Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Не дају им новац ни за лек

rss

03.10.2008. О. М.

Не дају им новац ни за лек
Самохрана мајка чека на помоћ

Алексинчанка Сашка Петровић, једина самохрана мајка четворо деце у градићу на Моравици, за многе суграђане је жена херој. За општинаре она је само још једна социјално угрожена особа, за коју је већ два месеца закључана општинска каса, откако је тражила помоћ од 10.000 динара.

Сашка ради. Милостињу не тражи. Урош (11), Тијана (8), Андреа (6) и Василије (4) нису гладни, али мајка не успева да заради за баш све неопходне ствари.

- Не знам како да зарадим за киви. Најмлађи Васа треба сваког јутра да поједе један киви, због посебног режима исхране изазваног специфичним обољењем. Како да зарадим за Тијанину макробиотичку исхрану и витамине које мора да узима - пита се Сашка.

Ова тридесетједногодишња текстилна радница не може да заради за скупо лечење најмлађег детета Василија. Само једна медицинска анализа кошта 11.000 динара.

- У општини ми причају свашта: да сам досадна што се стално распитујем за помоћ, па да имам довољно јер радим. Само не кажу да ће помоћи деци. А ми живимо како морамо - каже Сашка.

Сточић у дневној соби претрпан папирима. Медицинске анализе, дијагнозе, писана обраћања општини, рачуни… С краја на крај приземне куће јуре Андреа и Васа, показују играчке.

- Волео бих да имам велики камион и бицикл - каже Васа.

И његова сестра има жељу.

- А ја бих волела да возим ролере - каже Андреа.

Старија, Тијана, ученица трећег разреда, озбиљног је погледа упртог у стари, покварени компјутер, који је деци купио још покојни отац Драган.

- Ето, желела бих нови компјутер, који имају сва друга деца - каже девојчица, која је у ђачкој књижици нанизала све петице, као и њен брат Урош, ученик петог разреда.

Слађана Петровић, њихова бака, која живи у истом дворишту, брижно се осмехује на исказане дечје жеље.

- Ех, то је луксуз! Сан. Деци треба да поједу и да се обуку за зиму. А помоћи за Сашку ниоткуда - каже бака.

У општини кажу да Сашка и њена деца треба да се стрпе.

- Такву помоћ грађанима дајемо једном годишње и учинићемо то у наредном периоду. Сашка је уврштена у ужи избор, али је нестрпљива.


http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=59321


# самохрана мајка
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима