Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Поплаве у Србији

rss

20.02.2010. РТС

У околини Алексинца поплављено 20 села. Угрожено неколико стотина домаћинстава. Због наглог топљења снега у лозничком крају, река Јадар се излила у горњем току. Поплаве и у Расинском округу. Водостаји у сталном порасту. Екипе на терену у приправности.

Поплаве у Србији
Због наглог пораста температуре и убрзаног топљења снегу у планинама, у Србији расте водостај рекама.

У околини Алексинца поплављено 20 села, а угрожено је неколико стотина домаћинстава.

Водостај река у порасту је и у западној Србији. Река Јадар излила се у горњем току због наглог топљења снега у лозничком крају и у мањем обиму поплавила је само пољопривредно земљиште, речено је агенцији Бета у шабачком Центру за обавештавање.

Под водом је око 50 хектара земљишта у неколико села подручја Горњег Јадра, али се наредних дана може очекивати додатно повећање водотокова због најављених нових падавина, наводе у Центру за обавештавање.

На том подручју за сада нема опасности од изливања реке Дрине.

У Хидроелектрани Зворник речено је да је тренутни проток воде на тој хидроелектрани 625 кубних метара у секунди и да се у току ноћи не очекује додатно повећање протока.

Поједина насеља низводно од Зворника била би угрожена ако би проток Дрине на зворничкој хидроелектрани порастао изнад 2.000 кубних метара у секунди.

Начелник Штаба цивилне заштите Колубарског округа Миливоје Обреновић каже да је највећа опасност од пополаве на подручју општине Уб, у сливу реке Тамнаве.

Начелник додаје да су Штаб и екипе за борбу против поплава спремени, а координација је на високом нивоу и све је под контролом.

Поплаве у Расинском округу

У Расинском округу због наглог топљења снега набујала Рибарска река поплавила је око 100 хектара обрадивих површина у каоничком крају, а оштећена су и четири локална пута.

Водена стихија није угрозила куће, али је загадила сеоске бунаре па се мештани Каоника снабдевају пијаћом водом са бунара из околних села.

И река Ресава излила се у небрањеном делу у атару села Суботице код Свилајнаца и поплавила око 300 ораница. Домаћинства нису угрожена, али су у прекиду поједини локални путни правци.

Водостај Рајчиновића реке, која је јуче поплавила ромско насеље код Дојевића у Новом Пазару, стабилизовао се током ноћи. Породицама чији су домови поплављени данас су уручена обућа и ћебад.

Интервенције спасилачких екипа

Ватрогасно спасилачке екипе интервенисале су данас десетак пута због изливања река на подручју Прокупља, Житорађа и Дољевца а тренутна ситуација на том подручју је стабилна, изјавио је представник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Драган Дончевски.

Дончевски је рекао Танјугу да је после наглог отапања снега јуче и током ноћи дошло до брзог повећавања водотока реке Мораве, поготово у њеном горњем делу.

Било је појединачних изливања река на територији Прокупља односно Житорађе и Дољевца на територији града Ниша, прецизирао је Дончевски.

"Екипе су интервенисале десетак пута и помагале су узгроженом сатановништву, а потребе за евакуацијом није било", навео је он додајући и да "немамо информације о повређенима грађанима".

По његовим речима, тренутно стање у том делу је стабилно, а у неким крајевима је дошло до повлачења река.

"Може се очекивати отапање снега на Црном Врху и спуштање воде према Борском језеру и ту су наши припадници у приправности и спремни су да интервенишу у случају потребе", рекао је Дончевски.

ЈП "Путеви Србије" претходно је саопштило да је због изливања реке Бусур данас дошло до обуставе саобраћаја за путничка возила на делу регионалног путу Петровац - Свилајнац, на деоници Петровац - Велико Лаоле.

www.rts.rs


# Алексинац Бованско језеро саобраћај Моравица поплава
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима