Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Пензија, ипак, на видику

rss

23.03.2009.

Очекује се да Даринка Миленковић (85), из Алексинца, која скоро десет година води борбу за остварење права на пензију, ових дана добије решење после обновљеног поступка

Пензија, ипак, на видику

Уредно уписан радни стаж у радној књижици од преко 15 година, колики је законски минимум за остварење права на пензију, прикупљене потврде о плаћеним доприносима док је радила и матичне исправе које говоре о годинама старости, а недавно је напунила 85 – све то уз бројне захтеве, решења и одлуке, поседује и држи у рукама старица Даринка Миленковић, из Алексинца. Али, никако и да оствари право на пензију. Иако притиснута годинама доскора је Даринка са сином Братиславом обилазила шалтере експозитуре Фонда ПИО у Алексинцу, филијалу истог фонда у Нишу, стигли су и до Министарства за рад и социјалну политику... Ништа им није помогло, чак ни правоснажно решење Окружног суда у Нишу, на који су у потрази за правдом „упућени“ управо из Фонда ПИО. – Када сам недавно, по ко зна који пут био код шефа експозитуре Фонда ПИО у Алексинцу, Александра Јањића, опет ми је рекао да је његов став негативан. Успут је поменуо да је консултовао филијалу у Нишу, као и да га судска пресуда и решење не обавезују. Зачудио сам се таквом одговору, на шта сам добио упутство да можемо опет да покренемо управни спор – испричао нам је јуче Даринкин син.

Прича Братислав како је „мали милион пута“ боравио у Нишу и Београду, звао и интервенисао телефоном, тражио објашњење:– Почетком 2000.године мајка је добила одговор да је све у реду са документацијом. Оно што је, међутим, у Алексинцу урађено у Нишу су поништили. Од тада се непрестано одбијају наши захтеви да се реши мајчина пензија. Остаје нам само да се надамо, јер сам пре неколико дана у Филијали Фонда ПИО у Нишу добио одговор да се мало стрпимо и да ће проблем бити решен. – Ми нисмо тражили, каже Даринкин син, као што је то био на пример случај последњих година са фирмама где су радници били без посла и за које нису уплаћиване дажбине, а ипак су добили пензију, да нам неко други или држава плаћа доприносе и порезе. Све је то плаћено још док је мајка била у радном односу. Али, није вредело.

Још од средине 2001.године Даринка Миленковић покушава да добије бар здравствену књижицу:– Ја сам жена у годинама, оронулог здравља, већ полако губим и вид. Уместо да имам бесплатну здравствену заштиту сваки одлазак лекару на преглед морам да платим, сваки лек који користим морам да купим. То кошта, а никаквих примања немам. Не губим наду, али године неумитно пролазе. Не знам једино да ли сам ближе пензији, или смрти, – каже ова већ онемоћала старица из Алексинца.

У Филијали фонда ПИО у Нишу јуче су нам рекли да није баш све тако просто као што се на први поглед чини око пензије за Даринку Миленковић. У овој филијали пензијског осигурања настоје да, као и за све друге осигуранике позитивно реше проблем по старицу и не споре ни њене године живота, ни већину година оствареног радног стажа. Али, прекида у плаћању доприноса за пензију је, ипак било, што је накнадно, када је одбијен њен први захтев, исправљено, односно уплаћено. Исто тако, рекли су нам у филијали ПИО у Нишу, још пре седам, осам година комисијски је утврђивано колико је Даринка заиста имала „право“ својство осигураника у једном периоду, што је, такође било оспорено. Због тога је вођен управни спор, који је Даринка најпре изгубила, али је, касније, на суду доказала да је, ипак у праву. Сада треба „помирити“ две одлуке – ону по којој је одбијен захтев у управном спору, и другу, којом се судским решењем признаје право на пензију.– Нетачно је да је било ко у нашој филијали изјавио да нас судска одлука не обавезује. Сасвим је друга ствар у питању: ми смо после решења суда донели одлуку о понављању целог поступка и ових дана се очекује да све буде завршено. Поступак је још у току и ми верујемо да ће ипак бити пронађено најбоље решење по Даринку, - речено нам је у филијали Фонда ПИО у Нишу.

Даринки опет остаје да се нада и чека...

Тома Тодоровић, Фото С. Лазаревић
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Penzija-ipak-na-vidiku.lt.html



#
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима