Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Пресуде из минибуса

rss

06.04.2011. Д. Стојановић, Вечерње Новости

ПОСЛЕ реформе правосуђа, сваког радног дана у 6.40 испред Дома културе у Алексинцу, за Ниш полази специјални минибус са тридесетак судија, тужилаца и службеника Основног суда у Нишу. До недавно њима је радно место било у згради Општинског суда у Алексинцу.

Пресуде из минибуса

За путне трошкове ове суднице на четири точка, како су је Алексинчани назвали, држава месечно издваја 195.000 динара, јер месечна карта по путнику кошта 6.500 динара. На годишњем нивоу, ако цена остане, то је скоро 2,4 милиона динара.

Нешто раније или касније, из Алексинаца и Ражња, свим могућим превозним средствима, пут Ниша крећу оптужени, сведоци, адвокати и други учесници у кривичним поступцима. Парнице и остале надлежности Основног суда и даље су у Алексинцу, граду у коме Суд постоји од 1834. године.

Колико је укупно оваквих путника и колико их кошта превоз тешко је прецизно израчунати, а ни у самом суду нису стигли да направе такву статистику. Према проценама појединих искусних судија, које нису желеле или смеле да им се име помиње, у Палату правде у Нишу годишње из поменутих општина оде око 10.000 људи, којима путни трошкови однесу више милиона динара.

Према поузданим подацима, пре реформе, у Општинском суду у Алексинцу и одељењу у Ражњу, четворица судија кривичара, годишње су у просеку имали најмање 400 судећих дана (сваки по 100), углавном са по пет предмета. То је укупно око 2.000 рочишта, а на сваком од њих, такође у просеку, морало је да се појави најмање по пет особа (окривљени, његов адвокат, тужилац, сведоци). Те бројке су приближно исте и сада. На годишњем нивоу око 10.000 људи, од чега 9.000 из алексиначке, а остатак из ражањске општине. Пошто од Алексинца до Ниша аутобуска карта у оба правца кошта 500 динара, а од Ражња дупло више, када се све помножи, само за путне трошкове до Палате правде у граду на Нишави, странке укупно морају из џепа да издвоје најмање 5,5 милиона динара.

Ова цифра је свакако и већа, јер велики број људи прво треба да дође до Алексинца или Ражња из села удаљених и по двадесетак километара. У алексиначкој општини има 71, а у ражањској 25 села.

- Суд у Алексинцу је требало да остане, јер је покривао две разуђене општине, са чак 96 села - каже један од судија.

Од судија и осталих путника из "суднице на четири точка" далеко више су кивни они из армије окривљених и сведока. Ако се не појаве на рочишту, могу да буду приведени или новчано кажњени. 


ПРИВОЂЕЊЕ ПО НЕКОЛИКО САТИ

ПРОБЛЕМ је и када су у питању налози полицији за привођење, на пример, окривљеног. Раније је за пут од суда до полицијске станице у Алексинцу требало пет минута. Сада то траје по неколико сати, јер треба превалити 30 километара од Ниша до Алексинца, а за то време, како нам је речено, окривљени има и те како времена да то сазна и да побегне.


ДВА ДАНА

ИЗ појединих удаљених ражањских села, до којих аутобус саобраћа једном у току дана, и то у време које није прилагодљиво за оне који морају у Ниш на суђење, путешествије до Палате правде и назад, траје и по два дана.


Коментара: 0


# превоз општина путни трошкови
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима