Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинац међу најсиромашнијим општинама

rss

20.11.2013. РТС, општина, Радио Алексинац

Општина Алексинац пре пет година из круга слабо развијених, прешла је међу најсиромашније у Србији. Стопа незапослености ове године достигла је рекордних 57 одсто.

Алексинац међу најсиромашнијим општинама

Од 52.000 становника Алексинца, незапослено је око 8.200. Алексинанчини кажу да им је стандард низак и да веома тешко долазе до посла.

"Алексинац је некад би велики гигант са 12 јаких предузећа, онда замислите колико је људи остало без посла", каже једна суграђанка.

Грађани додају да се живи од донација, од пензија, од гастербајтера који често долазе и од пољопривреде.

Велики привредни системи Фахоп, Црепана Морава и ПИК Алексинац имали су неуспешне приватизације. Са 800 запослених добро ради бивша конфекција коју је купио немачки "Грамер".

Посла има и у неколико мањих и средњих предузећа. Фабрика за производњу водоводне опреме "Комак М" запошљава 72 радника. У републике бивше Југославије извозе око 60 одсто производа.

"Све ове фирме које су престале са радом, аутоматски су престале и да обучавају раднике и да стварају неки кадар. Тако да смо ми пронуђени да све раднике које запослимо, уједно и обучимо", каже Миодраг Стошић, власник "Комак М".

Министар задужен за неразвијене средине Сулејман Угљанин током посете Алексинцу рекао је да држава може помоћи оваквим Општинама пре свега у изради пројектне документације за иностарне и Владине фондове. Угљанин предлаже развој инфраструктуре, корисне за развој привреде.

"Ми ћемо да финансирамо и пројектну документацију и изградњу путева, ствараћемо те путне комуникације тамо где ће се људи најбрже запошљавати", каже министар Угљанин.

Алексинац је по површини 4. највећа општина у Србији. Налази се на Коридору 10 чији потенцијал се недовољно користи и од Ниша је удаљен 30 километара.

 


# ПИК Алексинац Алексинац општина незапосленост Комак М Миодраг Стошић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима