Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нови случајеви жутице

rss

28.10.2012. РТС

Ни после три месеца од појаве првог случаја жутице у Мозгову код Алексинца, не зна се прави узрок једне од највећих епидемија у том крају. Број оболелих и даље расте, а до сада је евидентирано 89 пацијената. Сумња се да их је много више, јер период инкубације заражених хепатитисом А може да траје и до 50 дана.

Нови случајеви жутице

Број оболелих од жутице у селу Мозгово код Алексинца и даље расте. Ни после три месеца од појаве првог случаја жутице не зна се прави узрок, као ни тачан број оболелих.

На улицама Мозгова прође само понеки пролазник из краја. Ко не мора и не навраћа у село, јер за здравље оболелих, пријатељи и рођаци из околине питају телефоном, а комшшије, углавном преко ограде.

"Не смеш са човеком ни да станеш да поразговараш, да се рукујеш, јер све те страх да ће да добијеш жутицу од некога", каже Љуба Младеновић из Мозгова.

Радомир Долић(62), први је у селу почетком лета добио жутицу.

Због мале издашности извора, воде у водоводу старом скоро пола века нема, па се користе сеоски бунари и цистерне. Деца у школи добијају флаширану воду.

Докторка Јелена Обреновић из Институт за јавно здравље Србије каже да је најбољи начин превенције редовно прати руке и поврће.

У сеоској продавници, где се мештани Мозгова најчеће срећу најтраженији су вода, влажне марамице и средтсва за дезинфекцију.

"Долазим у контакт и са онима који су на кућном лечењу и са онима који су дошли из болнице, али се не плашим", каже Сека Живчићевић, продавац.

Страха међутим има међу купцима на пијаци у Алексинцу, јер дрва и пољоривредне производе из Мозгова, нико не купује.

Како се заразна жутица не би ширила, на препроруку Инститита за јавно здравља Србије забрањено је одржавање последњег вашара у овој години у Алексинцу. Од 89 оболелих највише је мушкараца, а шеснаесторо оболеле деце је, углавном, школског узраста.


Коментара: 1


# Мозгово Институт за јавно здравље
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    biljana 29.10.2012.
    pa muskarci su i glavni prenosioci zutice jer i ne peru ruke...deponije i prljavstina na sve strane...voda nema godinama unazad po 2 h dnevno pa nije ni cudo da je epidemija


[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима