Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Прилика за инвестиције у водовод

rss

30.08.2011. Извор: Општина Алексинац

У петак, 16. септембра, истиче коначни рок да се општина Алексинац изјасни да ли је заинтересована да уђе у другу фазу пројекта "Програм водоснабдевања и одвођења отпадних вода у општинама средње величине у Србији - Програм II".

Прилика за инвестиције у водовод

Наиме, у првој фази овог програма, која се приводи крају, Немачка развојна банка КФВ је ангажовала консултанте који су у 6 општина у Србији (Јагодина, Пирот, Врање, Трстеник, Лесковац и Алексинац) урадили анализу стања градских водовода и проценили капацитете јавних предузећа који се баве водоснабдевањем.

Друга фаза поменутог програма подразумева инвестиције у унапређењу водоснабдевања. Конкретно, у Алексинцу су планиране инвестиције у висини од 4 милиона евра, од чега би 1,2 милиона била донација Немачке развојна банке КФВ, а 2,8 милиона кредитна средства НИП-а. Овим новцем била би финансирана комплетна реконструкција фабрике за прераду воде "Бресје" и делимична замена азбестних цеви у граду.

Да би се општина Алексинац квалификовала за другу фазу програма потребно је да општинске власти најкасније до 16. септембра усвоје План приоритетних инвестиција који садржи три документа: план приоритетних инвестиција, план за усаглашавање тарифа и уговор о обављању комуналне делатности. Након тога би независни ревизор КФВ-а посетио сваку општину у периоду од 20. септембра до 5. октобра, како би извршио проверу да ли су поменути документи одобрени, да би се могло ући у фазу 2, фазу инвестиција.

Пројекат "Програм водоснабдевања и одвођења отпадних вода у општинама средње величине у Србији - Програм II" представља јединствену прилику да се после више од 30 година коначно уреди фабрика воде "Бресје", чиме би се за дужи период обезбедило стабилно снабдевање здравом пијаћом водом у општини Алексинац.


Коментара: 0


# општина инвестиције
@ 

[ Додај коментар ]