Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначко удружење пензионера финансира ПУПС?!

rss

19.02.2014. Сања Ђорђевић, Ало

Агенција за борбу против корупције покренула је поступак контроле финансирања Партије уједињених пензионера Србије због сумњи да ова партија у најмање 14 општина у Србији, бесплатно користи просторије локалних удружења инвалида и пензионера, а које су махом у власништву ПИО Фонда.

Алексиначко удружење пензионера финансира ПУПС?!

На овај начин ПУПС, чији је лидер Јован Кркобабић, уједно и потпредседник Владе, крши Закон о финансирању политичких активности који забрањује државним институцијама, али и непрофитним удружењима попут пензионерских да финансирају политичке странке, а овакво коришћење пословног простора закон евентуално третира и као донацију, у форми услуге без накнаде, односно може се сматрати и видом финансирања ове странке.

Наиме, трагом сазнања листа „Ало!“ да ПУПС бесплатно користи више хиљада квадрата пословног простора Фонда ПИО, уступљеног на коришћење пензионерским удружењима широм Србије, Агенција за борбу против корупције је анализом Годишњег финансијског извештаја ПУПС-а, у делу који се односи на трошкове закупа, утврдила да су општински одбори ПУПС-а у 14 градова навели трошак исказали нулом, а да је на истој адреси регистровано неко од удружења инвалида и пензионера.

Реч је, како наводе у Агенцији, о општинама Зрењанин, Алибунар, Србобран, Беочин, Књажевац, Зајечар, Ужице, Пожега, Пријепоље, Чачак, Ниш, Алексинац, Крагујевац и Сврљиг.

- Агенција ће у даљем поступку контроле упутити допис Фонду ПИО ради утвђивања чињеница у вези са наведеним непокретностима, и то: Да ли Фонд ПИО располаже наведеним непокретностима, да ли је, коме и под којим условима уступио коришћење наведених просторија - поручују из Агенције.

Одатле упозоравају и да у Закону о финансирању политичких активности, поред осталог, стоји одредба о забрани финансирања политичког субјекта од стране јавних установа и предузећа, привредних друштава и предузетника који обављају услуге од општег интереса, установа и предузећа са учешћем државног капитала, синдиката, удружења и других недобитних организација.

 

ПУПС: Има ту истине

У ПУПС-у не негирају да користе просторије пензионерских удружења, па чак и да у појединим случајевима за то не плаћају закуп, али зашто то раде и притом крше закон, нису спремни да објасне.

- Има ту истине, али то су компликоване ствари и договори између ПУПС-а, ПИО Фонда и Савеза пензионера, које задиру у историју. Молим вас да пошаљете питања имејлом и добићете званичан одговор - рекао је за „Ало!“ секретар ПУПС-а Владимир Јестратијевић, али до закључења издања овом листу није стигло објашњење.

 

ПИО: Наслеђени уговори

Из ПИО Фонда поручују за „Ало!“ да они нису издали у закуп свој пословни простор ПУПС-у, већ да су уговорни закупци пословног простора Фонда општинска удружења пензионера и инвалида рада.

- Сви простори по општинама у функцији су пензионерских организација и користе се на основу уговора и одлука потписаних са правним претходницима РФ ПИО - Комуналним заводом, касније СИЗ-ом, а Фонд је, као правни следбеник ових организација обавезног осигурања наследио и обновио уговоре осамдесетих и деведесетих година. Уговорима је предвиђено да пензионерске организације могу тај простор, у коме су закупци, издавати у подзакуп - наводе у Фонду.


# пензионери ПУПС Јован Кркобабић ПИО синдикат Агенција за борбу против корупције
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима