Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ДС: Субвенције за пољопривреду и подршка домаћим инвеститорима

rss

17.03.2016. Радио Алексинац

Изборни караван Демократске странке, предвођен председником Бојаном Пајтићем, и уз пратњу посланика Гордане Чомић, Александре Јерков, Горана Ћирића и Душана Милисављевића, боравио је данас у Алексинцу.

ДС: Субвенције за пољопривреду и подршка домаћим инвеститорима

Пајтић је у разговору са присутним грађанима Алексинца између осталог говорио и о томе којим мерама побољшати овдашњи економски амбијент. 

Он је истакао да потенцијал овог краја лежи у повртарству и сточарству, као и да би то требало пропратити адекватним субвенцијама. Пољопривредне гране у које треба улагати и које, на основу искуства из покрајине, упошљавају највише људи су повртарство и воћарство, па подршка пољопривреди може у будућности направити осетну разлику у односу на тренутно стање, поручује Пајтић.

- У овом тренутку субвенције у околним земљама су шест до десет пута веће него у Србији и то једноставно наш пољопривредник не може да издржи, не може да буде конкурентан. Друга ствар на којој инсистирамо јесу улагања у заштитне системе. За наводњавање кап по кап мора да се да субвенција од 50 посто у односу на утрошену инвестицију јер то није трошак, погрешно то републичка Влада види као трошак. То јесте улагање у оне људе који ће сутра плаћати порезе, живети пристојно и упошљавати људе.

Демократска странка инсистира и на прављењу система хладњача, које би произвођачима омогућиле да своје производе сачувају онолико колико је неопходно и тржишту их понуде не када морају, већ када то за њих буде најпрофитабилније.

Када је о запошљавању нових радника реч, Пајтић је изразио жаљење што мера о ослобађању послодаваца од пореза није заживела, јер би захваљујући тој врсти стимуланса послодавци чешће запошљавали људе. Демократска странка је и против дискриминације домаћих инвеститора на рачун страних, којима држава практично 100 посто субвенционише нова радна места.

- Показало се да те мере субвенција нису нешто што се исплати ни држави, нити се исплати пореским обвезницима. Данас имате ситуацију у којој наши порески обвезници инвестирају у потпуности страног инвеститора, целу његову инвестицију, од 10.000 евра па навише, а при том раде као робови за 200 евра. Ми њему исплатимо више година целу инвестицију, дамо му земљу, простор, радна места, исфинансираш та радна места и у чему је проблем? Домаћи инвеститор практично финансира ту конкуренцију из иностранства. То није праведно, то није нормално и због тога бацање пара кроз ту врсту субвенција мора бити прекинуто и мора бити направљен систем по коме ће се та средства улагати у подршку и домаћим инвеститорима, али на сасвим другачији начин, кроз инфраструктуру или ослобађање од пореза.

Цветковић: Политика ограниченог запошљавања тера људе из Алексинца

У разговору са грађанима Алексинца учествовао је и општински одборник ДС-а, Драгољуб Цветковић, који је члан ове партније од њеног оснивања далеке 1990. Цветковић је овом приликом напоменуо да је политика ограниченог запошљавања у јавном сектору на свим нивоима погрешна и да она приморава младе људе да одлазе из Алексинца и из Србије.

- Ја сам више пута и у локалној Скупштини иступао око политике запошљавања. Та политика ми се не свиђа, заустављање свих облика запошљавања и тражења одобрења од врха. Чак сам био и присталица тога да се издвоје већа средства да се тим младим људима који раде волонтерски помогне, да им се да бар по 10.000 динара. Мислим да локална самоуправа мало чини у том смислу, баш као и држава.

Радио Алексинац


# ДС Драгољуб Цветковић Душан Милисављевић Гордана Чомић Радио Алексинац Бојан Пајтић Александра Јерков Горан Ћирић
@demokrate @DusanORLDusan @PajticBojan @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима