Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Општинско веће усвојило предлог ребаланса буџета за 2012. годину

rss

14.09.2012. Нинослав Миљковић, Радио Алексинац

Чланови Општинског већа су на данашњој седници усвојили предлог ребаланса буџета за ову годину којим је по први пут планирано да се у једној години у општинској каси приходује више од милијарду динара, односно 1.266.045,00 динара.

Општинско веће усвојило предлог ребаланса буџета за 2012. годину

Укупно, ребалансом буџета на приходовној страни ће бити више од 209 милиона, највише захваљујући средствима добијеним трансфером од Републике Србије.

На 5. седници Општинског већа општине Алексинац већници су поред осталог разматрали извештај о оствареним приходима и расходима у првих шест месеци ове године, као и допуну измене буџета општине Алексинац за 2012. годину.

У првој половини године у општинску касу слило се нешто мало мање од 509 милиона динара, што је око 59 посто у односу на планирано. Разлог оваквом високом осваривању процента пуњења буџета лежи у повећаном републичком трансферу након Закона о буџету републике од скоро 165 милиона динара више у односу на првобитан план. У истом периоду потрошено је 438,5 милиона динара или око 46 посто од плана.

Због тога је предложен ребаланс буџета по коме највише додатних пара добија основно образовање и Дирекција за изградњу општине Алексинац, а за 15 милиона би се повећале и субвенције јавним комуналним предузећима. Издвајања из буџета, ако општински парламент усвоји овакав предлог ребаланса, биће повећана и за остала јавна предузећа и установе.

Увек се код усвајања буџета или ребаланса буџета поставља питање да ли је он развојни или потрошачки. Зависи из ког угла се гледа. Ако се има у виду да се повећавају давања за основно образовање скоро за 28 милиона динара, као и 92 милиона за инвестиције у оквиру Дирекције за изградњу општине Алексинац, онда би се могло казати да је он и развојни.

Али, ако се има у виду да је свако јавно предузеће,свака јавна установа, добила ребалансом више новца него што је било планирано приликом првог усвајања буџета, онда се може рећи да је он на неки начин и потрошачки.

Оно што је забринуло је излагање председника општине Ненада Станковића који је у једном тренутку казао, на онснову извештаја који је добио од актуелних директора јавних предузећа, да су многа, а нарочито она комунална предузећа, у финансијским дубиозама. Станковић је изнео податак да Предузеће за путеве има дубиозу од 14 милиона динара, да је Предузеће комуналних услуга у минусу од 13 милиона динара, а Предузеће за водовод и канализацију 40 милиона динара.

Наравно, са оваквом оценом присутне стручне службе Предузећа за водовод и канализацију нису се баш у потпуности сложиле јер су казали да је тачно да они тренутно имају дуговања од 40 милиона динара, али да истовремено потражују и 70 милиона динара од разних корисника и по разним основама.

И директор Комуналних услуга је казао да је у протеклих неколико година предузеће на неки начин само себе уништавало и, ако се тако настави, доћи ће у ситуацију да ће само себе појести збогдугогодишњег негативног пословања.

Све у свему, на овој седници општинске владе приметан је став политичког руководства, који је изнео и заменик председника општине Алексинац Чедомир Ракић, да је политичко руководство спремно да помогне јавним предузећима да на неки начин побољшају пословање и да стану на сопствене ноге.

 

Коментара: 3


# Алексинац Чедомир Ракић Дирекција јавна предузећа водовод
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Gde će se uposliti ovih 8500 sa tržišta rada? 15.09.2012.
  Poštovani,
  Da bi komunalne usluge gradjani redovno izmirivali potrebno je da pre svega imaju redovne prihode.Povećanje cena komunalnih i drugih usluga koje sledi obrazložiće se inflacijom za 2012 godinu.Malo je degutantno reći nešto više o tome.Problem kako SO Aleksinac,tako i države je nestajanje PRIVREDE,njeno potpuno odumiranje.Transferna sredstva,doznake iz dijaspore i prihodi po osnovu kazni poreza,taksi nisu dovoljni i mora se naći pod hitno drugi modus kako pokrenuti pre svega privredu!!!!!!!!!!!
  PIK Aleksinac, revitalizacijom mogao bi biti pokretačka snaga u poljoprivredi preko kojeg bi mnogobrojna domaćinstva mogla pokrenuti proizvodnju. Naplate će padati ispod 50% ne zato što gradjani nisu samosvesni već iz prostog razloga što su ostali bez finansija. Uzdam se u mladji naraštaj da pritiskom izdejstvuju da se zaista nešto pokrene po pitanju dovodjenja investitora u Alesinac inače je Opština osudjena na propast u vrlo kratkom periodu.Dosta kuća je i sada na prodaju.

 • (+0) (-0)

  Cicko 15.09.2012.
  Pоliticko rukovodstvo je spremno da pomogne javnim preduzecima. Sta to znaci, pare iz budzeta prebaci firmama a manjak krpimo kako stignemo. Znaci vise cene usluga.

 • (+0) (-0)

  Ivica koferce 15.09.2012.
  Jos kada kad krenu Grujicine green field i brown field investicije, pa eksploatacija skriljaca, zivecemo kao Jagodina, gde je prosecna plata preko 2000 E (bar po onome koliko Palma pali siroke narodne mase).


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима