Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Без договора о власти

rss

04.06.2012. Извор: Алексиначке новости, Милош Јовановић

Кохабитација покварила коалициони договор у Алексинцу

Сточар и учитељица руше коалицију?

Без договора о власти

Кохабитација покварила коалициони договор у Алексинцу

Иако су били близу договора да формирају локалну власт, неки од локалних политичких актера ће очигледно морати поново у преговоре.

Незванични договор о формирању коалиције ДС, ДСС, ПУПС и ЈС, која је имала већину од једног одборника у СО Алексинац, доведен је у питање након одлуке Главног одбора ДС-а да та странка не улази у коалиције са Демократском странком Србије, Српском напредном странком и Српском радикалном странком на локалу.

Сазив алексиначке скупштине сачињава 55 одборника, а након избора 6. маја цензус је прешло пет листи на којима је било представника девет странака. Скупштину сада чине СНС са 15 одборника, ДСС са 13, ДС са 10, СПС са 5, УРС са 5, ПУПС са 3, Јединствена Србија са 2, као и Покрет социјалиста и Покрет ветерана са по једним одборником.

Иако се нико од политичких актера није званично огласио да потврди евентуално постигнуте договоре, из незваничних извора сазнало се да су ДСС, ДС, ПУПС и Јединствена Србија постигли договор за формирање већине од 28 одборника, те је и сазвана конститутивна седница СО Алексинац за понедељак 4. мај.

Међутим, најновије изјаве челника ДС-а поводом формирања коалиција на локалном нивоу остављају отворено питање да ли ће се у понедељак озваничити и коалиција на власти у Алексинцу и у ком саставу.

Према незваничним информацијама, представници страначких одбора у Алексинцу су већ кренули у нове преговоре, а хоће ли у току викенда бити постигнут договор о владајућој коалицији, знаће се у понедељак на 1. седници новог сазива СО.


Сточар и учитељица руше коалицију?

Коалиција у Алексинцу је била договорена у уторак. Конференција за стампу је била заказана за среду, а за понедељак је заказана седница локалног парламента.

Од свега тога изгледа неће бити ниста. Првобитни план је био да коалицију чине ДСС, ДС, СПС и ПУПС, али је до рушења коалиционог договора дошло када су представници партија почели са распоређивањем кадрова у јавним предузећима. Спорна су била два кадровска решења, да на место музеја дође дипломирани инжињер сточарства и да као помоћник директора за развој општине Алексинац у ЈП Дирекција, дође незапослена учитељица. Та кадровска решења нису наишла на подршку свих коалиционих партнера, тако да су представници ДС-а, ПУПС-а и ДСС-а имали 24ч времена да изађу са новим кадровским решењима али до наставка разговора није дошло. Незванично се говорило и то да је још један од проблема било и то што су поједини представници коалиције око СПС-а тражили да један од плаћених већника има сигурну плату од 100.000 динара, а да плате осталих већника буду 40.000 динара.



# ДС Покрет Социјалиста Дирекција Покрет Ветерана ПУПС Јединствена Србија СО Алексинац
@demokrate @poksocijalista @JS_domacinski @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима