Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Вишак општинара пред отпуштањем

rss

18.01.2009. В. С. (блиц)

Вишак општинара пред отпуштањем
Ово је последња година у којој ће странке у општинским службама моћи да запошљавају своје симпатизере, рођаке, кумове... Већ од следеће следи „чистка“ у органима локалне самоуправе. Осим што ће републичка влада преузети контролу над запошљавањем, биће усвојен и закон којим ће се одредити оптималан број запослених. То значи да ће око 8.000–10.000 службеника морати да потражи нови посао у наредних пет година, сазнаје „Блиц недеље“ у Влади Србије.

Ове године је обезбеђен новац за 1.800 отпремнина по принципу добровољности. У Влади Србије кажу да нису сигурни да ће „овакви услови и принцип добровољности бити свих тих пет година“ и саветују да запослени искористе шансу.

Тренутно у органима јединица локалне самоуправе ради око 22.000 људи, а планирано је да се од усвајања закона тај број у наредне четири године сведе између 12.000 и 14.000 запослених. Један од главних разлога оваквог стања је што странке најчешће после избора верност својих присталица награђују послом у некој од општинских служби. То потврђује и Милан Марковић, министар за државну управу и локалну самоуправу. Рекордер по броју запослених у Србији је Лесковац, где има 700 службеника, а оптималан број је двапут мањи. Позитиван је пример Шапца, који има само 150 службеника.

Реч је о пристојно плаћеном послу, са редовном платом, без велике одговорности, што је за осиромашене градове у унутрашњости Србије права премија. Уназад неколико година констатовано је да има вишка запослених у општинским администрацијама, али је мало урађено да се нешто промени. Држава понавља да је потребно штедети, али се ретко осећа прозваном. На питање зашто се ништа не ради, Марковић каже да се већ неколико година средства од приређивања игара на срећу расподељују за рационализацију општинских и градских управа.

На основу јавног позива Министарства, локалне самоуправе кандидују своје пројекте од којих се неки односе и на рационализацију управе.

– У припреми је закон којим ће се решити статус запослених у јединицама локалне самоуправе, а који ће, између осталог, регулисати и питање броја запослених у складу с европским стандардима. Министарство је добило средства која ће у току ове године бити утрошена за бољи рад општина – наводи министар.

Упитан зашто се чека нови закон да би се нешто урадило, Марковић одговара да се опипљиви резултати могу добити само ако се системски реши ово питање, а то је могуће једино кроз законске одредбе.

– Чини се да је критеријум за запошљавање био управо политичке природе. Зато је важно да законом ограничимо број запослених у локалној самоуправи, који би одговарао неким стандардима, а то је отприлике 0,1–0,15 одсто у односу на број становника локалне самоуправе. У овом тренутку, политика запошљавања је искључиво надлежност општина, па је зато потребан закон који би дао могућност Влади да интервенише – објашњава Марковић.

Буџетом за ову годину предвиђено је да Министарство добије 1,1 милијарду динара. Та средства ће у току ове године бити утрошена на смањење броја запослених у органима јединица локалне самоуправе. Биће ту и природног одлива, односно људи који ће отићи у пензију. У Министарству истичу да, због постојеће економске кризе, у 2009. нико у општинским управама на основу програма Владе неће остати без посла противно својој вољи.

– Услови које ће Влада понудити ове године у сарадњи са локалним самоуправама далеко су изнад оних који су досад постојали и тешко је очекивати да ће се поновити. Нажалост, имамо отпремнине за свега 1.800 запослених. Ово питање морамо решавати и зато саветујем запосленима да добро размисле и искористе шансу која се пружа за 2009. годину јер је вишак велики – наглашава Марковић.

http://www.blic.rs/politika.php?id=74770

Коментара: 0


# општина
@ 

[ Додај коментар ]