Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Општинско веће усвојило предлог ребаланса буџета за 2012. годину

rss

14.09.2012. Нинослав Миљковић, Радио Алексинац

Чланови Општинског већа су на данашњој седници усвојили предлог ребаланса буџета за ову годину којим је по први пут планирано да се у једној години у општинској каси приходује више од милијарду динара, односно 1.266.045,00 динара.

Општинско веће усвојило предлог ребаланса буџета за 2012. годину

Укупно, ребалансом буџета на приходовној страни ће бити више од 209 милиона, највише захваљујући средствима добијеним трансфером од Републике Србије.

На 5. седници Општинског већа општине Алексинац већници су поред осталог разматрали извештај о оствареним приходима и расходима у првих шест месеци ове године, као и допуну измене буџета општине Алексинац за 2012. годину.

У првој половини године у општинску касу слило се нешто мало мање од 509 милиона динара, што је око 59 посто у односу на планирано. Разлог оваквом високом осваривању процента пуњења буџета лежи у повећаном републичком трансферу након Закона о буџету републике од скоро 165 милиона динара више у односу на првобитан план. У истом периоду потрошено је 438,5 милиона динара или око 46 посто од плана.

Због тога је предложен ребаланс буџета по коме највише додатних пара добија основно образовање и Дирекција за изградњу општине Алексинац, а за 15 милиона би се повећале и субвенције јавним комуналним предузећима. Издвајања из буџета, ако општински парламент усвоји овакав предлог ребаланса, биће повећана и за остала јавна предузећа и установе.

Увек се код усвајања буџета или ребаланса буџета поставља питање да ли је он развојни или потрошачки. Зависи из ког угла се гледа. Ако се има у виду да се повећавају давања за основно образовање скоро за 28 милиона динара, као и 92 милиона за инвестиције у оквиру Дирекције за изградњу општине Алексинац, онда би се могло казати да је он и развојни.

Али, ако се има у виду да је свако јавно предузеће,свака јавна установа, добила ребалансом више новца него што је било планирано приликом првог усвајања буџета, онда се може рећи да је он на неки начин и потрошачки.

Оно што је забринуло је излагање председника општине Ненада Станковића који је у једном тренутку казао, на онснову извештаја који је добио од актуелних директора јавних предузећа, да су многа, а нарочито она комунална предузећа, у финансијским дубиозама. Станковић је изнео податак да Предузеће за путеве има дубиозу од 14 милиона динара, да је Предузеће комуналних услуга у минусу од 13 милиона динара, а Предузеће за водовод и канализацију 40 милиона динара.

Наравно, са оваквом оценом присутне стручне службе Предузећа за водовод и канализацију нису се баш у потпуности сложиле јер су казали да је тачно да они тренутно имају дуговања од 40 милиона динара, али да истовремено потражују и 70 милиона динара од разних корисника и по разним основама.

И директор Комуналних услуга је казао да је у протеклих неколико година предузеће на неки начин само себе уништавало и, ако се тако настави, доћи ће у ситуацију да ће само себе појести збогдугогодишњег негативног пословања.

Све у свему, на овој седници општинске владе приметан је став политичког руководства, који је изнео и заменик председника општине Алексинац Чедомир Ракић, да је политичко руководство спремно да помогне јавним предузећима да на неки начин побољшају пословање и да стану на сопствене ноге.

 


# Алексинац Чедомир Ракић Дирекција јавна предузећа општинско веће водовод
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима