Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Саопштење за јавност алексиначких социјалиста

rss

24.08.2011.

Јавна управа за коју се залажу социјалисти мора бити ефикасна, дебирократизована, департизована и економична. Она пре свега, мора бити сервис свих грађана како би они у њу имали поверења.

Саопштење за јавност алексиначких социјалиста
Програм деловања Социјалистичке партије Србије, уз сва прилагођавања структуралним и друштвеним променама, кретањима и измењеним историјским условима у земљи, снажна је потврда резултата који су издржали пробу времена и сва искушења која је пред Социјалистичку партију поставила историјска реалност.

Начела програма окренута су и изазовима које време намеће пред Србијом, искорак су напред и нови почетак за нова времена. Кључна новина у програму је јасан социјалдемократски концепт опредељења и значи потпуно прилагођавање СПС модерној организацији левице и представља јасније приближавање наше странке проблемима који постоје у савременом друштву.

У данашњем обраћању, настављамо са афирмацијом основних вредности програма СПС, односно, представићемо један од темеља на коме базира програм који се зове политичка демократија, и то само један његов део.

Демократија је власт народа-од народа и за народ, и зато су социјалисти привржени политичком систему у коме ће грађанин бити субјект суверености, а не поданик, а демократски социјализам омогућава да се демократија развије даље од својих либералних почетака.

СПС се залаже за демократске вредности толеранцију, солидарност и сарадњу међу људима без обзира на њихова политичка, идеолошка, религиозна или било која друга уверења.

Социјалисти сматрају да је држава демократска институција која репрезентује и чува заједнички живот у политичкој заједници, повезаност грађана, народа и територије и да је довољно јака да гарантује стабилност, територијални интегритет и суверенитет. То мора бити правна држава која штити све грађане једнако. Инсистирамо на доследној примени закона-једнако према свима и свакоме. Успостављање законитости, правна сигурност и независност правосуђа повратиће поверење грађана у ефикасност и непристрасност правног система. Независно, одговорно, стручно и ефикасно правосуђе услов је да судије служе само закону.

Јавна управа за коју се залажу социјалисти мора бити ефикасна, дебирократизована, департизована и економична. Она пре свега, мора бити сервис свих грађана како би они у њу имали поверења.

Свака реформа и модернизација јавне управе треба да тежи постизању циља да јавни службеници буду стручно оспособљени да ефикасно и непристрасно примењују законска решења и спроводе управне поступке.Такође, и да буду отворени и на услузи грађанима, корисницима њихових услуга, уз поједностављење процедура и масовнију употребу савремених технологија.

Локална самоуправа омогућава грађанима да директно учествују у јавним пословима и решавају своје проблеме. И зато се социјалисти залажу за децентрализацију’-уступање великог дела државних надлежности и финансијских средстава локалним самоуправама. Ту је и деконцентрација јавних овлашћења-преношење јавних овлашћења од министарстава на агенције , јавне службе и органе локалне самоуправе у циљу приближавања јавних услуга грађанима, као и делегирање и приватизација појединих јавних служби у циљу њиховог бољег функционисања и финансирања.

У нашем деловању инсистираћемо да се систем локалне самоуправе изгради на максималном учешћу грађана у одлучивању о пословима локалне самоуправе; кроз дефинисање различитих типова јединица локалне самоуправе; са јасним пословима у искључивој надлежности и пуној примени начела супсидијарности; односи са државним органима морају се заснивати на самосталности, сарадњи и немешању у искључиве надлежности.

ОО СПС у Алексинцу, односно, учешће социјалиста у локалној коалицији на власти, везујемо за чињеницу да свако носи свој део одговорности, до граница политичке коректности, а у складу са бројем одборника и директно одговара пред грађанима за своју политику и рад. Такође, прихватамо - признајемо део своје одговорности, јер смо део владајуће структуре, заједно са свима другима, али не пристајемо, уколико видимо да то није добро и у сукобу је са животним интересима грађана, да ћутимо.

ОО СПС у Алексинцу је политичка партија грађана, који прихватају и остварују основне вредности, идеје и циљеве програма и политике СПС, и има за циљ да странку учини отвореном и политички корисном да са члановима, честитим грађанима, новим људима, без компромиса, поспеши вршење власти и спремно учествује у креирању будућности наше средине. То је у интересу огромне већине грађана и представља трајну вредност. Више није пресудно ко шта хоће или жели, већ ко шта може, и зато нам се придружите.

У Алексинцу, 24.08.2011.год. Председник ОО СПС у Алексинцу

Драгослав Живадиновић      



# СПС Драгослав Живадиновић
@socijalisti @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима