Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Конституисана Скупштина општине Алексинац, Грујица председник

rss

19.06.2016. Радио Алексинац

На конститутивној седници Скупштине општине Алексинац, која је одржана данас, након верификације мандата 55 одборника изабрано је и ново руководство општинског парламента.

Фото Радио Алексинац

За председника Скупштине општине Алексинац, са 36 за и 8 гласова против, изабран је Грујица Вељковић из Алексинца са одборничке листе група грађана „Народни покрет - Грујица Вељковић”, док је за његовог заменика изабран одборник из редова СПС-а Србобран Миловановић из Бобовишта, са 37 гласова за и 2 неважећа.

У претходној локаној самоуправи Вељковић је такође обављао функцију председника, а Миловановић се налазио на месту већника, односно члана општинске владе. Већином гласова Скупштина општине је за секретара поставила дипломираног правника из Бовна Драгана Милојевића, који је ову дужност обављао и у претходном парламентарном сазиву.

Опозициони одборници, а пре свега Иван Димић из ДСС-а и Бобан Ранђеловић из ДС-а, били су против оваквог избора руководства општинског парламента. Димић је у изјави за медије нагласио да  први човек општинског парламента не би требало да буде стално запослена особа. Иако скупштинска већина бира руководство из својих редова, Грујица Вељковић по свом изборном резултату, као и досадашњем раду, не заслужује да поново буде изабран на функцију председника Скупштине.

- Није толико споран избор Вељковића, колико то што ће он бити на сталном раду, то јест биће плаћен за потпуни нерад. Он је и у претходном сазиву био председник Скупштине и имао високу плату, а малтене није ни долазио на посао. То ће се десити и сада. Ми бранимо интересе грађана општине Алексинац који су нас бирали, а то је да се њихов новац не расипа улудо. Плаћање високе плате председнику Скупштине није по закону неопходно, поготову узимајући у обзир да Грујица Вељковић неће радити ништа друго осим што ће водити седнице једном у три месеца. То је заиста превисока цена за једну такву функцију, али је очигледно да је политичка трговина у питању, која се плаћа парама грађана и против тога морамо да реагујемо.

Лидер ДС-а у Алексинцу Бобан Ранђеловић је имао примедбе како на избор председника, тако и на избор секретара општинског парламента. Он је истакао да Вељковић пред грађане, од чијег се новца финансира и његова функција, није изашао ни са резултатима досадашњег рада, нити са плановима за будућност, док је реизабрани секретар, који би требало да одговара за функционисање парламента у законским оквирима, исти тај закон на дан избора прекршио.

- Да ли грађани општине Алексинац заслужују председника Скупштине коме се даје толика плата, а да немају никакав увид у његов рад, шта је радио у претходном периоду и шта ће радити у будућем периоду? За нас је то незамисливо. Код секретара Скупштине је нешто другачији проблем. Ако он треба да буде на тој функцији и поштује нека правила и правне процедуре, а приликом гласања на изборима у својој изборној јединици у Бовну дође и гласа без личне карте, то довољно говори да је доза бахатости код њега незамислива за рад и нормално функционисање Скупштине.

Реагујући на овакав став опозиције реизабрани председник Грујица Вејковић је рекао да су о његовом раду најбољи суд дали грађани на изборима, а од опозиције, додаје, није ни очекивао подршку и гласове.

- Чињеница да сам поново изабран за председника Скупштине говори о томе да сам добро радио свој посао у претходном периоду и на основу те оцене поново сам и изабран. То је део коалиционог договора и није увек еквивалентно снази одборничке групе, већ се поједини људи постављају тамо где могу да дају највећи дорпинос и најбоље да раде.

На самом почетку заседања одборници изборне листе Сложно за Алексинац указали су на нерегуларност априлских избора у којима је, према њиховим речима, било много пропуста. Одборници странака ДС и ДСС сматрају да су избори лоше спроведени због несикуства и незнања чланова изборне комисије. Лидер локалног ДС-а Бобан Ранђеловић такође је оштро критиковао коришћење опреме АЛТ телевизије у сврхе предизборне кампање СНС-а, назвавши тај чин срамотним и супротним Закону о локалним изборима.

Иначе, нови сазив Скупштине општине Алексинац чине 24 одборника са коалиционе листе „Србија побеђује Александар Вучић“, 11 са листе коју предводи СПС, три испред Народног покрета Грјице Вељковића, док по 8 одборника имају ЈС и опозиционакоалициона листа ДС-ДСС. Странка Руса Србије у локалном парламенту има једног одборника.

Прво заседање општинског парламента у новом сазиву завршено је тако што је председавајући Грујица Вељковић за исти дан заказао и седницу на којој ће се бирати председник општине и извршна власт. 


# председник општине Иван Димић Бобан Ранђеловић Александар Вучић скупштина избори Грујица Вељковић Радио С Србобран Миловановић Странка Руса Србије
@avucic @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима