Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Саопштење за јавност алексиначких социјалиста

rss

06.10.2011.

Србија је европска земља, и зато је окренутост Србије ка европским интерграцијама логично настојање да се смање притисци, потврди и ревитализује европски идентитет државотворне слободне нације. Определити се за Европску унију не значи затворити се за обострано корисне односе са другима.

Саопштење за јавност алексиначких социјалиста

На самиту Србија–ЕУ, који је ових дана одржан у Београду заменик премијера Србије и лидер СПС-а Ивица Дачић оштро је полемисао са државним секретаром за европске и иностране послове Аустрије о случају Косова и могућности поделе јужне покрајине. Према његовим речима, решење за косовски проблем је одржавање међународне конференције која би подразумевала разграничење.

Овај нови став СПС везан за решавање статуса Аутономне покрајине Косово и Метохија наишао је на велики ођек у јавности, мада није први пут саопштен. СПС инсистира на решењу које поштује међународне принципе, али уз неопходност да се учини све да Србија оствари националне и државне интересе, а то је да истовремено постане члан ЕУ, а да то не учини на штету националних и државних интереса.

Објашњење лежи у новој, прагматичној и реално утемељеној политици СПС о којој се не знају сва опредељења, а чију ће исправност социјалисти у наредном периоду тек потврдити. Зато је данашње саоп{тење Социјалиста Алексинца посвећено програмским ставовима везаним за међународни положај Србије, виђен очима СПС.

Данас су у међународним односима на делу напетости између тежњи за доминацијом и тежње за партнерством. Положај Србије је изузетно тежак јер је изложена непрекидним условљавањима и захтевима.За промоторе новог сведског поретка Србија је главни виновник разарања и злочина у грађанском рату на просторима некадашње заједничке државе. Насилним издвајањем Косова и Метохије и признањем његове државности од најмоћнијих земаља Запада, Србија је постала прва и за сада једина држава којој је на тако драстичан начин угрожен државноправни субјективитет.

У својој новијој историји Србија је била сведок развоја и смене поредака моћи и полигон за утицаје великих сила, често са веома тешким последицама по развој, живот људи и опстанак нације. У тим вртлозима Србија је увек тежила међународној позицији која респектује њену слободу и самосталност. Основни проблем Србије данас је, са једне стране, исконска тежња за очувањем самосталности, а са друге стране, спољни захтеви за доминацијом.

Историјски и цивилизацијски, а не само географски, Србија је европска земља, и зато је окренутост Србије ка европским интерграцијама логично настојање да се смање притисци, потврди и ревитализује европски идентитет државотворне слободне нације. Определити се за Европску унију не значи затворити се за обострано корисне односе са другима.

Коопреативност уместо послушности. Достојанство уместо ината и пркоса. Самопоштовање уместо самопрезира. Поштовање својих вредности без ароганције према вредностима других. Култура дијалогом уместо силе. То су принципи којима ће се социјалисти руководити да би се одржали и изборили за своје место у заједници слободних народа. Они су темељ свести о јасној граници испод које се не сме и неће ићи у прихватању захтева, ма од кога долазили, у одбрани територијалног интегритета и суверенитета државе.

Ово је део програма који нуде социјалисти, уверени да је остарив и у интересу огромне већине грађана. Зато позивамо на деловање, а што нас буде више, успех ће бити извеснији.



# СПС Србија Ивица Дачић Косово и Метохија
@socijalisti @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима