Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Расте број оболелих од новог грипа

rss

10.12.2009. Aleksinac News

У Србији је до недеље увече лабораторијски потврђено да су 426 особе оболеле од вируса грипа А Х1Н1, док су 32 особе до данас преминуле од компликација изазваних овом болешћу. Већина оболелих имала је срчана обољења.

Од новог вируса грипа А (Х1Н1) највише оболевају деца узраста од пет до 14 година, али је он најопаснији за особе које пате од кардиоваскуларних обољења и дијабетеса.

Истраживање групе научника са Универзитета Харвард показало је да је смртност од новог грипа ниска (0,048) и да је он досад у свом најгорем издању био једва нешто озбиљнији од обичног, сезонског, а може да се покаже и знатно блажим.

Епидемиолог и члан Радне групе за пандемију Владе Србије др Нада Милић подсећа да су истог мишљења и наши епидемиолози. Она такође истиче да овај грип није ништа опаснији од сезонског, али да је интересантан јер је нов, односно зато што га популација не познаје, па људи више оболевају.

Иначе, у Алексинцу број оболелих се повећава. До јуче је регистровано 189 случајева оболелих. Др Родољуб Живадиновић, специјалиста епидемиологије, изјавио је данас да у алексиначкој општини нови грип доминира у односу на сезонски и да је дошло до наглог пораста оболелих, нарочито код деце школског узраста..

Торлак је у току прошле недеље потврдио два нова случаја новог грипа у алексиначкој општини. Код детета рођеног 1997. и једне одрасле особе рођене 1954 године.

http://www.aleksinacnews.com/drutvo/60-raste-broj-obolelih-od-novog-gripa


# Родољуб Живадиновић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима