Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Став ДС: Нека струка каже своје

rss

13.01.2012. Општински одбор ДС Алексинац

Алексинац, 13.01.2012.- Министар животне средине, просторног планирања и рударства Оливер Дулић је у среду 11.јануара са својим сарадницима посетио општину Алексинац. Поводом те званичне посете Општински одбор Демократске странке у Алексинцу издаје следеће саопштење:

Став ДС: Нека струка каже своје

Министар Оливер Дулић посетио је општину Алексинац и бушотину на којој се истражују уљни шкриљци, а посета је организована поводом расписивања тендера за избор консултанта који би припремио документацију за одабир стратешког партнера за експлоатацију уљних шкриљаца у Алексиначком рударском басену и да би локалну јавност и грађане општине упознао са плановима Владе Републике Србије и демантовао гласине које се око тога воде у нашој Општини.

Држава ће са потенцијалним стратешким партнером склопити најповољнији могући уговор и у сваком случају ће имати део власништва у будућем конзорцијуму.

У алексиначком подручју, према проценама стручњака, постоји потенцијал од 2 милијарде тона уљних шкриљаца, за које је министар Дулић рекао да је једно од највећих истражених налазишта уљних шкриљаца у Европи. Циљ пројекта је дa сe гoдишњe eксплoaтишe пeт милиoнa тoнa уљних шкриљaцa oд чeгa би дoбили 500.000  тoнa сирове нафте, 100 мегавата електричне енергије и гас који би служио за грејање Алексинца и околине.

Нaфтa прoизвeдeнa из шкриљaцa зaдoвoљилa би 10 дo 15 oдстo пoтрeбa Србиje зa нaфтoм и смaњилa зaвиснoст oд увoзa, a нa тoм пoслу бићe oтвoрeнo и oкo 2.000 нoвих рaдних мeстa. Општинa Алексинац би убирaлa и прихoд oд руднe рeнтe, што би на годишњем нивоу износило око 5 милиона € (што је готово дуплиран садашњи годишњи општински буџет).

Дулић je недвосмислено рeкao дa eксплoaтaциja уљних шкриљaцa нeћe угрoзити живoтну срeдину jeр ћe сe целокупна експолоатација вршити по највишим стандардима ЕУ и да ће управо заштита животне средине бити главни фактор одабира стратешког партнера и технологије. Министар је такође напоменуо да не види разлог за подизање тензије око експлоатације, дајући пример Естоније која је чланица ЕУ и која се придржава принципа и стандарда ЕУ о заштити животне средине, и која без проблема функционише у овој области.

Како се у јавности Алексинца у дневно-политичке сврхе износе различите информације и дезинформације везано за пројекат експлоатације уљних шкриљаца које је у Влади Републике Србије покренула Демократска странка, осећамо обавезу да изјавимо следеће:

Општински одбор Демократске странке у Алексинцу категорично се ограђује о свако самоиницијативно и лично иступање чланова Демократске странке у јавности, а у циљу континуираног злоупотребљавања овако значајног државног пројекта зарад личне промоције, а ван оквира науке и струке и супротно општим интересима грађана наше општине и државе Србије.

С обзиром да се у различитим општинским и друштвеним структурама појављују тзв. неафирмисани и недоказани стручњаци који некомпетентно, површно и злонамерно дају коментаре и ставове поводом овог пројекта, сматрамо да грађани општине Алексинац треба да дозволе одабраним експертима да изврше комплетну анализу, створе неопходне услове и ресорним министарствима изнесу своје професионално мишљење.

Ово се посебно односи на сва питања и недоумице које се јављају везано за заштиту животне средине и технолошке процесе за експлоатацију шкриљаца. У том смислу, министар Оливер Дулић је јуче на презентацији у СО Алексинац позвао све заинтересоване стране општине Алексинац да о трошку ресорног министарства посете експлоатациони комплекс у Естонији, да се сретну са тамошњим стручним људима и да се увере лично у апсолутну безбедност експлоатације и о свим осталим детаљима. Министар је такође обећао да ће ресорно министарство у нашој општини организовати стручне презентације и састанке за сва отворена питања и евентуалне новине везане за овај национални пројекат.

Пројекат експлоатације је дугорочни огромни потенцијал који може значајно да утиче на развој наше општине и не економију државе. Кључно је да грађани ставе тачку на јалове и нестручне дебате и оставе простора да струка каже своје, а да у општинским структурама свако почне да ради свој посао.

Демократска странка ће безусловно чувати став да буду испуњени сви стандарди Европске Уније везани за заштиту животне средине и у том смислу неће бити никаквих компромиса.

Председник Општинског одбора

Милан Вељковић


# Алексинац Милан Вељковић уљни шкриљци заштита животне средине СО Алексинац
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима