Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Кркобабић се у Мозгову састао са руководством општине и београдским надбискупом Станиславом Хочеваром

rss

08.06.2021. Бета.рс

У Србији имамо готово 200.000 празних кућа, што је ужасавајући податак превасходно са безбедносног, али и популационог и економског становништва, рекао је министар за бригу о селу Милан Кркобабић који је данас посетио, заједно са београдским надбискупом и председником хуманитарне организације Каритас Станиславом Хочеваром, село Мозгово у општини Алексинац.

Фото: Print screen

"Хоћемо да те куће поново населимо. Ми ћемо као држава обезбедити средства младом пољопривреднику који живи овде или хоће да дође из других делова Србије да откупи празну кућу која има власника и који жели да прода ту кућу. Све у сарадњи са локалним самоуправама. Хоћемо да видимо где се те куће налазе, да ли су им правно-имовински односи чисти, а локалне самоуправе ће урадити ваљану процену вредности тих кућа", казао је Кркобабић и додао да је то "епохалан подухват".

Истакао је да када би било 200.000 породица које ће те куће населити онда би питање да ли села Србије опстају или не опстају, било излишно.

У Дому културе у Мозгову министра и надбискупа дочекали су становници неколико околних села фолклорном тачком. Он је са мештанима и руководством општине разговарао о програмима које Министарство реализује и планира у првој години свог постојања, а који за циљ имају управо останак становништва у селима или повратак људи из великих градских центара у сеоске средине, као што су подршка задругарству, откуп празних кућа, адаптација сеоских Домова културе...

"Залажемо се за партнерство урбаног и руралног. Али партнерство засновано на закону. Хоћемо да локалне самоуправе планирају, договарају се и одлучују самостално. Залажемо се за нову територијалну организацију Србије за самосталност у распоређивању средстава на локалу и тачно утврђен износ новца који иде са републичког нивоа. У томе ће нам помоћи искуства Европе, а када све то уредимо можемо да причамо са младим човеком на селу, тачније пре свега младом женом, да ли жели да остане у свом селу", казао је Кркобабић.

Најавио је да ће у сарадњи са Академијским одбором за село размотрити могућност о давању конкретне иницијативе за поновно отварање рудника за експлоатацију индустријског мрког угља која је била основ привређивања становника овог краја.
"Али истовремено нећемо занемарити ни пољопривреду, ни туризам, ни занатство", поручио је министар.

Говорећи даље о пољопривредним произвођачима и потреби да се они са својим уситњеним поседима удруже у задруге министар је најавио и програм едукације који ће Министарство за бригу о селу спроводити у сарадњи са Националним тимом за препород села Србије и који ће на практичан начин дати праве информације пољопривредницима о свему ономе што је потребно за успешно бављење било којом граном пољопривреде на савремен начин.

"Данас је кључ у знању. Без савремених технолошких искорака, поготово у пољопривреди, не можемо да напредујемо", рекао је министар.

Из програма намењеног задругама који је спроводио Кабинет министра Милана Кркобабића Нишавском округу у протекле четири године упућено је 178,7 милиона динара као директна бесповратна помоћ за рад 20 задруга различитих делатности.

Председник Каритаса, надбискуп Хочевар говорио је о програмима помоћи становништву алексиначке општине које је ова хуманитарна организација успешно реализовала у претходних година.

"Вера нас учи да једино повезани можемо живети и у граду и у селу, а само здраво село омогућује живот и у градовима", рекао је Хочевар.

Министар и надбискуп су се пре посете селу Мозгову, заједно са својим сарадницима, састали са руководством општине Алексинац. Разматрани су потенцијали развоја села алексиначке општине у коришћењу програма за побољшање услова живота и рада на селу, које спроводи Министрарство за бригу о селу, као и хуманитарне активности које би биле наставак помоћи делу становништва угроженом сиромаштвом.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић изјавио је да општина има велики изазов да обезбеди све што је потребно становницима 72 села ове општине.

Он је рекао да је цео крај око Алексинца почивао на руднику, али да је сада, осим његовог стављања поново у функцију, неопходно радити на свим осталим видовима привређивања становништва, нарочито на конкурентности пољопривредних произвођача, јер овај крај је познат по својој плодности за различите културе.

Извор


# председник општине Алексинац Далибор Радичевић Мозгово Милан Кркобабић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима