Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Двери траже отпис нелегитимних дугова према ММФ и Светској банци

rss

06.02.2015. Инфо служба Двери Алексинац

Саопштење за медије са конференције Покрета Двери Алексинац

Поводом данашње конференције Покрета Двери која је била посвећена хитним мерама за економски спас Србије. Двери апелују да се Србија поведе примером Грчке или Мађарске у погледу дуговања ММФ-у и Светској банци, као и у погледу кредитног ризика. За хаос у јавним финансијама, привелеговани статус банака и угрожавање интереса грађана Србије најодговорнија је Јоргованка Табаковић као Гувернер НБС и зато тражимо њену неодложну смену!

Двери траже отпис нелегитимних дугова према ММФ и Светској банци

Српска привреда се данас налази пред фазом неконтролисаног хаоса. До те фазе је дошла јер се од 2000. у континуитету спроводи економска политика задуживања државе и распродаје њених ресурса, а без стварања нових вредности. Резултат је да Србија има највећу стопу незапослености у Европи, најнижу просечну плату у региону, алрмантно висок јавни дуг, лишена ресурса и убијене производње.

Што хитније изаћи из овог зачараног круга питање je опстанка. Зато нам је неопходан  системски искорак, односно радикална промена економске политике. У том смислу, Двери као прве мере из домена јавних финансија и реконструкције банкарског сектора предлажу и траже:

  1. Хитно отпочети преговоре о отпису нелегитимних дугова и зауставити даље задуживање код зеленашких институција (ММФ, Светска банка..) Дугови од 2000.године су нелегитимни јер су направљени против интереса грађана.Србије, под  политичким притисцима и економским уценама запада; предвиђају енормно високе камате које ће грађани без сопственог знања деценијама враћати; позајмљена средстава су коришћена за подршку страним фирмама, отплату ранијих дугова и улагање у сектор услуга, попуну буџета и потрошњу.
  1.  
  2. Хитно реконструисати банкарски систем из темеља:
  • Улога НБС мора да буде стварање финасијског амбијента у функцији привредног развоја и њених грађана, а не увозног лобија и страних банака чији се интереси данас бране одржањем прецењеног курса динара.
  •  
  • Одузети привилеговани статус страним банкама: додатно их опорезовати и законски онемогућити екстрапрофит. НБС је омогућила да банкарски кредити буду   индексирани у страној валути чиме су банке ослобођене ризика промене курса и тај ризик је у потпуности пребачен на привреду и грађане. Тако су банке остваривале енормне профите, знатно веће него у другим земљама у тзв. „транзицији“.
  •  
  • Формирати Развојну банку Србије са повољним каматним стопама за домаћу привреду, јер држава мора да буде највећи инвеститор и мотор сопственог привредног развоја.
  •  
  • За хаос у јавним финансијама, привелеговани статус банака и угрожавање интереса грађана Србије најодговорнија је Јоргованка Табаковић као Гувернер НБС и зато тражимо њену неодложну смену!  

 

Информативна служба Покрета Двери Алексинац


# незапосленост Двери ММФ Јоргованка Табаковић Светска банка
@SPDveri @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима