Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Српска Хирошима памти доброчинство

rss

04.09.2007. Тома Тодоровић

У Алексинцу је у току велика акција прикупљања помоћи за пострадале у пожарима у пријатељској Грчкој

Српска Хирошима памти доброчинство

Информације о катастрофалним пожарима, који су у другој половини августа захватили Грчку и опустошили је, а у којима је трагично настрадало неколико десетина становника ове пријатељске земље, свакодневно се прате у Алексинцу, градићу на ушћу Моравице (сокобањске) у Јужну Мораву. Много више него у другим местима у Србији, житељи Алексинца и околине са великом тугом преживљавају несрећу која је погодила Грке, јер су и они сами у пролеће 1999. године тешко страдали.

„Управо тада, пре осам година, у данима трагедије и после ње, грчки народ притекао је Алексинчанима у помоћ – која никада неће бити заборављена”, каже за „Политику” Ненад Станковић, председник општине Алексинац, и додаје:

– Последњих дана, велики број овдашњих појединаца, општинских органа, установа и привредних колектива укључио се у акцију прикупљања помоћи за становнике Грчке на подручјима која су највише и најтеже погођена катастрофалним пожарима. Акцију су иницирали људи добре воље, са др Душаном Остојићем и инжењером Марјаном Цветановићем на челу, а укључили су се сви они који памте велико доброчинство и изузетну хуманост грчког народа у периоду када је Алексинац страдао од бомби и ракета НАТО-а. Спремни смо за прикупљање и пружање сваке врсте помоћи за наше пријатеље у Грчкој, посебно за оне који су остали без домова и којима су пожари нанели огромну штету, како бисмо бар мало ублажили њихову трагедију.

У бомбардовању НАТО-а 5. априла 1999. Алексинац је, из још увек непознатих и необјашњивих разлога, засут бомбама и пројектилима.

За само неколико минута погинуло је 20 становника Алексинца, који је у ноћи страве и ужаса претрпео велика разарања – од стамбених зграда и стотина приватних кућа остала су згаришта, уништене су фабрике, предузећа, аутобуска станица...

Сутрадан, када су боравили у градићу на Моравици, многобројне иностране делегације, ТВ екипе и новинари Алексинац су назвали „српска Хирошима”. Још десетак житеља Алексинца погинуло је у другом налету авијације НАТО-а 31. маја 1999.

– Први су нам притекли у помоћ Грци, који су, још док је трајала агресија на нашу земљу, допремили у Алексинац знатну хуманитарну помоћ – најпре у храни, одећи и најнеопходнијим потребама, а потом и у грађевинском материјалу за обнову. У годинама после бомбардовања, Алексинац се побратимио са једном од атинских општина, Лавриом, и од тада су наши односи још приснији. Успоставили смо добру сарадњу на економском плану, више пута су наши привредници боравили у Грчкој, а грчки бизнисмени код нас у Алексинцу, организован је бесплатан одлазак деце из Алексинца и околине на летовање на Егејском и Јонском мору, из године у годину унапређујемо квалитетне односе. У овом тренутку општина Лаврио није посебно угрожена, јер пожари на њеном подручју нису већих размера, али спремни смо максимално да помогнемо и становницима те, као и сваке друге општине – истиче Ненад Станковић.

Челници алексиначке општине и иницијатори акције прикупљања помоћи свакодневно су у контактима са представницима атинске општине Лаврио, а, према последњим информацијама, уколико пожари у Грчкој не буду брзо угашени и не буду под контролом, своју помоћ понудиће и двадесетак ватрогасаца из Алексинца.

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=39774


# председник општине општина Душан Остојић Ненад Станковић пожар Грчка Марјан Цветановић аутобуска станица
@zubarcina @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима