Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Годишњица мартовског погрома

rss

16.03.2016. ОО ПС Алексинац

У четвртак, 17. марта, навршава се 12 година од трагичног и великог националног погрома Српског народа на простору К и М.

Годишњица мартовског погрома

Лажна вест да су се дечаци албанске националности утопили у Ибру српском кривицом, била је искоришћена као повод за етнички мотивисано насиље над Србима.

Протерано је више од 4.000 Срба, етнички очишћено 6 градова и 10 села, спаљене цркве и манастири, разорена српска гробља. Запаљено или тешко оштећено 935 српских кућа и 10 друштвених објеката. Уништено је или до темеља спаљено 35 храмова СПЦ, међу којима 18 споменика културе од посебног културног значаја, попут храма Богородице Љевишке у Призрену из 14 века, чак су страдали и објекти под заштитом УНЕСКА. Претучено је и тешко повређено више од 1.000 људи, уништене матичне књиге, сведоци вековног трајања Срба на К и М.

У њему је учествовало више од 50.000 шиптарских терориста, у присуству и пред очима 20.000 НАТО војника тј. снага КФОР-а, који су требали да обезбеде мир и безбедност свих народа који живе на овом простору.

Западни моћници су остали неми посматрачи над немилим догађајима, не схватајући да оваквим понашањем шиптарских терориста, као и борба муџахедина у Б и Х представљају претечу појаве исламске државе која озбиљно прети миру у целом Свету и растурању ЕУ као заједнице.

Циљ овог етничког насиља је био да се Срби који су преостали на овим просторима протерају заувек и да се затре сваки траг њиховог постојања.
Нека овај дан буде подсетник да је Косово било и да ће увек бити српско.

ДО ПОБЕДЕ!


# Покрет Социјалиста насиље НАТО Косово и Метохија УНЕСКО погром
@poksocijalista @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима