Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Поплављено 40 кућа, угрожен дом у Тешици

rss

31.03.2015. Танјуг, Б92, РТВ, Радио Алексинац

Ниво Јужне Мораве од јутрос опада, а под водом је више од четрдесет кућа и стотине хектара обрадивог земљишта. Угрожен је и Геронтолошки центар у Тешици код Алексинца.

Фото: В. Никодијевић

Водостај Јужне Мораве код Алексинца је у опадању и нижи је за више од пола метра у односу на врх поплавног таласа који је јуче забележен. И у најугроженијим местима ситуација се смирује, а у Витковцу је од јутрос ниво Мораве опао за 25 сантиметара.

Како je потврђено у Штабу за ванредне ситуације Општине Алексинац, екипе Добровољног ватрогасног друштва су већ на терену да би се што пре вода исцрпла из поплављених кућа, а у ова места ће и данас бити упућене цистерне са водом за пиће, преноси Радио Алексинац.

Прате се и сва активна клизишта на територији наше општине. Како за сада нема угрожених стамбених објеката, стручне службе неће предузимати никакве конкретне активности по том питању, кажу надлежни.


Доњи Љубеш: Поплављено 25 кућа

Због изливања Јужне Мораве под водом је око 1.200 хектара пољопривредног земљишта у околини Алексинца. Најтежа ситуација је у селима Доњи Љубеш и Витковац, где је полављено 25 домаћинстава.

Након непроспаване ноћи житељима јужноморавских села сунчано јутро донело је олакшање.

Ванредно стање у општини Алексинац на снази је од јуче у подне и од тада на одбрани од набујале воде Јужне Мораве ангажовани су и они који бране своје куће и добровољни ваторгасци,  па чак локални свештеник.

У Витковцу је од укупно 160 поплављено 10 домаћинстава, а у Доњем Љубешу 15. Мештани и даље организују одбрану од ширења воде плашећи се нових киша.

Велики проблем ствара изливање сепричких јама и дивљих депонија.

Штаб за ванредне ситуације Алексинца донео је одлуку да на ово подручје пошаље две цистерне са пијаћом водом.

 

Поплава угрожава и Геронтолошки дом

Геронтолошки дом за особе са менталним и интелектуалним потешкоћама у Тешици од реке је удаљен педесетак метара.

Међутим, вода је знатно поткопала земљани бедем и страхује се да би обала могла да се уруши.

"У случају да бедем попусти, припремљен је план евакуације корисника дома", каже Љиљана Пантовић, руководилац Дома у Тешици.

Радници нишког предузећа "Ерозија" од јутрос су на терену. Ради се приступни пут до реке где ће поставити заститни бедем од камења који би требало да спречи даље урушавање обале.

И радници дома и мештани од јутрос пуне џакове песком за ојачавање бедема.

Угрожено је и седамдесетак домаћинстава у селу.

Мештани и људи из Штаба за ванредне ситиације дежураће и ноћас јер страхују да би нове падавине које метеоролози најављују могле да изазиови већу штету.


# Јужна Морава дом Тешица Витковац Доњи Љубеш поплава Радио Алексинац штаб за ванредне ситуације Драган Петровић Љиљана Пантовић Ерозија Ниш Милан Ристић Владан Милојевић ванредно стање
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима