zasluge imaju mladi ljudi, Dalibor Radicevic, Dejan Milosevic i Dalibor Markovic koji guraju ceo sistem jer su vredni mladi ljudi.

 • (+10) (-1)

  VIOLETA 14.10.2017
  Skolski odbor O.S. Zitkovac 13.10.2017, izglasao nepoverenje diroktoru Zoranu i smenio ga. U skladu sa temom POLJOPRIVREDA, molim vas da jednu njivu opredelite za njega, sve u nadi da se vlast nece setiti da ga goni za brojne zloupotrebe u delu prijema radnika, gradjevinskih radnika, itd.

 • (+10) (-1)

  SILVANA 14.10.2017
  Zoran, bivši direktor skole Zitkovac nije sposoban ni za poljoprivredu i tamo ima da zabrlja. Nije on za nista. Ali sta je sa Mirom sekretarkom koja sve zna i pokrivala ga u svemu ?

 • (+11) (-1)

  Мотика за Зорана 14.10.2017
  Браво за школски одбор ОШ Житковац који је сада већ бившем директору Зорану изгласао неповерење, 13.10.2017. Зорану остаје МОТИКА и да се врати коренима, тамо одакле је дошао - али без Виолете.

 • (+11) (-1)

  OŠ ŽITKOVAC - DRUGA ŠKOLA 14.10.2017
  OŠ Žitkovac je druga po veličini škola u opštini Aleksinac, od ukupno 14 (osnovnih, srednjih i jedne visoke).. Prosto je neverovatno da administratore ovog sajta ne interesuju burna događanja u drugoj školi po veličini u opštini Aleksinac ili su oni "svoji" pa im se ne sviđa što je njiuhov DOS (DSS) direktor smenjen na osnovu vrlo jasnih i argumentovanih prekršaja ?


[ Додај коментар ]