Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Смеће из Ниша и даље стиже у Алексинац

rss

06.01.2014. извор: Данас, ЈужнаСрбија.Инфо

Након што је Републичка инспекција за заштиту животне средине прошле седмице забранила одлагање отпада на градској депонији „Бубањ“, смеће из Ниша одвози се на алексиначку депонију. Инспекција је затворила нишку депонију због „пренатрпаности“ и „пробијања кота“ и за сада се не зна до када она неће бити у функцији.

Након налога инспекције нишка депонија није у функцији

Упркос веома озбиљној ситуацији, Братислав Вучковић, директор ЈКП Медијана, које са бави комуналном хигијеном у Нишу, оценио је да „нема места паници“. Он је казао да техничке могућности за депоновање отпада још увек постоје.

- Решење о затварању депоније донето је у најнезгоднијем тренутку, пред новогодишње празнике, када је град додатно оптерећен смећем, али ја верујем да ће се прелазно решење убрзо наћи. Тренутна ситуација не представља никакву опасност по грађане и не треба дизати панику. Могуће је отварање још једног поља на депонији, на којем би се одлагао отпад, што би било прелазно решење до изградње планираног Регионалног центра „Келеш“ - рекао је Вучковић новинарима.

Он је прецизирао да су град Ниш и ЈКП Медијана упутили допис Министарству енергетике и заштите животне средине у којем траже отварање још једног поља на постојећој депонији, које би за почетак имало површину од скоро пет хектара. Реч је о такозваном Пољу С 5, које се „увелико припрема“ и представља први корак ка изградњи Регионалног центра „Келеш„, који би се налазио у продужетку садашње депоније, на релацији узмеђу Ниша и Дољевца.

Еколошка бомба

Стручњаци су више пута упозоравали да нишка депонија, која је импровизовано сметлиште, због нагомиланог и нетретираног метана представља „праву еколошку бомбу“. Према њиховима проценама, она би могла да експлодира „сваког тренутка“ и нанесе озбиљну штету читавом граду, а посебно деловима који су у близини Бубња.

Према досадашњим најавама, Регионални центар, у чијем су саставу депонија и постројење за третман отпада, требало би да буде завршен до 2015. године. У Нишу и још седам општина већ је усвојена одлука о његовом оснивању, а оснивачи су сагласни да се изградња обезбеди укључивањем приватног партнера и издавањем концесије, пошто је реч о пројекту који вреди најмање 50 милиона евра. Осим Ниша, у оснивању центра учествују општине Дољевац, Ражањ, Сокобања, Сврљиг, Алексинац, Мерошина и Гаџин Хан. Расписивање тендера најављено је за наредну годину.

Нишка депонија на брду Бубањ је, иначе, одлуком надлежне инспекције већ била затворена 2006, када је започета њена рекултивација и настављено одлагање отпада отварањем новог поља. Од тада је у функцији само последња, четврта ћелија, пошто су претходне три затворене због пренатрпаности. Ова депонија није санитарна и не испуњава стандарде који важе за такве депоније.

Дневно се у Нишу прикупи у просеку од 160 до 220 тона комуналног отпада, део се рециклира, а део одвози у Алексинац. Надлежни у градској управи кажу да је депонија "Бубањ" затворена због пренатрпаности, што је, како наводе, искључиво формални, а не и еколошки разлог.

"Пошто је у питању мала количина смећа која је стигла из Ниша, то је са уредном документацијом стигло и долазило до Нове године, претпостављам да је проблем решен, пошто од Нове године па надаље није било ниједног камиона из Ниша који је стигао у Алексинац", каже директор ЈКП "Комуналне услуге" у Алексинцу Будимир Марковић.

 

Коментара: 3


# општина Ниш депонија Бубањ Келеш Будимир Марковић Сокобања Комуналне услуге ЈП комуналије Гаџин Хан Комуналне услуге ЈП
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Skorojević 06.01.2014.
  Niko bre ne reaguje na niško đubre što se baca na naše, j..o ve Vučić, šta me briga dal se ženi il razvodi il je peder pa i on i su ljudi!Ovo bre mnogo ozbiljna stvar, El vite bre da će ne potruju? Još onaj debeli srs direktor pričao da ni deponija puna, a šone gu dopunjava, šta je bre ovo, el ima neko normalan u lokalnu vlast?

 • (+0) (-0)

  Anoniman 06.01.2014.
  Зашто се не улаже у рецикловање?
  Зар се неби уштедео простор због мање баченог отпада и неко запослио?

 • (+0) (-0)

  Miki 08.01.2014.
  Moze da se ulaze i u recikliranje.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима