Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Иван Димић: Људима су се смучиле странке

rss

07.01.2014.

Интервју са Иваном Димићем, бившим председником општине Алексинац, председником општинског одбора ДСС-а и врло активним општинским одборником урадио је наш сарадник Душан Остојић.

Иван Димић: Људима су се смучиле странке

Поштовани г. Димићу како коментаришете рад локалне власти у Алексинцу у 2013. години?

Укратко, врло лоше. Показали су, нажалост, да увек може горе. Расипање буџетских пара, бахато понашање, рођачко запошљавање, неодговорност и лењост су обележила протеклу годину.


Да ли можете рећи нешто похвално о раду неког јавног функционера или раду јавног предузећа?

Појединачно се нико од функционера није издигао из општег сивила. Напротив, било је више катастрофалних одлука и потеза водећих носилаца власти. У раду јавних преузећа нема значајнијих промена. Добро је, ипак, да су настављени значајни пројекти започети у прошлом мандату. Мислим пре свега на програм унапређења водоснабдевања који смо потписали са КФВ банком.


Неколико Ваших сарадника Вас је напустило оног тренутка када више нисте у власти, неки од њих су данас високи функционери нове власти, као на пример Драган Милојевић који је био дугогодишњи члан ДСС-а, а данас члан СНС-а, и секретар скупштине, како као човек који је дуго у политици гледате на те потезе промене политичког дреса од стране дојучерашњих пријатеља и сарадника?

Ми, нажалост, већ дуго живимо у  систему који толерише такво понашање и на државном нивоу. Понекад се политика своди на баналну трговину па није чудо да се чланство у странци схвата као средство за остварење искључиво личних циљева. Посебна прича су они који добро искористе позиције у странци на власти, а чим она пређе у опозицију брже-боље налазе неку другу на власти. То говори о њима, али и о онима који такве људе поново постављају на високе позиције у локалној самоуправи. Било је тога и биће док год је овакав изборни систем на снази.

У последних 20 година у општини Алексинац купљена су укупно три луксузна аутомобила. Ова власт је у једној години купила шест!!!


Зашто Ивана Димића више од годину дана нема ни у једној емисији на АЛТ-у, да ли Вас је неко забранио?

Постоји очигледна цензура која је, претпостављам, договорена са руководством општине. Можда сам ја као тренутно најгласнији у критици ове власти “забрањен” на Алту, али није то најгоре. Већ годину и по, од промене власти и руководства Алта нисте могли чути било какву критику локалне власти. Одмах су укинуте емисије које су годинама уназад биле прилика да се чују различита мишљења представника свих странака у локалном парламенту. Изостаје било каква реална информатива, имамо фризирано извештавање и константно скривање од очију јавности свега што није афирмативно по локалну власт. Медијски мрак је нешто што имамо и на државном нивоу, а овдашњи  партијски уредници само покушавају да буду већи католици од папе.

Добили смо “Тицу”, место за испијање кафа локалних функционера. Штета је вишемилионска, а општина Алексинац и даље не може да добаци ни до сто хиљада динара прихода од туризма на годишњем нивоу.


Били сте најактивнији одборник по питању скупштинских дискусија на тему расипничког трошења буџета, можете ли нам рећи које су то 3 најдрастичније ставке у потрошњи буџета општине Алексинац у 2013. години на које сте указивали за скупштинском говорницом?

Реконструкција платоа испред Дома културе никако није приоритетни пројекат у време велике економске кризе, а онда се уз то промени постојећи пројекат, па се вредност радова увећа више него 3 пута! И све се то плаћа искључиво парама грађана општине, ни динара из републике или других извора.

Куповина луксузних аутомобила за Општинску управу и јавна предузећа. У последних 20 година у општини Алексинац купљена су укупно три луксузна аутомобила. Ова власт је у једној години купила шест!!! Толико о штедњи.

Општински локал у центру града, који је годишње од закупа доносио општини око милион динара, дат је без накнаде ОТИС-у, а онда је потрошено неколико милиона динара на његово уређење и опремање. То је искориштено за пријем нових радника који се плаћају директно из буџета. Добили смо “Тицу”, место за испијање кафа локалних функционера. Штета је вишемилионска, а општина Алексинац и даље не може да добаци ни до сто хиљада динара прихода од туризма на годишњем нивоу.


Знајући да сте увек добро обавештен човек, можете ли нам помоћи да решимо ту алексиначку дилему, реците нам којим подацима располажете, колико је укупно аутомобила купљено општинским парама у 2013.години И колико је пара за то издвојено?

Укупно шест. Два нова аутомобила у општинској управи, по један у Алту, Дирекцији, ЈКП ”Комуналне услуге” и ЈКП ”Водовод И канализација”. Укупно је потрошено преко 100.000 евра. Ускоро се планира куповина аутомобила  за установу у Липовцу вредности око 15.000 евра


Говорили сте да су чланови ДСС-а прогањани од стране нове власти, последњи пример је притисак на професорку Неду Новаковић, директора Интерната Младост у Алексинцу. Какав је Ваш став по том питању, и шта сте урадили да заштитите своје истакнуте активисте од политичког прогона?

Одмах по смени власти која је, као што знате, протекла мирно, без обзира на начин како је промена извршена, суочили смо се са неочекиваним реваншизмом. Претпостављали смо да постоје личне фрустрације и нетрпељивости, али се нисмо могли надати да ћемо од функционера странке којој је ДСС индиректно помогао да дође на власт (мислим наравно на подршку Коштунице избору Николића за председника Србије) доживети прогон каквим се не могу “похвалити” ни они који су смењени после петог октобра. Дуго би могло да се прича шта смо многи чланови ДСС и ја лично доживели за ових годину и по од ове бахате власти, али се надам да је то иза нас и да се спирала реваншизма коју су завртели сада владајући “осветници” неће понављати код сваке будуће промене власти.

Странка је стала иза својих чланова, помажемо колико је у нашој моћи да се покрену поједини поступци пред судом надајући се да правда у Србији није и даље партијска.

Што се тиче Неде Новаковић, она је вероватно најбољи руководилац неке јавне институције у Алексинцу у протеклих двадесетак година и то нико не спори. Последњих година је радила под сталним притиском, али је превладавао њен врхунски професионализам. Сада се једноставно наставља партократија. Странке на власти постављају своје директоре, ту појединац не може ништа осим да се достојанствено повуче.

Своје будуће деловање видим пре свега у стварању простора да се неки нови, квалитетни  људи укључе у политички живот Алексинца како би ускоро могли да се надамо нечему бољем.


У дискусијама за скупштинском говорницом јако често нападате Драгослава Ненадовића, директора Предузећа за путеве, да ли је он Ваш најљући политички непријатељ међу функционерима нове власти И да ли та нетрпељивост датира од момента када је у фирми у којој је он директор отказ добио један од чланова ДСС-а, Топлица Марковић?

Кад говорим о Јавном предузећу за путеве водим се, пре свега, чињеницама о стању у том предузећу чији се директор не мења скоро пет година. А стање је катастрофално. Наравно, имао сам прилику да добро упознам господина Ненадовића и његову склоност да кривце стално тражи у неком другом. Не могу ништа похвално рећи о човеку који је спреман да искористи своју функцију за личну освету, да стално измишља теорије завере и плаши раднике свог предузећа како би избегао личну одговорност за незнање и лош рад. Мислим да су у овом предузећу хитно потребне промене и да се мора престати са сталним сипањем пара из буџета. Све доста личи на причу о “Србијагасу”- сви знамо где је проблем али га свесно не решавамо. Из политичких разлога.


Према неким локалним функционерима нисте толико критични, да ли то значи да они добро раде или да немате довољно времена да се бавите радом тих предузећа, многе је изненадило да сте гласали за избор Драгослава Живадиновића за место директора Дирекције, какво је Ваше објашњење, чиме је г. Живадиновић заслужио Вашу подршку?

Ово није тачна информација. Ја нисам гласао за избор било ког директора, па ни г. Живадиновића. На седницама Скупштине сам јасно указао да је читав поступак избора директора јавних предузећа по конкурсу фарса и да је било боље (и јефтиније) да није ни било конкурса. Јер су незаконито спроведени и апсолутно намештени. Нисам се лично изјашњавао о садашњим директорима, осим у случају предузећа за путеве где је ситуација најгора. На жалост, не могу се похвалити да је у мом мандату избор кадрова који су руководили јавним предузећима био пуно бољи. Док год искључиво странке и коалициони договори одлучују ко ће водити јавна предузећа смењиваће се директори који ће одрађивати посао и ништа више од тога.


У 2013. години је завршен Ваш судски спор са општином Алексинац, можете ли нам рећи да ли је тачан податак да је тај спор коштао грађане општине Алексинац више од 700.000 динара, ко је за то крив и да ли се тај трошак могао избећи?

Завршен је првостепени поступак којим је пресуђено да су одлуке административно-мандатне комисије којима је мени и тадашњем заменику председника општине Ђорђевићу ускраћено право на шест плата незаконите. Како наш захтев за уплату доприноса није у потпуности прихваћен покренули смо поступак код апелационог суда. Уколико и овај поступак буде окончан у нашу корист општина ће морати да плати на име трошкова поступка и камата најмање поменутих 700.000 динара. Све је ово могло бити избегнуто да је председник комисије послушао мишљење присутних правника, а не политички налог.


Појединци тврде да сте Ви 2008. године били против тога да се Ненаду Станковићу који је тада смењен са места председник општине исплати 6 плата, и да је после Ваше смене он Вама вратио оно чиме сте га Ви у 2008. године задужили, шта је ту истинито?

По тада и сада важећем закону изабрани функционер има право на шест плата по престанку функције уколико нема обезбеђено радно место. У супротном, дужан је да се у року од 15 дана по престанку функције врати на посао и не може му бити одобрено тих шест плата. То је искључиви разлог што је 2008. године одбијен захтев  дотадашњег председника општине. Њему је тада мировало радно место у Пољопривредној школи, на које се вратио по престанку функције. О томе је као и сада одлучивала административно-мандатна комисија на којој су правна мишљења (за разлику од мог случаја) била да захтев треба одбити. Да су били у праву говори и чињеница да се Станковић на ту одлуку није жалио.

 

Последња вест коју можемо чути у Алексинцу је да планирате повратак на власт у 2014. години, да имате озбиљне планове да окупите шири фронт незадовољних људи у Алексинцу, а да су Вам верност обећала и три одборника актуелне власти, за које се прича да су Димићеви спавачи у СНС-у, има ли ту истине или је то још једна од локалних шпекулација?

У протеклих годину и по моје политичке активности биле су везане искључиво за ДСС и седнице СО Алексинац. Нисам се бавио никаквим преговорима, рушењем власти, отимањем одборника и слично, а свашта се могло чути. Изгледа да су коалициони партнери више плашили једни друге Димићем, него што је за то било реалног основа. У ситуацији где имамо истоветну власт као у републици очекивао сам (тако су обећавали) да ће владајућа коалиција много више учинити. Бити на власти без подршке републике је тешко, радио сам у таквом периоду. Очигледно је да ни ова локална власт не ужива било какву подршку са државног нивоа. Нема никаквих инвестиција, локални лидери владајућих странака се лоше котирају у својим централама, Алексинац је апсолутно занемарен.

Локална власт је имала одличну прилику да покаже шта зна у потпуно повољном политичком окружењу, готово без опозиције. И показали су, сви грађани општине Алексинац могу о томе да сведоче. Нећу погрешити ако кажем да би просечна оцена била недовољан један.

У таквим околностима нормално је да ће политички активни људи покушати нешто да промене на боље. Да ли ће до тога доћи зависиће од бројних фактора. Видећемо хоће ли бити републичких избора и како ће се то одразити на локалне коалиције. Видећемо и где је граница социјалне трпељивости, тачка на којој пуца препумпани СНС балон. Независно од тога потребно је наћи начин да се људима који искрено желе промене на боље омогући да политички делују. Реално то не може бити под окриљем ни једне од сада постојећих странака, па ни моје ДСС. Људима се огадила политика, странке. Врте се једна те иста лица деценијама и то је проблем. Ту рачунам и моју маленкост. Своје будуће деловање видим пре свега у стварању простора да се неки нови, квалитетни  људи укључе у политички живот Алексинца како би ускоро могли да се надамо нечему бољем. Наравно, док се то не деси покушаћемо да будемо алтернатива лошој власти.


За сам крај, шта можете пожелети грађанима општине Алексинац у Новој 2014.години?

Најважније, лично здравље и сваку срећу. На све друго, бојим се, нећемо пуно утицати. Али се вреди потрудити.

 


# председник општине Иван Димић Алт ТВ буџет општина Неда Новаковић путеви Драгослав Ненадовић Драгослав Живадиновић интервју јавна предузећа Комуналне услуге ЈП аутомобил Радио С Драган Милојевић СО Алексинац
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима