Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Извештај тима Двери за преглед бирачког материјала

rss

11.05.2012. dverisrpske.com

После првог дана прегледа бирачког материјала у просторијама Двери потврђене све претпоставке о масовној избрној крађи. Погледајте извештај!

Већ на малом узорку прегледаног бирачког материјала у Републичкој изборној комисији потврдило се све што смо претпостављали о огромној крађи на овим изборима.

Наш тим који прегледа бирачки материјал је саботиран у нормалном раду: сатима се чека материјал, није дозвољено снимање ни фотографисање уочених неправилности, а све то на основу чега ћемо поднети кривичне пријаве против одговорних накнадно може бити замењено као доказни материјал. Ево само неколико примера до којих смо до сада дошли.



Прегледом дела бирачког материјала из 10 општина са укупним узорком од 195 бирачких места установљено је да постоји веома основана сумња да је извршена озбиљна изборна крађа великих размера.

На основу увида у материјал разоткрили смо основни метод крађе избора који се заснива на манипулацији неуобичајено великим бројем неважећих листића. То се посебно види на појединим бирачким местима где је број неважећих листића био од 4.5% до чак 17%.

Устанољено је да је велики број листића грађана који су гласали за Двери очигледно претворен у неважеће гласачке листиће. Поред осталог установљено је да је то урађено и за не мали број гласачкух листића листа: СРС, СВМ, СНС, НОПО и осталих. Исто тако уочен је и велики број листића који су били исправни али за које се не може утврдити за коју је листу гласач иницијално гласао. Коначно, на појединим бирачким местима уочен је статистички неубичајено већи проценат незаокружених  гласачких листића који су убацивани на рачун избацивања листића Двери и осталих листа.

Основано сумњамо да се крало на бирачким местима где није омогућена контрола и у ошптинским изборним комисијама где су се сливали резултати. Сумња се и да се центар додатног штимовања налази у Службеном гласнику јер се тамо налази део бирачког материјала који би требао да се налази искључиво у РИК-у, што је преседан у изборној пракси.
 
Поред осталих коришћене су и следеће технике на готово свим бирачким местима за која смо имали увид а за и које наводимо карактеристичне примере:
•    Потпуно регуларани листићи са заокруженим бројем 8 за Двери међу неважећим листићима. Пример бирачко место Ваљево 28.

•    Листићи где су заокружане Двери али онда на карактеристично идентичан начин - шарањем  претварани у неважеће. Пример бирачко место Књажевац 22.

•    Неважећи листићи код којих су поред Двери заокруживане још најчешће једна, али и две па и три листе. Пример бирачко место Ваљево 58. Ове комбинације су се понављале и за СРС, СВМ, НОПО и сл. Занимљиво је да је на овај начин пронађен готово занемарљив број гласачких листића у којима поред других учествују и УРС, ДС и ЛДП.

•    Из ове групе наводимо посебну технику код којих су поред  Двери заокруживане и листа изнад и листа испод тј. СПС и СВМ.

•    Посебно је провидан случај са бирачког места Ваљево 16 у коме је листић за Двери заокружен Дверјанским симболом Богородице са Христом.  Накнадно су заокружене још три листе класичним начином заокруживања.

•    Неуобичајено много поништених гласачких листића на великом броју бирачких места је онај код којих су уредно заокружене све листе. Уочава се да сви овакви листићи за одређено бирачко место рађени истим стилом заокруживања. Пример Бирачко место Врачар 34.  На овај начин се најбоље крије чија је листа оштећена.  Напомињемо да смо уочили и праве поништене гласачке листиће и то углавном брзо прецртане, дописане неком новом листом, написане уврдељивим садржајем или цртежом и сл. Тешко се може закључити да има много доконих незадовољних и неопредељних гласача који би редом заокруживали све листе.

Случај непопуњених белих гласачких листића међу неважећим:
•    На појединим бирачким местима уочен је неубичајено велики број празних гласачких листића  међу неважећим што асоцира да је корекција учињена тако што је убачен већи број празних а избачен идентичан број листића за Двери и  других изборних листа које су покрадене. На ован начин би се не би мењао број гласача који је гласао.

•    Као посебно карактеристичан случај је бирачко место ЉИГ -  10 у коме је скинут листић са бирачке кутије који је био излепљен селотејпом и као незаокружен стављен међу неважеће листиће.

•    Исто је карактеристично да је на појединим бирачким местима вероватно због мањка времена ова техника коришћена као једина или доминантна:

o    Бирачко место Сопот 11 где је од свих 9 неважећих листића свих  100 % неупотребљених листића.
o    Бирачко место Ваљево 40 од 10 неважећих листића 7 тј. 70% су непопуњени гласачки листићи.
o    Бирачко место Стара Пазова 17 где је од укупно 39 неважећа листића укупно 17 непопуњених што је око 39%
o    Бирачко место  Стара Пазова 12 где је од укупно 34 неважећа листића 12 непопуњених што је око 35%.

•    Карактеристични су и случајеви где је изузезно велики број сумњивих неважећих листића као на пример бирачко место Сопот 17 где је од укупно 28 неважећих гласача било 9 непопуњених и 10 очигледно поништених због Двери.

На основу увида у број тзв. белих листића основамо сумњамо да је ова изборна крађа дуго припремана и заснована на манипулацији бројем неважећих листића. Цела кампања такозваних белих листића је осмишљена тако да буде оправдање и параван за изборну крађу. Дуго се на појединим форумима (пример дискусија о Дверима на сајту  www.parapsihopatologija.com) расправљало се о томе да бели листићи служе да се Двери, СРС и ДСС спусте испод цензуса. Сматрамо да је кампања белих листића дала неки резултат у урбаним градским срединама што се могло уочити нешто повећаним бројем листића са увредљивим садржајем. Међутим то никако не може оправдати огроман број бирачких места широм Србије (по нашој процени преко 2000) на којима број неважећих листића иде од 4,5 па и до 20%.

Уочени су и разни други случајеви:
•    Контролни листић у Бирачкој кутији са истим рукописом за све чланове бирачког одбора. Пример бирачка места Књажевац 54 и Књажевац 38
•    Недостатак контролног листића као на пример на бирачким местима Пријепоље 66, Пријепоље 69.
•    Број гласова за Двери у кутији различит од оног у записнику.
•    Грешке на записнику. Пример бирачко место Зајечар 7 где је број листића у кутији за шест већи него броја бирача који су гласали.

Уочљиво је и намештање броја гласачких листића за УРС са циљем да се њихов резултат подигне изнад цензуса.

Поред осталих наводимо следеће технике:
•    Гласачки листићи заокружени за УРС са другачијом нијансом боје и грамажом папира у односу на друге листиће.
•    Гласачки листићи заокружени за УРС на видно идентичан  и карактеристичан начин. Пример бирачко место Лесковац 165 и бирачко место Зајечар 47. 
•    На многим бирачким местима гласачки листићи за све листе су смештени у само један коверат од чега су листићи за УРС на врху. Пример бирачка места Соко Бања 3, 4, 5, 6, 11, 12, 16, 29 и 30.
•    Исто тако на појединим другим бирачким местима гласачки листића за УРС су у једној коверти док су гласачки листићи за све друге листе у другој коверти.

Посебан су случај бирачка места у срединама где живе Албанци. Број неважећих листића на неким местима у  Бујановцу иде и до 50%. То врло јасно указује или на злоупотребу на бирачким местима  у Бујановцу и Прешеву или на заједничко учешће  Албанаца у акцији  да се на неважећим листићима покраду избори. То указује на много дубљи чин националне издаје организатора и помагача овог срамног дела.

Крађа на КиМ је посебна прича и многе детаље ћемо саопштити следећих дана јер је анализа управо у току.  Издвајамо  типичан  случај бирачког места 6 у Гњилану где је гласало 252 грађана, а од тога 34% за УРС,  29%  за ДС  а за све остале листе 48%.


# општина Двери
@SPDveri @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима