Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нову годину прославити у кругу породице

rss

09.12.2020. Н1

Треба смањити сваки контакт на најмању могућу меру, па је тако Нову годину најбоље прославити само у кругу породице, поручио је имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић и нагласио како се од најављене вакцине не може очекивати да буде "чаробни штапић" и да се сви превасходно сами морају штитити од заразе коронавирусом.

Фото: Thought Catalog / Unsplash

Он је оценио да би окупљања и празничне прославе Нову годину већ на њеном почетку учиниле лошијом, нагласивши како "у овим тренуцима немамо простора да ситуација буде горе него што јесте".

"Ако желимо да нам следећа година буде боља од ове, једна од ствари које морамо да урадимо јесте да смањимо контакте. Знам да, када говоримо о новогодишњим жељама, већина нас мисли на оно што треба да нам донесе Деда Мраз са ирвасима - то је све лепо, али неке ствари морамо да обезбедимо сами", рекао је Јанковић за ТВ Пинк.

Подсећајући да је од појаве коронавируса у Србији прошло нешто више од девет месеци, Јанковић је оценио да уздање у колективни имунитет "тренутно није од практичне користи".

"Не треба да се надамо имунитету, већ да будемо свесни да нам помаже само да се штитимо од заражавања", сугерисао је Јанковић.

Коментаришући најаву вакцинације која је у појединим земљама, попут Велике Британије, већ почела, Јанковић је упозорио да је "једнако погрешно" бити против вакцине, као и гледати на њу као на "чаробни штапић".

"Не треба посматрати вакцину ни као чаробни штапић. С једне стране имамо људе који су неосновано скептични, који у вакцини виде веће зло него у болести, а са друге имамо другу крајност, која делује као да је мање опасна, али није мање опасна, а то је да ће вакцина чим се буде појавила да реши све проблеме, нажалост неће. Помоћи ће, али нас ни најмање неће ослободити од потребе да се штитимо", нагласио је Јанковић за ТВ Пинк.

Извор


# Нова година коронавирус Срђа Јанковић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима