Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Обележена 141. годишњица од погибије Николаја Николајевића Рајевског у Горњем Адровцу

rss

03.09.2017. Текст и фото: Божа Несврћанин

Грађани Алексинца и околине одали су почаст руском добровољцу и јунаку, Пуковнику Рајевском.

Обележена 141. годишњица од погибије Николаја Николајевића Рајевског у Горњем Адровцу

И ове године представници општине Алексинац, Војске Србије, ОТИС- а Алексинац, Кола српских сестара из Ниша, ђаци школа из околине и Алексинацке гимназије, друштвених организација, удружења српско-руског пријатељства, грађани општине Алексинац и околних општина и градова окупили су се у Горњем Адровцу, у цркви Свете Тројице, да црквеним поменом и програмом обележе 141. годину од погибије Николаја Николајевића Рајевског, руског пуковника и добровољца, јунака из најпревођенијег романа "Ана Карењина" Лава Толстоја, после Библије.

Сунчан и леп дан у дворишту стогодишњих липа ове Цркве посвећене једном човеку, дочекао је и овог пута све придошле који су присуствовали литургији у Цркви, помену и одавању почасти овом див-јунаку, који је дао свој живот за слободу Срба од турског ропства 20.8.1876. године, по старом календару.

После литургије и помена које је служило део свештенства алексиначког Намесништва, а уз саслужење црквеног хора деце из житковачке цркве, венце на месту погибије пуковника Николаја Рајевског, кога је српски народ прихватио као свог, исписавши на споменику његово име као Никола Рајевски, положили су представници општине Алексинац, Војске Србије, Кола српских сестара Ниш, представници Странке Руса Србије - Општински одбор Алексинац, у чијој делегацији је био академик и пуковник, експерт за еколоску безбедност, професор Раде др Биочанин, удружења српско-руског пријатељства из Крушевца, Прокупља и Алексинца, представници Унија бораца Ниш и Алексинац, резервне старешине Алексинца, Покрета социјалиста Алексинац и ПУПС-а Алексинац.

Потом су дечји хор и ученици Алексиначке гимназије, као и Слађана Божић, обучена у руску црвену хаљину, креацију удружења жена при ОТИС-у Алексинац, извели културни програм о страдању пуковника Рајевског.

Ова година се разликује од ранијих по томе што је лево од Цркве постављен огроман црни крст - црни мермерни споменик, са натписима на српском и руском језику, посвећен страдању хиљаду руских добровољца - Козака у рату 1876. и 1877. године, који почивају у заједничкој гробници у манастиру Свети Нестор у Витковцу.

Послужење након помена припремиле су жене из Кола српских сестара Ниш и општина Алексинац.


# Ана Карењина општина Горњи Адровац Николај Рајевски
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима