Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ВИП најт: Прва донација стигла у Кулину

rss

13.04.2010. С медиа

ВИП најт: Прва донација стигла у Кулину

Постоје различити начини да помогнемо онима којима је помоћ потребна. Агенција "Смарт медиа" одлучила је да помогне на свој начин – организацијом хуманитарно-донаторских наступа наших најпопуларнијих певача, под називом "ВИП најт". Уз вечеру и шампањац у луксузном амбијенту ресторана "Дива" у Гранд казину, гости могу уживати у интимној атмосфери слушајући наступе и на тај начин бити хумани.

Већи део прихода од наступа намењен је ДОМУ ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ ОМЕТЕНУ У РАЗВОЈУ "КУЛИНА" код Алексинца. Један од најбољих мушких вокала на нашој музичкој сцени, Сергеј Ћетковић, 20. марта певао је за децу и одрасле којима је помоћ потребна. Након тога, 12. априла, уручена је и прва донација. Том приликом Смедиа тим упутио се у Кулину како би упознао штићенике ове установе као и запослене који о њима брину.

Директор Дома у Кулини, Марковић Драгољуб каже да је овом акцијом Смарт медије и Радија С, изузетно задовољан.

„Просто смо били изненађени када смо сазнали за акцију, са малом неверицом смо прихватили вест о вашем поклону. Имамо званичну информацију о донацији у грађевинском материјалу као и колико је новца обезбеђено. Сада крећемо у заједничку акцију побољшања стандарда наших корисника.“

„Дом за децу и омладину ометену у развоју“ – Кулина налази се у подножју Малог Јастребца, на удаљености 27 километара од Алексинца и 37 километара од Ниша. На овој локацији постоји још од 1953. године.

Овај мали свет, установа социјалне заштите, збрињава око 500 корисника различитих националности. Дом пружа потпуно збрињавање и увећану здравствену негу деци вишеструко ометеној у развоју узраста од 5 месеци до 6 година код које не постоји могућност живота у породици или породицу немају.

Најмлађи штићеници имају 6 месеци, а у дому остају до краја свог живота. Најстарија становница дома Кулина има око 60 година и савесно помаже особљу у чувању малишана, које смо затекли у игри у дневном боравку.

У последње две године обустављен је пријем корисника. Дом је обухваћен трансформацијом установа социјалне заштите. У току је измештање корисника млађих од 18 година, услед чега је број корисника знатно смањен у односу на ранију попуњеност капацитета установе.

У Дому свакодневно брине о деци и одраслима ометеним у развоју 240 радника различитих профила.

Комплекс Дома чини 5 павиљона у којима су корисници распоређени по узрасту. У комплексу „Кулина“ ради здравствено особље, социјални радници и дефектолошке службе.

Поред тога што дом пружа задовољавајуће услове за становање, овде се свакодневно одвијају различите културно-забавне активности у складу са потребама и психофизичким способностима штићеника.

Дом има своју економију за производњу хране, сопствену пекару, котларницу као и превоз. Комплетном, сопственом организацијом, штеде се огромна средства.

Штићеници овог дома су равноправно укључени у свакодневне послове, у складу са њиховим могућностима. Један од наших домаћина, штићеник дома, Милош, каже да он свакодневно помаже у магацину, прима и издаје робу а да је закон такав да ништа не сме да ради без потписа шефа.

Један од његових шефова, Директор Дома у Кулини, Марковић Драгољуб зна имена и животне приче сваког штићеника у овој институцији.

Он каже да људи врло мало помажу. „Можда смо мало срећни од почетка ове године, имали смо донацију од Пореске управе Нишког региона. Све је мање људи који донирају и из тих разлога смо веома захвални вама и свима који нас посете и помогну нам колико могу“.

Током наредних месеци ВИП наступе ће одржати наше највеће звезде. Већ 17. априла наступиће Жељко Јоксимовић, а ускоро ће на хуманитарним вечерима певати и Жељко Самарџић и Нина Бадрић. После сваког наступа отићи ћемо у Кулину до наших пријатеља, јер знамо да ће нас дочекати осмех и неизмерна радост.

Срђан Жикић


# дом Кулина
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима