Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Обележена 206. годишњица Делиградске битке

rss

04.09.2012.

У Спомен цркви у Делиграду код Алексинца обележена 206. годишњица битке у којој су српске снаге потукле турску војску у Првом српском устанку.

Полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти у Спомен цркви у Делиграду код Алексинца, данас је обележена 206. годишњица битке у којој су српске снаге потукле турску војску у Првом срспком устанку.

Обележена 206. годишњица Делиградске битке
Организатор обележавања годишњице је Влада Републике Србије, а државну делегацију предводио је државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић.

На месту где се налазио главни шанац српских снага подигнут је Спомен-храм Светог арханђела Михаила и Гаврила у спомен ратницима палим у свим ослободилачким ратовима Србије до 1918.

Битка код Делиграда остаће упамћена као пример тактички успешно вођене борбе српске војске против бројчано надмоћнијег непријатеља.

За време турске офанзиве против устаника 1806. румелијски валија Ибрахим-паша са око 50.000 пешака, многобројном коњицом и 14 топова и
кумбара наступао је крајем јуна од Ниша ка Делиграду.

Борбе су вођене током целог лета, а предња одељења турске војске избила су пред Делиград 16. јула.

Ибрахим-паша је неколико недеља свакодневно пешадијом нападао српска утврђења на Делиграду, покушавајући да их олакша обиласком коњице и подилажењем помоћу подземних ходника, али без успеха.

Крајем јула, српски устаници војводе Петра Добрњца, којима је у помоћ притекао и Младен Миловановић са Топљака, испадом у турску позадину, потукли су и помоћне снаге Шашит-паше.

Турци су се у нереду и уз велике губитке у људству и ратној опреми, морали повући ка Нишу.

Средином августа Ибрахим-паша добио је појачања и са 60.000 војника и поново предузео наступање ка Делиграду.

Међутим, вожд Карађорђе је после боја на Мишару (13. августа), са делом својих снага стигао у Делиград, појачао српске снаге на 10.000 устаника и преузео команду.

Бој за Делиград почео је 3. септембра 1806. године у зору јаким фронталним нападом Турака. У жестоким борбама, које су трајале цео дан, Турци су само успели да се приближе утврђењима.

Истог дана пред ноћ, Станоје Главаш са одредом од 2.500 пушака и 500 коњаника, успео је да преко Крушевца и Јастрепца заузме Прокупље и тиме угрози Ниш.

Када је у току борби Ибрахим-паша за то сазнао, прекинуо је даље нападе на Делиград и повукао се преко Алексинца ка Нишу.

Тако су Срби, иако бројно много слабији, одбранили Делиград. После овог неуспеха, на захтев Турака потписано је, 14. септембра у Лому, шестонедељно примирје.

Делиград никада није пао, већ су храбри Рудничани и Гружани, након пада Београда 5. октобра напустили утврђења и пробивши се кроз турску опсаду разишли својим кућама.

Зато је, првобитно названа Делишанац или Делилогор, српска тврђава названа турско-српским именом Делиград или Јуначки град.

На месту где се налазио главни шанац српских снага на Делиграду је, према пројекту угледног београдског архитекте Момира Коруновића, подигнут храм Светог арханђела Михаила у спомен ратницима палим у свим ослободилачким ратовима Србије до 1918. Изградња Спомен-цркве са костурницом почела је 1930. и завршена три године касније, а храм је обновљен од 2004. до 2006. године.


# Влада Републике Србије Прокупље Делиград
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима