Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сећање на академика Михаила Марковића

rss

06.02.2018.

На данашњи дан 2010 год, из наших редова отишао је један од најзначајнијих српских филозофа 20 века марксистичко-хуманистичке организације, академик САНУ, светски признат филозоф, мислиоц и левичар Михаило Марковић.

Сећање на академика Михаила Марковића

Био је један од оснивача СПС-а и аутор његових програмских начела. Важио је за идеолога те партије док новембра 1995, због критике сарадње са ЈУЛ-ом, није искључен.

У НОВЕМБРУ 2004 год. био је сведок одбране на суђењу Слободану Милошевићу.

Михаило Марковић нам је оставио начела која требамо следити: начела слободе, демократског социјализма, родољубиве левице, социјалне правде, независности и суверенитета Србије и одбране Косова и Метохије. Оставио нам је и начела противљења уласку у Нато, противљења либералном капитализму, пљачкашкој приватизацији, глобализму и противљење уништавању здраве српске породице.

Написао је Програм ПС и 17 ЈУЛА 2008. год. основао борбену левицу на челу са Александром Вулином који поштује и следи у потпуности сва његова прокламована начела.

Остаће нам заувек у сећању његове речи:

"Политички најслободнији су грађани чисте прошлости, малих или никаквих потреба за влашћу и богатством и којима нису потребне ничије услуге нити привилегије, који према томе, не зависе од милости ни државе, нити било које партије."

Сећање на Михаила Марковића идеолога левице је важно и зато што левица данас у Европи јача, а што показује победа Сиризе у Грчкој и њена изузетна популарност у Шпанији, јер пред идејом левице за коју се залагао Михаило Марковић данас подрхтава цела Европа.

ДО ПОБЕДЕ!
ПРЕДСЕДНИК ОО ПС Алексинац,
Славиша Јовановић, дипл.инж.агр.


# Славиша Јовановић Саша Покрет Социјалиста Михаило Марковић
@poksocijalista @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима