Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Обележена 204. годишњица боја на Делиграду

rss

05.09.2010. Извор: aleksinac.org

Обележена 204. годишњица боја на Делиграду

У Спомен-цркви на Делиграду, у суботу 4. септембра, уз војне и државне почасти, обележена је 204. годишњица Делиградске битке.

Централна државна манифестација почела је служењем свете архијерејске литургије у цркви Светих Архангела Михајла и Гаврила, након чега је служен парастос у част изгинулих српских устаника у периоду од 1806-1918. године.

Овим поводом, на Спомен-костурницу у цркви, венце су положили представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства рада и социјалне политике и општине Алексинац. Након државне химне, присутнима се обратио председник општине Алексинац, Иван Димић.

Свечани програм, у организацији Владе Републике Србије - Министарства рада и социјалне политике, почео је уводном речју водитеља програма Владимира Јелића. За крај обележавања Делиградске битке, изведена је представа “Два чина” глумаца Културне Мреже, продукцијске куће из Београда, уз хор Браће Барух. У улози вожда Карађорђа нашао се драмски уметник Лепомир Ивковић.

Без обзира на лоше временске прилике, обележавању овог историјског догађаја, поред представника организатора Министарства рада и социјалне политике и локалне самоуправе општине Алексинац, присуствовао је и велики број мештана Делиграда, околних насеља Алексинца, као и представници јавних предузећа и установа са подручја наше општине.

Да подсетимо, Бој на Делиграду, 4. септембра 1806. године, једна је од највећих и најзначајнијих победа Карађорђевих устаника у Првом српском устанку.


# председник општине Иван Димић Делиград
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима