Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Борба против сиве економија (8)

rss

28.08.2014. Драган Радовић

Када је у септембру прошле године на место министра финансија именован г. Крстић био сам сигуран да ће се „нешто“ променити. Млад и жељан доказивања биће пун погодак, помислио сам. У првом појављивању на телевизији г. Крстић је најавио као важну меру за економски опоравак, снижавање оптерећења зарада за трећину. Обзиром да је то најважнији предлог у мом програму, одмах сам написао писмо подршке министру које у целости преносим.

                                                     ***

ПОШТОВАНИ г. КРСТИЋ

Желим да поздравим Вашу и изјаву г. Радуловића о смањењу оптерећења зарада за трећину. Исту изјаву дао је и г. Вучић пре два дана. Ово је по први пут у Србији да још неко тражи снижавање оптерећења зарада за трећину, осим мене који то упорно пишем и тражим преко две године. На десетине, стотине, мејлова сам послао до сада на многе адресе, из одговора које сам добијао успевао сам да схватим зашто скоро нико у Србији не зна како ова мера може да се спроведе. Обзиром да сам две године испред Вас у овим предлозима и размишљањима морам да Вам укажем на све препреке на које ћете наићи, са сугестијама како да их заобиђете да би сте успели.

 

 

           За протекле две године било ко да је дао изјаву да оптерећење зарада мора да се смањи (било за колико) сви стручњаци су говорили да мањак средстава у буџету мора да се надокнади повећањем пореза на потрошњу (ПДВ) или пореза на имовину, па макар снижење оптерећења било свега 2% до 5%.
Обзиром да је ово смањење оптерећења огромно сада се сви питају који све порези морају да се повећају и колико, по многима је математички неизводљиво да се надокнади мањак у буџету.

        Напомена: када кажем сви стручњаци мислим на: све чланове Фискалног савета, ФРЕН и г. Милојка Арсића, сви уважени професори са Економског факултета у Београду и многи други стручњаци. Истог мишљења су били и „неименовани извори из Владе“, као и неименовани стручњаци из Пореске управе Србије. Ваша замисао је да се смањењем оптерећења стимулишу послодавци како би раднике превели са рада на црно у легалан рад и да би запослили нове раднике. Морате да имате на уму да овим умањењем никако не можете да стимулишете несавесне послодавце, они сада плаћају НУЛА динара на непријављене раднике, већа стимулација њима не треба, не постоји боље речено.

           Када будете правили обрачуне како спровести у дело, молим Вас, немојте да резултат Ваших рачуница буде сличан прогнозама Милице Бисић, поштовани стручњак за порезе је „оманула“ у обрачунима за 700 – 800 милиона евра, колико је погрешила у пројекцији веће наплате ПДВ – а услед повећања стопе за 2%, као и пореза на добит за 5% пре годину дана када је био предложен сет мера. ПИТАЊЕ КОЈЕ СЕ ПОСТАВЉА: како снизити оптерећење за трећину?

          Која служба ће спровести у дело Ваше замисли?

          Мој предлог је да се оптерећење снизи са садашњих 62%- 65 % на 40% – 45%. Не тако давне 1985. године оптерећење је било 35% на нето зараду. Ова мера је једина која ће помоћи привредницима да боље раде, да запошљавају нове раднике.

        ТРЕНУТНО НЕ ПОСТОЈИ НАЧИН ДА ВИ ОВАЈ ПРЕДЛОГ СПРОВЕДЕТЕ У ДЕЛО!

        У СТВАРИ ПОСТОЈИ, да примените све тачке које предлажем преко две године, једини у Србији.

       МОЈИ ПРЕДЛОЗИ СУ: НОВЦА ЗА БУЏЕТ ИМА НА СВАКОМ КОРАКУ, САМО ГА ТРЕБА НАПЛАТИТИ!

      СИВА ЕКОНОМИЈА ЈЕ НАЈВЕЋИ РЕСУРС СРБИЈЕ! ХИТНА РЕФОРМА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ, главног и највећег кривца за огромну сиву економију.

       Под реформом подразумевам блиц обуку, инструирање шта та служба треба да ради, како да врши контроле, како да побољша наплату пореза. Само 15 дана треба да би се извршила припрема како би ова служба кренула у КОПНЕНУ ОФАНЗИВУ на све неиздаваоце фискалних рачуна. Садашњи директор ове службе г. Симич, уопште нема визију како би се сузбила сива економија, неиздавање рачуна. Његово решење је да сви грађани траже фискалне рачуне! Онда нам не треба пореска служба. Такође, г. Симич мисли да је премало 700 инспектора за контролу, што уопште није тачно – и превише их је. У сузбијању сиве економије лежи спас српског буџета.

       Контроле вршити на следећи начин: у свим градовима истовремено, само један до два инспектора је потребно по граду, кренути у контроле које ће трајати највише 15 минута. Исконтролисати:

а. пресек фискалног штампача са готовином у каси, тренутно се открије утајивач;

б. проверити затечене раднике;

ц.проверити уговор о закупу простора.

        Зашто само ове три провере? Зато што је процена да се само ПДВ утаји милијарду евра, доприноса и пореза због рада на црно преко милијарду и по евра; преко 500 хиљада закуподаваца је ван легалних токова. Овакве, ТИПСКЕ КОНТРОЛЕ, вршити до краја године. Тежиште бацити у сваком граду на најјаче утајиваче: угоститеље, пекаре, месаре, пиљаре, бутике и друге издаваоце фискалних рачуна. Веровали или не, сендвичара на лепом ћошку дневно утаји и по неколико стотина евра ПДВ, на годишњем нивоу од 50.000 до 100 хиљада евра. Највећи утајивачи по правилу највише радника на црно имају.

       Осим ових контрола хитно кренути у контроле по браншама. Дугогодишњим размишљањем о сузбијању сиве економије идентификовао сам скоро све начине утаја по браншама. Најсвежији пример: Удружење Србијатранспорт које окупља све највеће аутобуске превознике (Ласта, Нишекспрес и многе друге) ангажовало ме је да им помогнем у борби против сиве економије. Њихова претпоставка је да утаје у делу бранше износе на годишњем нивоу око 50 милиона евра (само ПДВ). Тражили смо да се ангажује Пореска управа Србије, г. Симич нам је послао стручњаке, после неколико састанака, укрштањем података, дошли смо до закључка да само у делу аутобуског превоза путника се утаји преко 80 милиона евра различитих дажбина. Сви су били изненађени осим мене, зато се годинама и борим и покушавам да докажем да у сивој економији леже милијарде евра годишњег губитка прихода у буџету.

СВЕ ДО САДА НАПИСАНО МОРА ДА ПРЕТХОДИ УМАЊЕЊУ ОПТЕРЕЋЕЊА ЗАРАДА.

      Пореска управа Србије мора КОПНЕНОМ ОФАНЗИВОМ да наплати до краја године огромна средства како би се растеретио притисак на буџет. Тек тада се стварају предуслови да ступе нове стопе пореза и доприноса на зараде.

НАПОМЕНА: Уколико кренете са смањењем оптерећења зарада, а да пре тога нисте сузбили део сиве економије, имаћете резултат гори од процене Милице Бисић са почетка писања. Ако мислите да ће привредници знати да цене Ваш труд и да ће похрлити да пријаве раднике који су радили на црно, варате се, одустаните одмах од таквог размишљања.

САМО СТРАХ ОД КОНТРОЛЕ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ И СТРАХ ОД КАЗНЕ ЈЕ ГАРАНЦИЈА УСПЕХА.

СТРАХ ГЛАВУ ЧУВА. Сада нећу писати о СТРАХУ, други пут ћу о томе.

Само још мало о Пореској управи Србије: Г. Симич уопште нема идеју како смањити сиву економију и неиздавање фискалних рачуна. За годину дана, од када је дошао на чело ове службе, одговорно тврдим да је сива економија порасла, можда и прешла 50%. Изјава да је уведена НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈА је таква фарса, да није смешна била би жалосна. Руководство ПУ мисли ако је издало десетак решења о блокади рачуна (Симпо и Галеника) да је то НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈА. Још већа фарса је телефон за пријављивање неиздаваоца фискалних рачуна: нико се не јави, ако се и јави, запише пријаву, нико не изађе на терен месецима. Највећи апсурд је када Рада Костић, директор принудне наплате ПУ Србије, каже да је у јулу наплата боље за 2% од планиране. Па која то служба планира 50% наплату од свих пореза и доприноса, а остатак оставља утајивачима, па се и хвали НУЛТОМ ТОЛЕРАНЦИЈОМ.

ЗАКЉУЧАК: Да бисте спровели у дело све што сте замислили, све службе које су до сада лоше радиле морају да промене начин рада. Да би они разумели све, спровели у дело, мора да им то објасни неко ко познаје материју боље од њих (у противном ће бити саботирања, не зато што хоће, већ зато што не знају и што „СУ ОДУВЕК РАДИЛИ НА ЈЕДАН НАЧИН“. Обзиром да се овом материјом бавим преко 23 године, знам у „душу начин рада и размишљања порезника, привредника, грађана“ – сигуран сам да Вам могу конструктивно помоћи у решавању ПИТАЊА СВИХ ПИТАЊА – ПУЊЕЊУ БУЏЕТА.

Напомена: све своје знање стављам на располагање, за узврат не тражим радно место, не тражим плату, баш ништа!

       ЗАШТО ЈЕ БИТНО СУЗБИТИ СИВУ ЕКОНОМИЈУ? Сви виде само један аспект, мањак пореских прихода у буџету.
Много већа штета је она коју утајивачи наносе нелојалном конкуренцијом свима који раде легално, њих гуше.

       И најгора штета сиве економије, сви који раде у тој зони раније или касније потпуно финансијски пропадну. Зашто? Зато што се заваравају да добро раде, троше много више него што зарађују, деси им се мали поремећај у пословању и одмах пропадају – никада не могу да се опораве.

        Сви који легално раде морају домаћински да се понашају, воде рачуна о сваком динару, боре се за доброг радника, даноноћно размишљају о проширењу делатности, они и опстају. То су фирме које имају све пријављене раднике, исплаћују фул зараде, радници им раде по десет – двадесет година и опстају. За њих не постоји ни светска или друга криза, иду даље.

      Све написано је најсажетије што сам могао да предочим како бисте успели у спасавању српске привреде.

                                                            ***

Данас, после скоро годину дана од доласка г. Крстића схватио сам да за постизање успеха у раду није довољно само бити млад и жељан доказивања. ПОТРЕБНО ЈЕ ИМАТИ ЗНАЊЕ! И РЕАЛНИЈА ОЧЕКИВАЊА! ПОГРЕШНА ПРОЦЕНА, БИО САМ НЕРЕАЛАН. И ПИСМО САМ БЕСПОТРЕБНО НАПИСАО, ИЗГУБИО ВРЕМЕ.

 

Драган РАДОВИЋ

 

 

 

 

Пријаве за неиздавање фискалних рачуна 
011-3619 900

Аутоматска телефонска секретарица за пријаву неиздавања фискалних рачуна 
011-3620 932

 

 


# буџет економија сива економија Драган Радовић Пореска Управа
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима