Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Калановић: Централизација успавала Србију

rss

02.11.2013.

У петак, 1. новембра 2013. године Скупштину општине Алексинац посетила је Верица Калановић, посланик Народне скупштине Републике Србије и доскорашњи министар регионалног развоја и локалне самоуправе.

Калановић: Централизација успавала Србију

Само ако се општинама делегира новац и надлежности, може се очекивати њихов бржи развој, а одобравањем средстава са централног нивоа по принципу "ја знам шта ти треба и колико ти треба" убићемо иницијативу са локала, умртвиће се свака добра идеја и претворити Србију у анемичну земљу, оценила је потпредседница УРС Верица Калановић.

Због тога, УРС ће у Скупштини Србије предложити сет закона који се односи на процес децентрализације и давање већих надлежности градовима и општинама", рекла је Калановић, приликом данашње посете општини Алексинац.

"Србија је централизована земља и због тога је успавана, јер чека да неко други реши проблеме. Локалне самоуправе у којима се одвија реалан живот, сваки дан из различитих делова земље, по мишљење и по решење проблема иду у Београд. Централна власт тврди да нема довољно квалитетних људи и персоналних потенцијала да локалне самоуправе решавају проблем. То није тачно", додала је Калановић.

"Данас, овде у Алексинцу, уверила сам се да се и са мало новца, упркос ограниченим надлежностима, али са много добрих идеја, могу решити ствари које су важне за свакодневан живот људи", рекла је Калановић.

Калановић је посетила вртић Лане у Алексинцу, и том приликом истакла да локална власт није чекала Београд, већ је учинила све да се 120 малишана из Алексинца, упркос недостатку места, упишу у јаслице.

Као добар пример предузимљивости локалне самоуправе, она је истакла и чињеницу да грађани Алексинца не морају да иду у Београд или Ниш да би погледали добру представу, већ то могу да учине у свом граду у ком се традиционално одржава позоришни Фестивал праизведби.

"То је порука централној власти да је Алексинац спреман да решава питања за која сада нема довољно надлежности, и то из области образовања, социјалне заштите, здравства, инфраструктуре...", закључила је Калановић.


# Алексинац Београд фестивал Верица Калановић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима