Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нај бака и дека

rss

21.11.2012. РТС

Геронтолошки центар "Јеленац" и Црвени Крст у Алексинцу, већ десет година, организују дружење најмлађих Алексинчана и корисника Дома старих, као и избор нај баке и нај деке, за који организатори кажу да је јединствен у Србији.

Нај бака и дека

Ленту нај бака и нај дека ове године понели су 73-годишња, Станија Илић из Лознице и 76-годишњи, Добривоје Османовић, из околине Алексинца.

"Ова титула је за мене једна успомена", каже Станија Илић, док Добривоје Османовић, нај дека, додаје да га овде сви воле и да су га због тога изабрали.

Критеријум за избор нај баке и нај деке, који су извршили сами корисници Геронто центра, никако није била лепота, већ, кажу, нешто много вредније.

"Бака Станија је једна вредна, пожртвована жена. Плете, штрика, помаже, а Добривоје је јако ревосан према свима, и чува своју непокретну баку", каже Мирјана Динић, корисница Геронтолошког центра.

Као и сваке године, у оваквом догађају учествују и алексиначки малишани. То је прилик да на мини модној ревији прикажу ручне радове времешних станара овог дома, и проведу дан са њима.

"Волим да се дружим са старим људима. Лепо ми је", каже Валентина Јашаревић.

Лав Чоловић каже да воли да дође овде и помаже старима.

Цвитановић Слободанка, корисница Геронтолошког центра каже да имам две унуке које живе код Трогира и да је овај сусрет са децом сети на њих.

Организатори манифестације кажу да овакви сусрети имају и терапеутско дејство.

Соња Станојковић, радни терапеут каже да им та деца улепшају дан и надокнаде удаљеност њихових најближих.

Снежана Ружић из Црвеног крста у Алексинцу каже да им је циљ да на њиховим лицима буде осмех и да се друже са бакама и декама.

Ово је, иначе, само једна у низу активности Геронтолошког центра у Алексинцу која његовим станарима осмишљава живот лишен суживота са најближим члановима породице.


# Црвени крст Снежана Ружић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима